HAPSU: Älyllistä keskustelua kohukulttuurin sijaan

Helsingin Akateemiset Perussuomalaiset HAPSU pitää huonona kehityksenä sitä, että suomalaiset yliopistot ja suomalainen keskustelukulttuuri amerikkalaistuvat. Emme tarkoita vain lainasanojen rantautumista, vaan erityisesti sisällöllisten vaikutteiden omaksumista.

Aiemmin arvostetut periaatteet kuten sananvapaus ja aikuismainen suhtautuminen erilaisiin ja provosoiviin mielipiteisiin ovat väistymässä ”triggeröitymisten” tieltä. Yksittäisten henkilöiden usein aiheettomiin pelkoihin ja pelkkään mielipahaan perustuvat vaatimukset esimerkiksi ylioppilaiden sitsilaulukirjojen suhteen ovat aikamme trendi. Tähän ilmiöön kuuluvat pöyristymiset milloin mistäkin televisiosarjan vaatetuksesta ja yhä pienemmistä asioista kuten huolimattomista sanavalinnoista. Samaan aikaan suurempiin asioihin ja todellisiin turvallisuusongelmiin turrutaan tai niihin suhtaudutaan olkaa kohauttamalla. Kärpäsistä tehdään härkäsiä ja härkäsistä kärpäsiä.

Viimeisin esimerkki siitä, kuinka muutaman ihmisen mielipaha menee useamman ihmisen sananvapauden ja liiketoimien edelle, on Helsingin kirjamessuilta. Kirjailija Timo Hännikäisen ja Kiuas Kustannuksen osallistuminen tapahtumaan peruttiin näiden edustamien arvojen vuoksi. Kirjamessuille on tähän asti mahtunut toisistaan hyvin poikkeavia kirjoja ja esiintyjiä, mutta nyt pienkustantaja katkaisi kamelinselän. Perusteluna mainitaan arvot ja turvallisuusuhka, vaikka mahdollisimman laajan sananvapauden pitäisi olla kirjamessujen kaltaisen tapahtuman tärkein arvo eikä kirjojen myynti voi olla mikään todellinen turvallisuusuhka.

”Kirjamessut on kuulunut syksyn ohjelmaani viimeiset kymmenen vuotta. Nyt omakin kirjani on siellä esillä. Joka vuosi messuilla on myös ollut esiintyjiä ja kirjoja, joista en ole pitänyt. Silti ei ole tullut mieleenkään vaatia niiden poistamista”, toteaa HAPSU:n jäsen ja edustajistovaaliehdokas Jasmina Ollikainen.

HAPSU katsoo, että jatkuva loukkaantuminen ja valittaminen sekä niiden vakavasti ottaminen ruokkivat kierrettä, joka tekee ihmisistä koko ajan vain herkkänahkaisempia. Kun kirjamessut tai muut vastaavat toimijat lähtevät muokkaamaan sisältöään tähän tapaan, ne saavat olla varmoja, että kohtaavat valittajia jatkossakin. Pumpulissa eläminen ei kasvata ihmisille ainakaan paksumpaa nahkaa.

”Erimielisten ihmisten eristäminen tapahtumista ruokkii katkeruutta ja kupliin eristäytymistä”, Ollikainen sanoo, ja jatkaa: ”Lainsäädännön näkökulmasta yksityiset yrittäjät saavat tietenkin valita yhteistyökumppaninsa vapaasti, mutta heidänkin tulisi miettiä mikä on järkevää.”

Lisätietoja:
Jasmina Ollikainen
edustajistovaaliehdokas, Perussuomalainen vaaliliitto

 
Helsingin Akateemiset Perussuomalaiset HAPSU on Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan piirissä toimiva poliittinen opiskelijayhdistys. Yhdistys on toiminut vuodesta 2009 lähtien. Se on Perussuomalaisten Nuorten jäsenjärjestö. HAPSU jatkaa ylioppilasliikkeen kansallismielistä perintöä.

Advertisements

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

5 thoughts on “HAPSU: Älyllistä keskustelua kohukulttuurin sijaan

  1. No joo eikös nuo somettajien ”someraivot” ole aika yleisiä nykyään ja milloin mistäkin täysin naurettavasta asiasta.

  2. Muuten ihan hyvä kannanotta, mutta tuota sananvapausjuttua en ihan hoksaa. Ettäkö sananvapautta olisi joskus kunnioitettu Suomessa enemmän kuin USA:ssa? Ei taisa olla näin tälläkään hetkellä.

    1. Tässä pitää erottaa lain takaama sananvapaus ja sitten esimerkiksi yrityksen edustajan sananvapaus. Myös Usa:ssa on ollut tapauksia, että poliittisesti epäkorrekteja kommentteja esittäneitä ihmisiä on potkittu pois ”työnantajan arvojen vastaisista” mielipiteistä. Samoin esimerkiksi Aku Ankan vanhojen tarinoiden uusintapainoksissa Amerikan Disney on hyvin arka. Moni Suomessa julkaistu tarina on siellä pannassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.