HAPSU: HYY:n vietettävä heimosotien 100-vuotisjuhlaa

Helsingin Akateemiset Perussuomalaiset HAPSU ehdottaa, että Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) viettää heimosotien satavuotisjuhlaa.

Vuonna 1918 käyty vapaussota muistetaan yleensä sisällissota-aspektinsa kautta, mutta Suomen ja Venäjän välinen epäselvä tilanne jatkui vielä Suomen sisäisten asioiden rauhoittumisen jälkeenkin. Suomalaiset pyrkivät tämän jälkeen aloittamaan ja tukemaan operaatioita heimokansojensa puolesta. Itä-Karjalan ja Inkerin sotaretket päättyivät suomensukuisten häviöön, mutta Viron vapaussodassa eteläinen veljeskansamme lunasti itsenäisyytensä. Viron itsenäisyyden puolesta oli taistelemassa myös suomalaisia joukkoja.
Joulukuun 20. päivänä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta Viron Avustamisen Päätoimikunnan perustamisesta. Se oli Suomalaisen Vapaajoukon ja Pohjan Poikien katto-organisaatio. 20. joulukuuta on sopiva hetki muistaa heimosotia, suomalaisia heimosotureita ja heidän hyvää tarkoitustaan, jota jatkaa sukukansatyö, jota HYY:ssä yhä tehdään.
HAPSU ehdottaa, että HYY kunnioittaa heimosotia muistovuoden edellyttämällä arvokkuudella. Vapaaehtoisissa oli paljon nuorta sivistyneistöä ja heimosodat on monesti liitetty suomalaiseen ylioppilasliikkeeseen. Muistovuoden viettämisessä olisi helppo nostaa esiin heimosotien ja heimoaatteen kytköksiä HYY:hyn.
– Vapaussoturit olivat vapaussotureita, taistelivat he Suomen tai heimokansojemme vapauttamiseksi, toteaa HAPSU:n edustajistovaaliehdokas Asseri Kinnunen.
– Näin HYY:n 150-vuotisjuhlavuonna ylioppilaskunnalla on oiva tilaisuus muistaa historian vaiheita, joissa se on ollut vaikuttamassa, ja tasan sata vuotta sitten käydyt heimosodat sopisivat hyvin osaksi juhlavuoden ohjelmaa, lisää HAPSU:n puheenjohtaja Nico Anton Saramo.
HAPSU toivottaa tänään 20. lokakuuta hyvää heimokansapäivää kaikille suomalaisille ja suomensukuisille.
Nico Anton Saramo
Puheenjohtaja, Helsingin Akateemiset Perussuomalaiset HAPSU ry
Asseri Kinnunen
Edustajistovaaliehdokas, Perussuomalainen vaaliliitto

Subscribe
Notify of
guest
3 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Nykänen Pekka

Erinomaisen kannatettava ehdotus. Heimosoturit eivät olleet mitään vihervasureita banderolleineen, vaan suoraselkäisiä aatteen miehiä, jotka uhrasivat henkensä aatteen ja vapauden puolesta!

Numento

Aunuksen retken organisaattorit olivat Ragnar Nordström Loviisa ja Halikossa syntynyt Gunnar Emil von Hertzen. Kuulostavatko nimet jotenkin tutuilta ? Aivan, niin pitäisikin. Mutta vituiks män ku myö laulettii vaik olisha se menny muutenki.

Hemmo

Asun Virossa ja nyt ennen 100 vuotis päivää tutustuin asioihin vielä entistä enemmän.
Suomen poikien apu oli todella tärkeää etenkin aluksi, kun ei ollut täällä juuri kotimaisia joukkoja. Uskon että suomalaisten esimerkki ja sotilaallinen kyky oli koko Baltian itsenäistymisessä iso ehkä ratkaiseva asia. Baltian saksalaiset kaappasivat vallan Liettuassa ja Landerswherin joukoista Viron saama voitto on suurin juhla. Viro ei suinkaan itsenäistynyt pelkästään Venäjän vallasta vaan 700 vuoden saksalaisten sorrosata.
Ei ole Virossa pakkosaksaa eikä saksalaisia muuallakaan. Suomen itsenäistyminen on virolaisittain katsoen jäänyt vajaaksi, kun katsoo ruotsalaisten erioikeuksia Suomessa.