Mitä tarkoittaa ruotsalainen kotouttamisohjelma?

camel-1624643_960_720.jpg

Mitä tarkoittaa ruotsalainen kotouttamisohjelma, på svenska är det sk. etableringsprogram? Se on jotain sellaista, jolla jo heti alkuun saadaan tulijalle käsitys, että kaikki on ilmaista.

Turvapaikkaan perustuva oleskelulupaprosessi voidaan jakaa kahteen osaa. Ensimmäinen on se, että kun tulija saapuu Ruotsiin ja loihe lausumaan taikansanan ”asyl” niin henkilö asutetaan vastaanottokeskukseen. Jos henkilö on yksintullut lapsipakolainen niin silloin hän pääsee sotalasten orpokotiin, ruotsiksi HVB-hemmet. Hem för vård och boende. Suomeksi hoitokoti.
Sen jälkeen alkaa odotus. Odotusaika on hieman riippuen 2-3 vuotta. Osa vuonna 2015 tulleista odottaa edelleen ensimmäistä päätöstä. Odotusaikana tulija saa kaiken ilmaiseksi. Elämä ei tietenkään ole mitään yltäkylläistä pröystäilyä, mutta riippuen hieman mihin vastaanottokeskukseen on päässyt, elämän sisältöä tuovat erilaiset turvapaikka-aktivistien aktiviteetit. Jos hyvä tuuri käy, pääsee vaikkapa Östersundiin tai Nackaan.
Östersund lienee vastaanottokeskusten luksus. Siellä pyörii monenmoista kuntopiiriä, suunnistusiltamaa, maratooniharjoittelua, porosafaria, slamom-opetusta, moottorikelkka-ajelua, tunturikävelyä ja sen seitsemää kumbayja-iltamaa ruotsalaisten tyttölöiden kanssa. Östersund on oikea projekti. Se mitä ei voida arfikkalaisten ja arabialaisten hyväksi tehdä, sitä ei voida keksiä. Östersundin Audi on lahjoittanut vastaanottokeskuksen käyttöön uuden Audi A6:n ja Volkswagen tila-auto Transporterin. Näillä on mukava kuskata tulijoita pitkin Värmlandin tuntureita eri harrastuksiin.
Östersundissa onkin syntynyt käsite: Mitä paremmin otamme tulijat vastaan, sitä paremmin he kotoutuvat.
horse-2359707_960_720.jpg
Kun lopulta sitten tulee se myönteinen oleskelulupa niin alkaa vaihe kaksi. Tulijalle annetaan ns. kuntapaikka. Se tarkoittaa sitä, että jokainen Ruotsin kunta on velvollinen lain nojalla ottamaan vastaan kunnan väkimäärään nähden tulijoita. Mikään kunta ei voi välttää tätä vastuuta. Turvapaikanhakijalle kuntapaikka tarkoittaa sitä, että hän pääsee vihdoin vastaanottokeskuksesta oikeaan huoneistoon tai taloon asumaan. Tämä on lailla säädetty. Kunnan on hankittava lain nojalla jokaiselle kuntapaikan saaneelle turvapaikanhakijalle asunto.
Kuntapaikka tarkoittaa myös sitä, että tulija pääsee kaksivuotiselle kotouttamisohjelmalle, eli juuri tälle etableringsprogram:ille. Kotouttamisohjelma on SFI:n (svenska för invandrare = ruotsia maahanmuuttajille) kunnallinen koulu, vähän kuin aikuiskoulutuskeskus. Siellä tulijalle opetetaan kieltä, kulttuuria ja ruotsalaisia tapoja. Koulutus kestää kaksi vuotta. Jotta tulija saa tältä ajalta rahaa hän joutuu käymään koulussa muutaman tunnin päivässä vähintään neljänä päivänä viikossa.
Tänä aikana tulija saa kotouttamisrahaa, etableringsstöd, hieman riippuen + 6 000 kruunua kuukaudessa. Yksinäinen mies saa vähintään 6 120 kruunua (612 euroa) kuussa. Tässä kannattaa ottaa huomioon se, että asunto on ilmainen tämän kahden vuoden ajan, jonka kotouttamiskoulutus kestää. Esimerkiksi Tukholmassa perusyksiön kuukausivuokra on vähintään 7 000 kruunua. Tavallinen työssäkävijä joutuuu maksamaan tämän omasta pussista. Ruotsissa ei ole yleistä asumistukea kuten Suomessa. Vertailun vuoksi joku perussimppelin työn käteen jäävä palkka on vajaa 20 000 kruunua.
Kotouttamisohjelma perusrahan lisäksi tulija saa erilaisia aktiviteettirahoja, ”discorahaa”. Summa riippuu vähän kuten se roikkuu. Jos on aktiivinen bodaaja voi saada kuntosalikortit, kova soittelija voi saada puhelinlaskut. Netti nyt on ilmainen, kuka sitä ilman nettiä.Lapsiperheillä tienesti nousee jo huomattavasti. Varsinkin kun siihen lisätään lapsilisät. Kaksilapsinen perhe tienaa vähintään 30 000 käteen kuukaudessa. Ja se ilmainen asunto.
Turvapaikanhakija on näin ollen tullessaan Ruotsiin elänyt vähintään viisi vuotta tekemättä yhtään mitään muuta kuin viimeiset kaksi vuotta yrittänyt kotoutua.
Vertaillaanpa asiaa. Suomalainen voi mennä SFI:n kielikoulutukseen ilmaiseksi, mutta ei voi saada kotouttamisrahaa. Suomalainen ei ikinä saa ilmaista asuntoa kahdeksi ensimmäiseksi maassaolovuodeksi.
Maahanmuuttaja joutuu menemään töihin ensimmäisestä päivästä alkaen, hankkimaan asunnon ensimmäisestä päivästä alkaen omilla rahoillaan ja kustantamaan kaiken elämään tarvittavan tarpeen omalla kustannuksella. Jos suomalainen muuttaa tänään Ruotsiin hän ei saa edes sosiaalitukia ensimmäisenä puolena vuotena, jos ei ole ensin käynyt töissä.
Kun tulija on nyt sen ensimmäiset viisi vuotta ollut tekemättä yhtään mitään muuta kuin yrittänyt kotoutua, miten joku kuvittelee vielä, että kotoutuminen ei jatkuisi seuraavat viisi vuotta.
Lähteenä rahapolitiikalle on Ruotsin ”Kela”, Försäkrningskassan. Etableringsprogram:ista voi lukea Ruotsin työnvälityksen sivuilta, Arbetsförmedlingen.

