Pakkopalautuksille ei tosiasiassa ole mitään estettä

WEB_INRIKES

Tiesitkö, että sinua ällytetään kun puhutaan palautussopimuksista. Väitteen mukaan irakilaisia ei voisi palauttaa Irakiin jos palautettava sanoo Irakin maaperällä, ettei halua tulla palautetuksi. Irakilaisilla viranomaisilla ei tässä tilanteessa ole muka muuta vaihtoehtoa kuin olla ottamatta karkoitettavaa Irakiin.

Väite on hyvin yleinen Pohjoismaissa ja turvapaikka-aktivistit käyttävät sitä hyväkseen. Väitteen idea on se, että karkoitettavalla palautetulla olisi ikäänkuin jonkinlainen oikeus vedota kotimaansa lentokentällä, että ei halua tulla palautetuksi. Irakilaisilla tullimiehillä tai rajapoliiseilla ei sitten tässä tilanteessa muka olisi muuta vaihtoehtoa kuin laittaa luukku kiinni ja suomalaiset poliisit joutuvat matkustamaan takaisin Suomeen karkoitettavan kanssa.
Irakissa on suurinpiirtein samanlainen laki kuin lähes kaikissa muissakin maailman maissa. Kun suomalainen palaa ulkomailta Suomeen, ja on kadottanut paperinsa, niin henkilö pääsee aina takaisin Suomeen. Ei ole tilannetta, jossa Suomen kansalainen käännytettäisiin rajalla takaisin ulkomaille. Suomen viranomaisilla on omat keinonsa ja rekisterinsä tarkistaa maahan tulevan paperittoman Suomen kansalaisen henkilöllisyys.
Asia toimii Irakissa suurinpiirtein samalla tavalla. Joitakin poikkeuksia on. Irak ei myönnä kansalaisuuksia palestiinalaisille, mutta heillä on ikiaikainen oikeus asua Irakin tietyillä alueilla. Jos henkilö pysyy tällä alueella, mitään ongelmia ei tule. Mutta jos henkilö poistuu ulkomailla niin Irak katsoo, että henkilö on ”irtisanonut” asumisoikeutensa eikä ota enää vastaan tällaista tulijaa. Näin ollen Irakin palestiinalaista ei voida palauttaa kuten ”tavallista” irakilaista. Mutta palestiinalaiset ovat promillen murto-osa Irakista tulevia.
Miksi valtamedia sitten kirjoittaa, että eurooppalaisten maiden olisi tehtävä erikseen palautussopimus, jotta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet henkilöt voitaisiin palauttaa? Ja miksi väitetään, että palautettavilla on oltava ”paperit”, jotta palautus voidaan suorittaa onnistuneesti?
Esimerkiksi Helsingin Sanomat kirjoittaa eräässä artikkelissa otsikolla ”6 syytä miksi palautukset Irakiin takkuavat”, että yksi syy palautusten ongelmallisuuteen on juuri palautussopimuksen puuttuminen. HS kirjoittaa, että palautettavaa ei voida palauttaa, jos palautettava ei sitä halua, koska palautus ei tapahdu molempien maiden viranomaisten yhteisymmärryksessä.
Tämä ei kuitenkaan estä palautusta. Jokainen suomalainen voidaan palauttaa ulkomailta Suomeen vaikka henkilö ei sitä itse halua. Tosiasiassa henkilön mielipide ei vaikuta asiaan millään tavalla. Jos suomalainen meinataan palauttaa Virosta/ Thaimaasta/ Yhdysvalloista tai mistä tahansa maailman maasta niin henkilö palautetaan. Sillä selvä. Siinä ei mielipidettä paljon kysellä. Irak ei ole tästä mikään poikkeus.
Toinen väite on, että ilman passia ei voida palauttaa. Ongelma voi olla se, että ei tiedetä henkilön kansalaisuutta, joka saattaa vaikeuttaa palautusta. Kukaan maa ei ota vastaan henkilöä, joka ei ole sen maan kansalainen. Mutta Irakilla on omat keinonsa selvittää onko palautettava Irakin kansalainen. Ihan samalla tavalla kuin Suomen rajaviranomaisilla, kun jos Suomen kansalainen tulee rajalle ilman papereita.
On olemassa tapauksia, joissa Irak ei ole ottanut vastaan palautettavaa irakilaista, mutta silloin kyse on jostain muusta kuin palautusopimuksen ja passin puutteesta. Nimittäin Irak voi kieltäytyä ottamasta vastaan joitakin henkilöitä, jotka se katsoo olevan turvallisuusriski Irakille. Henkilö katsotaan jollain tavalla radikaaliksi tai maanpetturiksi. Suomi ottaa vastaan Suomeen palaavan maanpetturin, mutta Irakissa käytäntö voi tällä hetkellä olla hieman toinen.
Näin ollen palautuksille ei varsinaisesti ole olemassa mitään perusteluja, etteikö niitä voisi suorittaa. Kyse on lähinnä kunkin eurooppalaisen maan omasta halusta.
 
