Mikä oikein oli tapaus Royal Chemical Industries?

45566

Ruotsissa on taas noussut esille ns. Royal Chemical Industries-tapaus kun ajankohtaisohjelma Uppdrag granskning teki asiasta reportaasin. Sadat kunnat ja yritykset joutuivat nerokkaan huijauksen kohteeksi. Tai huijaus ja huijaus, joidenkin mielestä kyseessä ei ollut huijaus vaan normaali kaupankäynti.

Royal Chemical Industries RCI, tai Millenium Computer Systems, tai General Lights- firmalla oli monta nimeä ja monta myyntiartikkelia. Teollisuuspesuaineet, loisteputket, tulostimien värikasetit ja jäänsulatusaine olivat pääartikkeleita.
Homma perustui yksinkertaiseen puhelinmyyntiin, joka jakautui kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa olivat ns. fronttimyyjät. Heidän toimeenkuvaan kuului soittaa ensin yritykseen tai kuntaan ja kysyä kuka vastaa vaikkapa loisteputkien hankinnasta. Heille tultaisiin lähettämään esite. Kun henkilön nimi ja numero saatiin selville niin henkilölle soitettiin muutaman päivän päästä.
Nyt henkilölle kerrottiin, että hän tulee saamaan pienen lahjakortin Alkoon, H&M:ään tms kauppaan kiitoksena siitä, että on osallistunut RCI:n markkinointitutkimukseen. Jos henkilö ei muistanut osallistuneensa tutkimukseen se kuitattiin ”kaikkea ei voi muistaa” tai ”joku teidän yrityksestä on vastannut, ja koska olet kuitenkin vastaava niin lahjakortti tulee sinulle”.
Puhelu jatkui sen jälkeen lörpöttelyosuudella, jossa tarkoituksena oli tietenkin vain saada henkilö hyvälle tuulelle ja vastaanottavaiseksi mitä tuleman piti. Välillä mainittiin jotain loisteputkista, mutta sitten palattiin taas lirkuttelemaan: ”Kai Erkki tiedät, että olen tulossa lähiaikoina teillepäin asiakastapaamisille, niin voisimme silloin käydä vaikka syömässä. Kai teilläpäin on jokin hyvä ravintola, meidän firma tietenkin maksaa?” Kukapa mies ei voisi vastustaa nuoren naismyyjän tarjousta lounasseuraksi.
Loppuosuus meni sitten niin, että myyjä totesi, että ”Siihen mennessä kun tulen käymään niin laitan kokeilumielessä paketin näitä meidän extrasuperhyperhyviä loisteputkia a´ 17 e.” Jos asiakas kieltäytyi myyjällä oli muutamia kikkakakkosia jäljellä. 100 kappaleen pikkupaketti puolitettiin, tai lopuksi tyydyttiin 25 kappaleen pikku erään. 25 kappaleen paketille tuli hintaa siis 425 euroa + alv 25 % (Ruotsin alv) eli yksi loisteputkipaketti maksoi 530 euroa. Aika hulppea hinta kun perustukusta paketin loisteputkia saa alle 50 euron.
37f3dcbc250cf4ee894611f62b0f5773.jpgSitten oli vuorossa toinen vaihe. Kun asiakas oli saanut pakettinsa ja maksanut laskunsa vaihtui myyjäksi ns. re-order-myyjä. Kun ensimmäinen myyjä oli ollut mukava ja hauska, toinen myyjä oli suoraviivainen röyhkimys. Ensimmäinen myyjä oli tehnyt tarkkoja muistiinpanoja asiakkaasta, tämän erilaiset halut, oliko sinkku, mukava, äreä yms kirjattiin ylös. Tätä käytettiin hyväksi re-order-myynnissä.
Jos asiakas oli ensimmäisellä kerralla ostanut vaikkapa sen 25 kappaleen yhden paketin niin nyt myyjä sanoi: ”Teillehän tuli se aloituspaketti niin laitan nyt ne loput 400 kappaletta”. Eli 16 laatikkoa loisteputkia. Ja nippu lahjakortteja kaupanpäälle. Osa hyväksyi suoraan, osa ei. Jos henkilö ei hyväksynyt suoraan niin taas käytettiin puolituskikkaa. ”Teen poikkeuksen, laitan nyt sinulle, kun olet niin mukava, niin vain 200 kappaletta.” Henkilö tietenkin helpottui, että ei tarvi ostaa kuin 200 kappaletta 400 sijasta.