Subscribe
Notify of
guest
21 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Täysin hullua
Täysin hullua
3.11.2018 16:31

Näinhän se juuri menee.

Hauki
Hauki
3.11.2018 16:42

Onhan se kivaa jakaa niin kauan on jaettavaa.
Ruotsalainen sosialismi pyörii tasan niin kauan kun kantaruotsalainen lammas painaa duunia ja maksaa veronsa.
Väestödemografian muutos tuottaa veropohjaan sekä -kertymään yllättäviä muutoksia tulevaisuudessa.

Valtsu
Valtsu
3.11.2018 19:45
Vastaa...  Hauki

Juuri näin. Ja siihen tarvitaan yksi taantuma tai kymmenen vuotta lisää mokutusta, että joku täytyy lähettää Rinkebyhyn kertomaan, että tukia leikataan. Ei taida sinä yönä tähdet näkyä tulen loimotukselta.

miehitys jätti arvet
miehitys jätti arvet
3.11.2018 17:48

Ruotsalaiset voisivat ruveta maksamaan suomalaisten velkoja, kun ovat niin auttavaisia.

Trilisser
Trilisser
3.11.2018 19:16

Onkos kunnilla velvoite järjestää asunto kunnan kantaruotsalaisille omille asukkaille?

PM
PM
3.11.2018 19:40
Vastaa...  Trilisser

Voipi olla tai olla olematta mut arvaa kuka menee kamelilla ohituskaistalla ohi?

ruotsinsuomalainen
ruotsinsuomalainen
3.11.2018 19:44
Vastaa...  Trilisser

Semmoista velvoitetta järjestää asuntoa ei ole edes tarkoitus ruotsalaisille eikä senpuleen meille suomalaisillekkaan järjestää.

fatwantarkistaja
fatwantarkistaja
5.11.2018 05:49
Vastaa...  Trilisser

Eikös ne ole väärän värisiä? Hankeen vaan makaamaan.

Valtsu
Valtsu
3.11.2018 19:55

Ihminen on aika oppivainen elukka: kun oppii siihen, että fyrkkaa tulee ja kuljetukset pelaa, niin moniko lähtee seuraavassa kuvassa siivoamaan palkkatyöhön? Hyvin huomaa omassakin työssä, että kun on opittu saamaan valmiina, niin itse ei edes aiota oppia tekemään. Mieluummin lähdetään menemään kuin yritetään itse – aina jostain löytyy ”palvelija”.

Anonymous
Anonymous
3.11.2018 20:21

Onhan tämä surullista luettavaa. Maata johtaa monikulttuuri-ideologian pohjalta ihmiset, jotka eivät ymmärrä politiikkansa seurauksia. Lopulta homma kaatuu omaan mahdottomuuteensa.

