Ruotsin hallitusneuvottelujen viimein yritys, onko edessä uusintavaalit?

riksdagshuset_1000x500_Foto_Melker-Dahlstrand.jpg

Ruotsin vaaleista on jo 1,5 kuukautta, mutta hallitusneuvottelut ovat edelleen käynnissä. On syntynyt pattitilanne ja näyttää, että nykykeinoin uutta hallitusta ei saadakaan aikaan.

Ensin hallitusta yritti kasata moderaattien Ulf Kristersson ja sitten sosiaalidemokraattien Stefan Löfven, mutta hallitusta ei saatu aikaan kummankaan blokin suunnalta. Ongelma tässä perinteisessä tilanteessa on se, että blokkien välinen paikkajako on liki 50/50, joten enemmistöhallitusta ei perinteisten blokkijakojen perusteella saada aikaan.
Eduskunnan puhemies Andreas Norlén kertoo lehdistötiedotteessaan, että puhemies yrittää vielä kerran neuvotella kaikkien puolueiden kanssa mahdollisesta hallituspohjasta. Merkittävää on kuitenkin se, että sverigedemokraattien Jimmie Åkessån sekä vasemmistopuolue eivät ole mukana näissä neuvotteluissa. Voidaan kysyä miten on mahdollista, että vaalien kolmanneksi suurin puolue jätetään kaikkien hallitusneuvottelujen ulkopuolelle.
Ruotsin hallitusneuvottelut ovat siis vaikeassa tilanteessa. Blokkirajat ovat olleet hyvin selviä viime vuosien aikana. Porvariblokkiin kuuluvat moderaatit, liberaalit, keskusta ja kristilliset. Punavihreään vasemmistoblokkiin kuuluvat sosiaalidemokraatit, vaemmisto ja vihreät. Sverigedemokraatit eivät kuulu kumpaankaan vaan ovat oma “blokkinsa”. Blokkirajoja ei ole ylitetty ja sitä on luvattu äänestäjillekin. Ainoa mahdollinen vaihtoehto voisi olla, jota on väläytelty ilmassa, että moderaatit ja SD liittoutuisivat, jolloin hallitus olisi mahdollinen. Se ei kuitenkaan ole kovin uskottavaa.
Tilanne on tuplaongelmallinen. Ensinnäkin jokaisen puolueen pitäisi yrittää säilyttää blokkirajat ja pitää sverigedemokraatit ulkopuolella. Silti pitäisi yrittää muodostaa hallitus.
On mahdollista, että jos tässä tilanteessa ei saada aikaan vähemmistöhallitusta, kuten Löfvenin hallitus oli, niin edessä ovat uusintavaalit. Muuttaako se tilannetta, tuskinpa. Joko porvarit ja punavihreät tekevät sateenkaarihallituksen ja liittoutuvat sverigedemokraatteja vastaan tai ottavat nämä hallitukseen. Molempi pahempi, tai parempi, riippuu sanojasta.
 

Subscribe
Notify of
guest
16 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Nestori Lundahl

Mitä sivujen ylläpitäjä tilannetta lähempänä seuraavana veikkaa, lisääntyykö SD:n kannatus jos uudet vaalit tulee?
Ei taida olla Ruotsi vielä riittävästi raiskattu ja muutama autokin on ilmeisesti vielä palamatta.

Puolueeton

Puolueitten kilpailu on kovaa kaikkialla ja peittää järkevän politiikan. Moderaattien ja SDn yhteistyön estää moderaattien pelko kannattajakunnan siirtymisestä SDn puolelle, kun on mahdollista, että SD olisikin aivan kelvollinen vaihtoehto.
Suomessa kävi toisin. Soinilaiset otettiin hallitukseen. Taustalla oli salainen kieroilu Soinin kanssa, johon Soini meni, koska tiesi kannatuksensa persuissa olevan päättymässä. Sipilä ja Orpo säilyttivät tavoitteensa.

luolamies

Seuraavat vaalit eivät voi olla niin epädemokraattiset kuin olivat Ruotsidemokraatteja kohtaan. Vaalisalalaisuutta olisi jo pakko noudattaa. SD.n kannatus nousisi tasapuolisissa vaaleissa vaalituloksessa ja kannatusmittauksessa oli luonnoton ero.

Anonymous

Sä et luolamies vielä uskokaan, mitä kaikkee nää keksiikään! Vai vaikutti epädemokraattisilta viime vaalit? Odotapa seuraavia, niin tulet huomaamaan mikä on luonnotonta ja mikä ei. Näiden suvakien pitäisi pyytää SD:lta ensin anteeksi ja sit apua vielä hallituksen muodostamiseen. Hei, sitä he eivät tule “koskaan” tekemään ennen kun pakko, joten on todella mielenkiintoista nähdä, mitä Ruotsi “tilaa”. Jos olisin, kuten suomalaisen pitäisi olla, vihainen ruotsalaisille, niin en välittäisi moisista. Historiasta jotain oppineena, mielestäni tilanne on ruotsalaisille mitä paras. Se on huono, että meidän puupäät matkivat näitä pellejä jopa katastrofiin asti. Ja se katastrofi on jo “käsin kosketeltavaa”.- No sit sodan jälkeen taas: “Vielä kerran pojat”! Ja sit ei enää. Ikävää. Ja Euroopan yhteinen kielihän oli/”on” englanti. Kieli, jonka delffiinitkin oppivat ja on muiden maiden kielien “lainoja” täynnä. Ja Englanti, tuo kolonialistinen saarivaltio, josta ko. kieli on “kuulemma”(?) kotoisin, ei kuulu koko EU:in enää kahden vuoden kuluttua. Ristiriitaa aiheuttaa sekin, ettei tiedä mitään siit, että koska se sota alkaa, mutta mitään epäilystä taas siitäkään tosin ei ole, etteikö se alkaisi.

