Vastuullinen media tekaisi mukavan valeuutisen Halla-ahon tiimoilta

Suomessa ja Ruotsissa on olemassa mielenkiintoinen ilmiö, jollainen Virossa on muisto historiasta. Ilmiö on häipynyt todellakin historian havinaan.

Vanhemmat virolaiset muistavat tämän ilmiön erityisen hyvin. Asiasta saa mukavia meheviä keskusteluja baari-illoissa. Ihmiset muistelevat ilmiötä, jokainen eri tavallaan. Aina kuitenkin tulee esille sama piirre.

Mistä mahtaa olla kyse?

Kyse on ilmiöstä nimeltä vastuullinen media, luotettava media, tai miksi sitä kulloinkin kutsutaan. Kun virolaiset olisivat halunneet lukea lehdistä uutisia niin sieltä saatiin vain propagandaa ja neuvostoylistystä. Jokainen virolainen tiesi, että se, mitä mediat kirjoittavat ei ole totta. Jos halusi totuutta piti yrittää saada luvun alle ulkomaisia medioita. Syntyikin omanlaisensa tapa lukea ”uutisia”:

Ne piti osata tulkita.

——————————————————

Jussi Halla-aho kertoo eilen Facebookissa, että Iltasanomat tekaisi jutun ilmastonmuutoksesta ja laittoi sen yhteyteen äänestyksen, jossa kysyttiin keiden puoluejohtajien näkemkset olivat järkevimpiä.

Kuvakaappaus 2018-10-09 19-15-34.png

Kuvakaappausten mukaan IS-HS julkaisi tällaisen kyselyn eilen aamupäivällä klo 11.36  ja se näytti vajaan 10 000 äänestäjän mukaan seuraavalta.

43440966_310665246417865_3230694083886317568_n.jpg

Halla-aho oli äänestystuloksen mukaan ylivoimainen.

Otanta sitäpaitsi oli vielä suhteellisen korkea verrattuna muutaman sadan äänestäjään, joilla tehdään tuloksia eduskunta- tms ”tärkeissä” vaaleissa. Virhemarginaalin osuus olisi ollut aamun tulosten jälkeen korkeintaan hieman ”tasaavia”, mutta niillä ei olisi voinut olla sellaista ratkaiseva muutosta äänestystulokseen kuin mitä seuraa.

Kun tulos näytti siltä, että Halla-aho voittaa kyselyn tapahtui seuraavaa: IS-HS poisti koko kyselyn sivuiltaan. Luotettava media palautti kyselyn iltapäivällä ja tulos oli muuttunut aivan dramaattisesti.

Nyt Li Andersson oli yhtäkkiä saanut aiemmasta nollasta 53 % ääniä. Toisin sanoen sinä aikana, kun äänestys oli kokonaan pois pelistä niin Li Anderssonia oli äänestetty monikertaisesti ja Halla-ahon äänestäjät olivat yhtäkkiä lakanneet äänestämästä. Tai äänestäneet jopa miinusta.

Ensimmäisessä äänestystuloksessa Halla-ahon äänimäärä oli siis noin noin 7 400 ääntä eli 79 %. Mutta sivun ollessa alhaalla reilu 15 000 ihmistä äänesti Anderssonia.

Alla kuva myöhemmästä tulostapahtumasta.

Kuvakaappaus 2018-10-09 19-20-25

 

Mistä siis oli kyse?

Puhtaasti vastuullisesta mediasta. Luotettavasta mediasta. Kun ihminen haluaisi lukea uutisia niin saa propagandaa, toimittajien mielipiteitä, Trumpin ja Orbanin mustamaalaamista ja sokeroituja mielikuvia kehitysmaista tulleista moniosaajista.

 

Advertisements

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

12 thoughts on “Vastuullinen media tekaisi mukavan valeuutisen Halla-ahon tiimoilta

 1. Ainahan sitä saa lukea toimittajan/päätoimittajan mielipiteitä luki sitten mitä mediaa tahansa. Kukin vaikuttaa ja vinklaa sen minkä pystyy jäämättä kiinni suoranaisesta valheesta. Eikö äänestyksen luvut ole tarkistettavissa?

  12
 2. Ehkäpä syynä on yksinkertaisesti se että kommareilla on viidakkorumpu käynyt ja 10.000-15.000 punanahkaista punaviherpersepaviaania on käynyt näpyttelemässä tuloksen toistensa kannustamina.