Anonymous
Anonymous
4.11.2018 00:29
Vastaa...  Anonymous

Se hyvä puoli tässä on, että näin internet-aikana kaikki säilyy ikuisesti tallessa eli sadan vuoden päästäkin voivat ihmiset tarkistaa, että ketkä ne kusivatkaan päätöksillään Ruotsinmaan. Tulee olemaan ikuinen häpeä näiden femakkojen lapsenlapsen(…)lapsille. Sama koskee tietty Suomeakin, joka sisukkaasti seuraa Ruotsin esimerkkiä noin parikymmentä vuotta sikäläistä kehitystä perässä.
Häpeä se muuten on niillekin suomalaisille, jotka vaalipäivinä ajattelevat että jäänpä sohvalle makoilemaan, ”eihän sota yhtä miestä kaipaa”. Yhtä lailla näiden sopii tuntea syyllisyyttä aikoinaan vanhainkodin kiikkustuolissa istuessaan. Eivät voi sanoa tehneensä kaikkeansa Suomen puolesta.

Kohta kuusen latvassa haukutaan
Kohta kuusen latvassa haukutaan
3.11.2018 20:54

Kyllä koira kouluttamalla oppii puuhun kiipeämään kuten kaverinsa kissa. Tähän täällä murisematta uskotaan.

Anonymous
Anonymous
3.11.2018 22:04

upeeta,suomi kun aina seuraa ruotsia kaikessa,tiedetään minne meidän rahat menee,mutta onhan se mukava tietää että joku pitää meidän rahoilla hauskaa.

Catilina
Catilina
4.11.2018 04:03

On erinomaisen hienoa, että tulijat laitostetaan heti alusta alkaen täysin kädettömiksi ja aloitekyvyttömiksi parsieläimiksi. SHTF on paljon helpompaa.

Acc
Acc
4.11.2018 15:56
Vastaa...  Catilina

Niinpä… niille pitäisi antaa tietokonepejä, rajsttomasti pizzaa ja sokerikokista.

huugo
huugo
4.11.2018 05:42

Joo ei tarvitse ihmetellä miksi Ruotsiin on tunkua kehitysmaista. Suomen sen vuoksi pitää heikentää matujen oloja, katto pään päälle ja jonkinmoinen ruoka-annos (ohrapuuroa, on halvinta valmistaa) kerran päivässä. Matujen käyttämien some-alustoihin tietoa länsinaapurin paratiisista. Silloin Ruotsi hoitaa Suomen matu ja mamuongelman melko pikaisesti sillä vapaa liikkuvuushan on Ruotsille kunna asia. Ihmetellyt että onko Ruotsi tosiaan niin rikas valtio että sillä on varaa hyysätä viimeisen päälle näitä läpsyttelijöitä vai ovatko kaikki oikeutettuja tällaisiin etuhin. Valikoituuko näille ”kotiutumis leireille” vain nuoria salskeita miehiä ja valinnan suorittavat +50 Igrid-tädit, jotka ovat ”ohjaajina” näille sotaa pakeneville raukoille.

Ampumisennätys tällä viikolla?
Ampumisennätys tällä viikolla?
4.11.2018 12:15

Voisitko Paavi Paavali selvittää kaikki tämän viikon Malmön, Mölnlycken ym. ampumiset? Niitä on ollut niin paljon että on vaikea pysyä perässä.
TV- uutisissa haastateltiin kahta naista, toinen vanhempi venakko tms., toinen ehkä Lähi-Itätaustainen. Puhuivat täyttä asiaa: ”Ennen saatoimme oleskella ulkona vielä 24-01- aikaan, nyt kaikki menevät sisälle niin äkkiä kuin tulee pimeä”. ”Missä ovat poliitikot ja mitä he tekevät? Ei heitä ja heidän naamaansa näy kuin kuukausi ennen vaaleja ja sen jälkeen ei ollenkaan!”

acc
acc
4.11.2018 13:26

Onkohan kukaan pottunokka keksinyt tekeytyä rikastajaksi ja päässyt sillä konstilla elämään ilmaista elämää.
Ehkä pottunokan ulkonäkö paljastaa, mutta jos omaa ruskeita geenejä voisi mennä täydestä. Tulipa tässä mieleen, että joku Suomen kansalaisuudenkin omaava afrikaano voisi hakea turvapaikkaa Ruotsista, Norjasta ja Saksasta ja luoda jokaiseen maahan oman sosiaalitukia nauttivan henkilöllisyyden.

Tiitu
Tiitu
4.11.2018 14:15
Vastaa...  acc

Nih. Johan nuo sitä ovat tehneet vuosikausia, meinaan hakeneet rahoja jokaisesta mahdollisesta maasta. Niinhän he tekivät mustalaisetkin jo 35v. sitten,,,,ainakin (35v.) Veronmaksaja ei vaan usko hyväksikäyttöön;(