Jyllands Postenia vastaan suunnitellun terrori-iskun tekijät kohta vapaaksi

Kuvakaappaus 2018-10-16 16-30-45.png
Mounir Dharhin arvioidaan olleen iskun aivot.

Vuonna 2010 Kööpenhaminaan Jyllands Postenin toimistoon suunnitellun terrori-iskun uusruotsalaiset tekijät pääsevät jouluksi kotiin. Ruotsalainen terroritutkija Magnus Ranstorp kertoo mm. Sydsvenskanille, että nyt on olemassa aihetta pienoiseen huoleen.

Tapahtuma alkoivat joulukuun 28. päivä 2010 Tukholman Kistasta, josta neljä Tukholman luoteisalueella majailevaa ääri-islamistia vuokrasivat auton ja lähtivät kohti Kööpenhaminaa. Nelikko suunnitteli terrori-iskua Kööpenhaminassa Rådhusplatsenilla sijaitsevaan Jyllands Postenin toimistoon. Kyseessä olisi onnistuessaan ollut kostoisku Jylland Postenin muutama vuosi takaperin julkaisemiin ns. Muhammed-pilakuvien julkaisuun.
Porukka koostui Järfällassa asuvasta uusruotsalaisesta Sahbi Zaloutisista  ja Mounir Dhahrista, joka oli hakenut innovaatiota Pakistanista talibaanialueilta. Joukkoon kuului lisäksi Omar Aboelazm ja Munir Awad, jotka molemmat niin ikään asuivat Ruotsissa. Ruotsin turvallisuuspoliisi SÄPO oli seurannut nelikkoa jo pitkään mm. sen takia, että porukka oli ollut Somaliassa 2007 ja Pakistanissa 2009 mukana islamistiterroristien joukoissa. Kaikilla muilla on Ruotsin kansalaisuus, paitsi Dhahrilla, jolla on ikuinen oleskelulupa.
SÄPO ja Ruotsin poliisin tiedustelu PET varjostivat nelikkoa koko matkan Tukholmasta Kööpenhaminaan. Sitä aiemmin SÄPO oli seurannut miesten valmistelua salaisilla kameroilla, joita oli saatu asennettua Järfällan asuntoon. Lopulta nelikko otettiin kiinni Tanskassa. Hallusta löytyi rynnäkkökivääri ja revolveri. Lisäksi mukana oli nippusiteitä, joilla nelikko aikoi sitoa uhrinsa ennenkuin näiltä katkaistaisiin kaula.
SÄPO ja PET olivat hyvin perillä mitä oli tapahtumassa. Teon arveltiin olevan suurin Pohjoismainen terrori-isku, jos se olisi onnistuttu toteuttaa. Kiinnioton jälkeen miehet vangittiin ja asia eteni Kööpenhaminassa oikeuteen. Hovioikeus tuomitsi lopulta nelikon 12 vuoden vankeuteen terroririkoksen valmistelusta.
Koska kaikki miehet olivat ruotsalaisia heidät siirrettiin tuomion lainvoimaisuuden jälkeen Ruotsiin suorittamaan rangaistusta. Ruotsin lain mukaan vuosituomiosta pitää istua 2/3, joten nyt nelikko tulee pääsemään vapaaksi nyt joulukuussa.
Sydsvenskanille annetussa haastattelussa Ranstorp kertoo, että ruotsalaisilla viranomaisilla ei ole valmiuksia katsoa mitä vapautuvat terroristit tulevat jatkossa tekemään.
– On syytä olla todella huolissaa, sillä heillä kaikilla on suuri status jihadistien keskuudessa. Jihadisteilla on hyvä verkosto ja muutamia maailman etsityimpiä jihadisteja on nähtu useissa tukholmalaisissa moskeijoissa.
Lue lisää: Mistä pilakuvajupakassa oli kyse.

Mistä takavuosien Muhammed-pilakuvajupakassa tarkastiottaen oli kysymys?


 

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.