Kun kauppa oli selvä tapahtui eräänlainen hämäys, jolla varmistettiin, että asiakas todellakin ymmärsi mistä oli kysymys. Olihan laskun loppusumma tässä vaiheessa jo esim 200 kappaleen erä yhteensä 4250 euroa. Asiakkaalle soitti kolmas henkilö esittäytyen ”Kuljetusliikkeen” edustajana. Hän muka varmisti vain, että osoite- ja toimitustiedot olivat oikeita. Asiakkaalla oli mahdollisuus vieläkin sanoa ei, mutta useimmat eivät joko osanneet, tai sitten olivat liian persoja lahjakorteille ja iso firma tai kuntahan se laskun loppujen lopuksi maksaa. Kuka välittää.
Toista vaihetta jatkui tämän jälkeen 2-5 kertaa. Sama litania. Loput 500 kappaletta ovat nyt tulossa. Jossain vaiheessa asiakkaat kieltäytyivät enää vastaamasta puhelimeen kun tajusivat, että heitä vedätetään. Temppu onnistui 2-5 kertaa per yritys. Kaikista viimeisin kikka oli ns. tilin sulku-puhelu. ”Teille tulee vielä tämä viimeinen erä, ja sen jälkeen suljen teidän tilin. Jos tämän jälkeen haluatte lisää loisteputkia niin teidän tulee itse olla yhteydessä meillepäin”. Asiakas suurinpiirtein itki helpotuksesta tässä vaiheessa. Hän kuvitteli pääsevänsä lopulta eroon painajaisesta, joka asiasta useimmille muodostui. ”Asiakassuhde” kesti yleensä ensimmäisestä puhelusta muutamasta kuukaudesta muutamaan vuoteen.
Moni yritys ja kunta toisin sanoen jos nyt ei ihan suoraan huijattu, niin saatiin hyvin taitavalla myyntitavalla ansaan, josta ei päässyt ulos, jos ei osannut olla tarkka ja sanoa jyrkästi ei, ei ja ei. Toisaalta joidenkin firmojen ostaja osti tavaraa siksi, että ei ymmärtänyt aivan tolkutonta ylihintaa, toisaalta lahjuksilla ostaja saatiin suopeaksi. Monest ostajat saivat isoja taulutelevisioita tai vaikkapa eräs ostaja, jonka pojan autoon ostettiin talvirenkaat. Pikkusumma verrattuna siihen, että firma osti sadoilla tuhansilla loisteputkia. Ostaja sanoin myyjälle suoraan, että pitää tulla tarpeeksi hyviä lahjuksia, muuten ostan muualta. Tässä vaiheessa toimarin kanssa pidettiin pikapalaveri ja ostaja sai talvirenkaansa.
RCI:n takana olivat englantilaiset Goldin veljekset. Heillä oli Lontoossa pääpaikka, jossa myyntiä hoidettiin samalla tavalla. Tukholman piste oli Skandinavian pääpaikka, josta myyntiä hoidettiin Ruotsiin, mutta jonkin verran myös Suomeen ja Tanskaan. Tukholman toimistolla oli lontoolainen johtaja, joka raportoi tunneittain myynnistä Goldin veljeksille. Suurin osa myyjistä oli ruotsalaisia, jonkin verran myös tanskalaisia tai suomalaisia. Myyjiä oli 10-20.
RCI toimi Tukholmassa Fridhemsplanilla ainakin vuodesta 2004 alkaen, mutta viimeisimmän tiedon mukaan firma on hakenut itsensä konkurssiin vuonna 2017. Goldin veljekset tekivät miljoonavoitot ja loppulasku maksatetaan veronmaksajilla.
Mihin koko homma perustui? Siihen, että re-order-myyjien piti olla tarpeeksi suoraviivaisia ja röyhkeitä. Asiakasta kohtaan ei saanut tuntea empatiaa, muuten kauppa ei onnistunut. Puhelu saattoi joskus kestää vain alle minuutin. ”Terve Erkki, laitan nyt tuon viimeisen erän niistä putkista. Kauhea kiire niin palataan tuonnempana paremmalla ajalla”. Klik. Joskus asiakasta piti maanitella, joskus jopa uhkailla.
RCI:n takia moni yritys tai kunta joutui suuriin taloudellisiin vaikeuksiin, koska eivät lapsellisuuttaan ja hyväuskoisuuttaan osanneet vain olla ottamasta vastaan tavaraa. Jotkut ymmärsivät tämän ja he sanoivat tavaraa toimittettaessa, että eivät ota vastaan tavaraa. Sen jälkeen he kieltäytyivät vastaamasta mihinkään RCI:n soittoihin tai meileihin ja maksamasta laskua. Toisaalta monissa kunnissa rahavirta vain juoksi eikä siihen osattu edes kiinnittää huomiota. Tarpeeksi fiksu tyyppi rahatoimistossa saattoi tajuta, että nyt ei kaikki ole kohdillaan kun pikku kunta maksaa satoja tuhansia jostain loisteputkista. Mutta useimmat eivät huomanneet mitään.
Tällä hetkellä Ruotsissa toimii ainakin kaksi vastaavan kaltaista puhelinmyyntiyritystä. RCI on kuitenkin kuollut ja kuopattu.
 

