Vastuullinen media tekaisi mukavan valeuutisen Halla-ahon tiimoilta

Suomessa ja Ruotsissa on olemassa mielenkiintoinen ilmiö, jollainen Virossa on muisto historiasta. Ilmiö on häipynyt todellakin historian havinaan.

Vanhemmat virolaiset muistavat tämän ilmiön erityisen hyvin. Asiasta saa mukavia meheviä keskusteluja baari-illoissa. Ihmiset muistelevat ilmiötä, jokainen eri tavallaan. Aina kuitenkin tulee esille sama piirre.
Mistä mahtaa olla kyse?
Kyse on ilmiöstä nimeltä vastuullinen media, luotettava media, tai miksi sitä kulloinkin kutsutaan. Kun virolaiset olisivat halunneet lukea lehdistä uutisia niin sieltä saatiin vain propagandaa ja neuvostoylistystä. Jokainen virolainen tiesi, että se, mitä mediat kirjoittavat ei ole totta. Jos halusi totuutta piti yrittää saada luvun alle ulkomaisia medioita. Syntyikin omanlaisensa tapa lukea ”uutisia”:
Ne piti osata tulkita.
——————————————————
Jussi Halla-aho kertoo eilen Facebookissa, että Iltasanomat tekaisi jutun ilmastonmuutoksesta ja laittoi sen yhteyteen äänestyksen, jossa kysyttiin keiden puoluejohtajien näkemkset olivat järkevimpiä.
Kuvakaappaus 2018-10-09 19-15-34.png
Kuvakaappausten mukaan IS-HS julkaisi tällaisen kyselyn eilen aamupäivällä klo 11.36  ja se näytti vajaan 10 000 äänestäjän mukaan seuraavalta.
43440966_310665246417865_3230694083886317568_n.jpg
Halla-aho oli äänestystuloksen mukaan ylivoimainen.
Otanta sitäpaitsi oli vielä suhteellisen korkea verrattuna muutaman sadan äänestäjään, joilla tehdään tuloksia eduskunta- tms ”tärkeissä” vaaleissa. Virhemarginaalin osuus olisi ollut aamun tulosten jälkeen korkeintaan hieman ”tasaavia”, mutta niillä ei olisi voinut olla sellaista ratkaiseva muutosta äänestystulokseen kuin mitä seuraa.
Kun tulos näytti siltä, että Halla-aho voittaa kyselyn tapahtui seuraavaa: IS-HS poisti koko kyselyn sivuiltaan. Luotettava media palautti kyselyn iltapäivällä ja tulos oli muuttunut aivan dramaattisesti.
Nyt Li Andersson oli yhtäkkiä saanut aiemmasta nollasta 53 % ääniä. Toisin sanoen sinä aikana, kun äänestys oli kokonaan pois pelistä niin Li Anderssonia oli äänestetty monikertaisesti ja Halla-ahon äänestäjät olivat yhtäkkiä lakanneet äänestämästä. Tai äänestäneet jopa miinusta.
Ensimmäisessä äänestystuloksessa Halla-ahon äänimäärä oli siis noin noin 7 400 ääntä eli 79 %. Mutta sivun ollessa alhaalla reilu 15 000 ihmistä äänesti Anderssonia.
Alla kuva myöhemmästä tulostapahtumasta.
Kuvakaappaus 2018-10-09 19-20-25
 
Mistä siis oli kyse?
Puhtaasti vastuullisesta mediasta. Luotettavasta mediasta. Kun ihminen haluaisi lukea uutisia niin saa propagandaa, toimittajien mielipiteitä, Trumpin ja Orbanin mustamaalaamista ja sokeroituja mielikuvia kehitysmaista tulleista moniosaajista.
 

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.