Lundin kunta rakentaa sivukylälle 32 asuntoa uusruotsalaisille

Kuvakaappaus 2018-10-12 12-01-04

Lundin kunta sijoittaa tulevaisuuteen. Genarpin sivukylälle rakennetaan 32 uutta asuntoa, jotka on korvamerkitty juuri-maahan-tulleille.

Genarpiin rakennetaan ensi kesään mennessä 16 uutta paritaloa, josta jokainen huoneisto on kokoa 103 neliötä. Kaikki talot rakennetaan samalla alueelle, joihin asutetaan 32 juuri maahan tullutta perhettä.
Vuokrakuvio on menestyksellinen Ruotsissa. Asukkaille asunnot tarjotaan vuokralle normaalilla markkinahinnalla, mutta Lundin kunta kuitenkin takaa eli maksaa asukkaiden vuokrat ensimmäiset viisi vuotta. Viiden vuoden jälkeen asukkaat voivat sitten ottaa vuokrasopimuksen omiin nimiinsä, jos ovat siihen menneessä päässeet elämän syrjästä kiinni ja saaneet mm. työpaikan tai muun elatuksen.
Lundin kunnan tiedottaja Tobias Ligneman kertoo Skånska Dagbladetille:
– Tässä on kyse paljon muustakin kuin vain antaa ihmisille huone. Haluamme tarjota heille hyvän paikan yhteiskunnastamme.

22d20416b022d5f4f41d10ede29954e6-600x300.jpg
Hahmotelma asuinalueesta.
Genarpin sivukylässä asuu vajaa 3 000 asukasta ja asukkaat ovatkin panostaneet muutenkin uusruotsalaisiin. Lundin kunnan pakolaisasiamies Magdalena Titze kertoo niin ikään Skånska Dagbladetille:
– Kun pieneen Genarpin kylään tulee 32 uutta perhettä niin on tärkeää, että asian ympärillä on suurempaakin think-thankkia. Genarpissa on vilkas verkosto ”Yhdessä Genarpin puolesta”, joka helpottaa tulijoiden elämää kielikahviloilla ja kummeilla. Kyseessä on kohdata tulijat ihmismäisesti eikä kuten me viranomaiset teemme. Mukana on yksityishenkilöitä, elinkeinoelämää ja yhdistyksiä, Titze kertoo SKD:lle.
Ideaa voisi harkita myös Suomessa. Voitasiinko ajatella, että Vaalaan, Perhoon, Reisjärvelle tai vaikkapa Kärsämäelle rakennettaisiin 32 uutta asuntoa. Tämä voisi rikastuttaa monella tavalla näiden kuntien elämää ja tuoda uusia innovaatioita kuntiin.

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.