Subscribe
Notify of
guest
11 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Kompetenssi ja vastuuntunto puuttuu
Kompetenssi ja vastuuntunto puuttuu
11.10.2018 19:21

Ainakin kunnissa istuu monta puupäätä, laiskimusta tai sitten niin stressattua tolvanaa että tällainen kusettaminen onnistuu. Sama juttu landstingetin eli maakäräjien kanssa, esim. firman Onemed sairaaloille myymät tukisukat jotka maksoivat 6000 kr/pari (arvo ehkä 100 kr/pari).

Mätää
Mätää
12.10.2018 13:22

Plus kaikki lahjukset, hyvävelikaupat, sukulaiskytkökset, organisoitu rikollisuus jne.

Pena
Pena
11.10.2018 19:42

Varmaan sama onnistuisi Suomessakin, on täälläkin niin hölmöjä päättäjiä.

Acc
Acc
11.10.2018 21:08

Hyvä kirjoitus. Toimii rokotteena huijausyrityksiä vastaan. Tulipa mieleen, että turvisinvaasio olisi jotenkin tälle sukua.

Seija Lahtinen
Seija Lahtinen
11.10.2018 22:28

Suomessa oli aikoinaan ”saunakiuas boomi”. Siinä yrityksille maksettiin hulppeita aloitusrahoja, jos vain suostuvat tuomaan bisneksensä ”meidän kuntaan”.
Aiheesta on tehty hauska veijarielokuva vuonna 1984.
Kun hunttalan matti Suomen osti
https://www.youtube.com/watch?v=JBuiyx7WBaE

Pt-mediasta päivää
Pt-mediasta päivää
11.10.2018 22:31

Nyt kolmen kuukauden lukupaketti kahden kuukauden hintaan ja Tallinnan turistikartta kaupan päällisiksi – ja vain Sinulle.

Anonymous
Anonymous
12.10.2018 00:51

nyt 2 kuukauden lukupaketti 3kk hinnalla, ja tampereen retkeilyopas kaupan päälle,vain sinulle.

PeelsePuupi
PeelsePuupi
11.10.2018 23:49

Häh? Onko Paavo Tajukankaalla nykyään muitakin kuin vain maahanmuttoa koskevia juttuja? =D

Ikirouta
Ikirouta
13.10.2018 14:47
Vastaa...  PeelsePuupi

Shhh, ei ole, nuku vaan.

huugo
huugo
12.10.2018 03:53

Aikanaan kun olin ostajana ja tuoreena tuotantoesimiehenä, menin kerran Ruotsalaisen pesuainemyyjän vipuun. Tosin en ostanut kuin yhden 50 litran pönikän, varovainen kun olin. Sain navigattorin kaupan tekijäisiksi. Kehuttu, vedellä jatkettava ja ekologinen pesuaine ei kelvannut kuin raakana jonkinmoiseen käyttöön ja asentajat lyttäsivät sen heti. Sitten alkoi soitto rumba muutaman kk. välein ja nainen kauppasi tuotetta milloin milläkin ”lahjuksella” Laiton viimein numeron estoon. Myös muita tapauksia oli vuosien varrella tyyliin, saat olutta kotiin toimitettuna 24 pacin kun ostat näitä ylikalliita suojalaseja tietyn määrän. Naapuriosaston esimiehellä oli omassa autotallissa erään firman työkaluja melkoinen repertuaari, eli firmoissa jotkut hyödyntävät löysää valvontaa ja saavat melkoista palkanlisää. Myös muuta palkanlisää tämä kaveri ”harrasti” kun valvonta oli mitä oli. Joskus huomautin ylempää esimiestä että kannataisi ehkä hieman seurata näitä ostoja tarkemalla silmällä. Ei kuulemma ollut aikaa ja kaveri oli kait sitten korvaamaton kun sai tehdä pientä bisnestä työn ohessa. Jotkut firmat menettävät melkoisia rahasummia tällaisten mätämunien takia. No tämä kaveri jäi lopulta kait kiinni kun potkaistiin ulos firmasta, mutta hyvän tilin kerkisi tehdä vuosien saatossa.

fatwantarkistaja
fatwantarkistaja
12.10.2018 15:13

Samantyyppistä markkinointia kohtaan paikallisen Prisman käytävällä silloin tällöin. Jää meinaan Romanian romanialaiset romanit toiseksi. Ukko sanoo päivää ja jos erehdyt pysähtymään jutulle, tuputetaan aivan väkisin sähkösopimusta, jolla voi muka säästää rahaa 5€. Kaupungilla on oma laitos, miksi pitäisi ostaa naapurikaupungilta? Sitä paitsi epäilen, etteivät ne sieltä laitokselta vedä piuhaa meille erikseen, haiskahtaa kusetukselta. En enää aio sanoa päivää, vaan jotain törkeyksiä latelen, ehkä käyttäydyn myös uhkaavasti. Ellei ukko usko, tulkooot päälle ja pakottakoot allekirjoittamaan sen sopparinsa.
Välillä siellä seisoo jätkä, joku ulkomaalainen. ”Ilmainen käsihoito.” ”Mä sulle käsihoidot näytän” totesin viimeksi, tajuaakohan se edes, mitä ehdottelee?