  21
  1. Joo, kummasti pystyvät punapersepaviaanit äänestämään, kun koko äänestys on lakkautettu. Tulee vanha neukkula mieleen. Toiset ovat äänestelyssäkin tasa-arvoisempia. Toiset pystyvät äänestämään silloinkin, kun monille muille ei siihen lupaa heru.

   46
 3. Lehden olisi kannattanut käyttää vanhaa taktiikkaa, jossa prosentit on asetettu kiinteäksi, ainoastaan äänestäneiden määrää näyttävä luku suurenee..

  22
 4. Valtamedian mädättäjistä on tullut niin itsevarmoja, että nykyisin jopa suoraan myöntävät tiettyjen mielipiteiden vaimentamisen. Siksi heille ei ole temppu eikä mikään tehdä tällaisia manipulaatioita.

  Täytyyhän mediakarjan olla aika tyhmää porukkaa muutenkin kun kerran jo valmiiksi lukevat sellaista lapsille tarkoitettua pullamössöä.

  Nyt vain taisi käydä niin, että ehkä jopa tuhannet lukijat viimein heräsivät valtamedian röyhkeyteen ja ylimielisyyteen ja ehkä osaavat täst’edes suhtautua realistisemmin heidän satuiluihinsa.

  33
 5. Monta vuotta sitten Hesari järjesti äänestyksen. kuka on vuoden mokaaja. Esimerkkeinä lueteltiin joitain nimiä. Astrid Thors oli silloin ministeri ja voitti kisan ylivoimaisesti, vaikkei hänen nimeään oltu edes mainittu. Hesarin kunniaksi on sanottava, että se kyllä julkaisi kisan tulokset, mutta ei ole sen jälkeen uskaltanut uutta kisaa avata.

  27
 6. Sikälihän nämä nettikyselyt ovat koomisia, ettei niiden manipulointia estä millään, eikä tulokseen voi sikäli koskaan luottaa. Mutta siihen pitäisi voida luottaa, että manipuloija ei ole suomalainen journalismi.

  Vedetään tähän nyt samantien äänestys: Kaikki joiden mielestä Aurinko on musta, painavat yläpeukkua, ja keltaisen kannalla olevat sitten alapeukkua, niin saadaan totuus selville. Ne joiden mielestä auringonvalo sisältää kaikki värit, voivat mennä lähibaariin kaivamaan verta nenästään.

  21
  6
 7. Noita typeriä ”kyselyitä”, voi tietääkseni vastailla niin monta kertaa uudestaan/vastaaja, että ei noihin kannata liikaa luottaa. Esim. VPN ja vaihtaa jatkuvasti ip-sijainnin ja voi vastata vaikka 100-kertaa uusiksi. Tosin tuo IS- on selvästi muokannut tuota kyselyä jälkeenpäin.

  7
  2
 8. Miksei Näistä Valtamedian toimittajista voisi ajatella kun jostain sinisten puolueesta
  että he ovat punaviher vasemmisto liberaali hyypiöitä
  joidenka sanomisilla kirjoituksilla ei mitää painoarvoa enään
  kun luotto on menyttä kalua lopulisesti
  jota he luottonsa menetäneet eivät tajua
  vaan etsivät syylisiä siihen aina muista kuin itsestään narsistisella ylimielisellä otella
  keinoja kaihtamatta kuten sensuuri
  ja sen avioliiton toisen osapuolen kriitisen
  huonosti kohdellun vaientaminen periaatessa mielivaltaisesti henkistä kidutusta hyväksi käytäen
  suuremman valtansa suhtessa toisen osapuoleen ansiosta
  Vertaus Valtamediaan 3 Suurinpaan ääri keskityneeseen kustannus yhtiöön
  Sanoma -Alma ……….Liberaali vasuri toimittajien miehittämät Kartellit

  3
  1
 9. Valtamediat kertovat sitä muunneltua totuutta kun pelkäävät persujen suosiota seuraavissa eduskuntavaaleissa. Tuohan todistaa valtameidioiden punaisen värin. Säälittävää sähläämistä kun kaikki valistuneet tietävät valtamedian alennustilan ja mikä paniikki siellä puolella vallitsee.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.