 

Subscribe
Notify of
guest
10 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Pena

Siperiassa olisi varmaan vielä hyvin tilaa näille tai pohjoisnavalla.

Hyvää, mutta niin vihattua journalismia

Taidettu taas tehdä taustatyötä ja hetki ajatella.

Anonymous

ei tartte pakkopalauttaa,riittää että joku hakee ne

huugo

Mikä helvetin pakkopalautus, heidätähä saatetaan vain omiin turvallisiin maihin joissa on heidän oma kulttuurinsa ja tapansa. Sipilän kutsuhuuto oli vain lestadiolainen aivopieru matukiiman huipussa, jolloin kaikki olivat niin saatanan syyrialaisten puolta. Huomattiin vain jälkeen päin että nuo rajan yli tunkeutuneet olivatkin irakilaisia ja afgaaneja, nuoria hyväkuntoisia ja muotitietoisia miehiä suurimmaksi osaksi, joiden ainoa hätä oli I-phonen akun kesto ja latauspiste.Syyrialaista ei ollut edes näköhavaintoja, koska olivat Turkissa.

Arvid Rantamaki

Palautettava on luokiteltava suomessa turvallisuusriskiksi ja sen vuoksi asetettava karanteeniin. Puolen vuoden välein olisi kysyttävä haluaako palata kotimaahansa. Veikkaan , että mieli muuttuu nopeasti.

lukija

Hyvää ja erittäin tarpeellista journalismia, jota ei löydy valevaltamedian läpysköistä. Kiitos tästäkin kirjoituksesta!

Valde Hagert

Mokomat ”pakkopalautukset” eivät ole mitään muuta kuin pelkkää kosmetiikkaa. Parikymmentä vuodessa muka pakkopalautellaan, niin Tornioon valuu nykyäänkin n. 500 kuukaudessa uusia läpsyttelijöitä joilla ei tietenkään ole esittää mitään matkustusasiakirjaa, eikä niitä käännytetä vaikka sellainen on täysin mahdollista nykylain puitteissa. Ne voi käännyttää vaikka kuinka hokisivat taikasanaa ”asyl”, jos eivät kykene esittämään mitään dokumenttia itsestään, ja vaikka kykenisivätkin, mutta eipä vain käännytetä yhtäkään. Ja sitten muka pakkopalautetaan muutama. Yhtä hyvin ne palautuksen voidaan lopettaa, koska kyse on pelkästä pelleilystä Suomen alamaisten kustannuksella. Alamaisten siksi, koska perustuslaki ei koske suomalaisia.

pöh

Palautukset pitäisi hoitaa lentokoneesta tiputtamalla, laskuvarjolla tai ilman jos ei muuten onnistu.
”humaaneita” länsimaita käytetään röyhkeästi hyväksi, eikä edes yritetä sitä estää kun ollaan niin humaania..

Hä?

Kai se kirottu s**tanan YK nyt vois kans puuttuu siihen, että jos jonkun henkilön oman maan hallitus ei ota vastaan oman maan kansalaista. Mikä pirun velvote meillä muka on???