Ruotsi tarvitsisi sotilasvallan, jonka aikana suurin osa kehiselättiapinoista rahdattaisiin takaisin vaikka väkisin Afrikkaan. Ruotsin tulevaisuus on karmea, kun muslimit lisääntyvät hurjaa vauhtia ja sitä mukaa etenkin valtion veromenot. Yleinen turvallisuus heikkenee uhkaavaa vauhtia.
Suurin osa ruotsalaisista poliitikoista harjoittaa patologista suvaitsemista loppuun asti, kunnes on joko tapettu tai vangittu lynkkausjoukon toimesta. Tämä blokkipolitiikka ja SD:n torjuminen vain lisää vauhtia alaspäin.

Anonymous

Ruotsi ei kyllä saa sotilasvaltaa aikaiseksi ainakaan omilla sotilaillaan, mutta jos Suomi saisi loihdittua itselleen jostain johtavia politiikkoja, joilla olisi nykyisestä poiketen aivpt ja selkäranka, niin Suomi ja Norja voisivat miehittää Ruotsin tuntuvaa korvausta vastaan.

Murphy

Epädemokratian esimerkki Euroopassa. Our best enemy; Ruotsi. Jos höyrykattilan kaikki paineaukot ja ylipaineventtiilit suljetaan ja kuitenkin pidetään tulipesässä kohtalaista lämmön tuottoa, niin jokainen tietää seurauksen. Räjähdys. Eipä ole silloin hyvä olla lähellä. Rauhallisuus on kyllä valttia,mutta ei tyhmänrauhallisuus. Suomen kohdalta kävi kuitenkin onni,että hallitukseen päätyi perussuomalaisen ajatussuunnan ihmisiä. Luulenpa, että jos olisi ollut Antti puolueineen tilalla, niin nytpä olisimmekin kusessa. Tosin joudumme siihen seuraavien vaalien jälkeen,joka tapauksessa, mitä todennäköisimmin. On päivänselvää, että ruotsidemokraatit tulisi nyt olla seuraavassa hallituksessa, jos nyt yleensä yhteiskuntarauhaa, joku vielä arvostaa.

Mun lapio!

Ruotsalaiset neropatit ovat valinneet paskaa seuraavat 4 vuotta äänestämällä yli 82,5%sesti näitä paukapaita jotka nyt istuvat santalaatikossa riitelemässä kuka saa kaivaa kenenkin kanssa.

Pena

Ihan samalla tavalla Suomalaisetkin tilaavat aina samaa paskaa äänestämällä sitä kokoomusta, sdp:tä ja keskustoja. Eiköhän siellä taas ensi kevään vaalien jälkeen samat paukapäät istu kuitenkin.

Anonymous

No, mä uskon ainakin sen, että nuo nk. siniset uuvatit tulevat olemaan nk. ransuunilla. Muuten olet hämmästyttävän oikeessa. Pari jää vek (Pekkarinen ja Lapintie) ja pari tulee takas (Sasi ja Jani). Sorry, olin väärässä. Jani jää pois toimittuaan rikollisesti usean vuoden ajan ja jäämättä kiinni. Tuoko-housusta ei tiedä. Touko-housu saattaa jäädä eläkkeelle? Samoin Jani ja pari muutakin Vihreetä. Alepo-Rami ym. onhan näitä. Jokaisella deekulla on jotain salattavaa, mut vaikeeta se tulee olemaan. Pitäisi näytellä tavista, mut raha on sellainen … Ja onhan sitä kiva näyttää muille “tulijoille”, et mä olen “aika” fiksu jäbä/gimma kun osaan kusettaa nk. sekä että. Siis, suvakeilta ja matuilta äänet, se riittää.

Pena

Lopputulos on arvattavavissa helposti, kun nuo muut puoleet eivät suostu yhteistyöhön esim. perussuomalaisten kanssa= hallitusta ei muodostu kuin ainoastaan noiden muiden roskapuolueiden (kokoomus, sdp, vihreät, keskusta yms..). Sama juttu jos vaikka jollakin ilveellä tuo Suomen kansa ensin saisi tarpeeksi ääniä tai joku muu “rasistinen” puolue, tulee käymään sama juttu. Hallitusyhteistyöhön ei suostuta ja taas istuvat samat pässit eduskunnassa.

Anonymous

Suomelle ei ole sama jos naapurista tulee islamilasenemmistöinen valtio ja meitä suurempi se tietää isoja ongelmia vaikka täälä se pystyttäisiin estämään.

Anonymous

Ei Putleri … Vai meinasitko Ruotsia? Se on jo islamilainen mokumaa. Myöhästä, ymmärrätkö. Suomi on samassa asemassa noin vuoden päästä.

ei-todellakaan

Ei missään nimessä ole yhdentekevää Suomelle hallitseeko Ruotsia islamilaiset ,vako normaalit ihmiset.
Islamistien hallitsema Ruotsi lännessä ja Venäjä idässä ,ei semmonen tilanne paljon suomalaisia naurattais.

Särmääjä

Joko vähemmistöhallitus tai Saksan mallin porvari+demari hallitus noiden on tehtävä kun vaihtoehdot käy vähiin eivätkä varmasti lähde mihinkään uusiin vaaleihin. Ainoo varma asia on vaan se että SD:tä ei aa ottaa mukaan hinnalla millä hyvänsä niinkun ei mallimaa Saksassakaan saanu ottaa AfD:tä.