Mistä Mölnlycken ampumisessa oli kyse?

Kuvakaappaus 2018-11-04 12-15-43

Göteborgin eillinen ammuskelu saa mielenkiintoisia piirteitä. Poliisi on tällä hetkellä kiinniottanut ainakin 13 henkilöä ja 8 makaa sairaalassa hoidettavana.

Poliisi on vaitelias tapahtumien kulusta eikä kerro muuta kuin kiinniotettujen ja haavoittuneiden määrän sekä sen, että kyseessä oli kahden moottoripyöräjengin kohtaaminen. Pt-median alamaailman vinkkimiehen mukaan kyseessä oli kaksi göteborgilaista jengiä, Helvetin enkelit ja 435-jengi. Luku tulee Mölnlycken postinumerosta 435 ja 31-42. Ruotsissa heitä kutsutaan leikkisästi “postinumerogangstereiksi”.
Molemmat jengit ovat hyvin monikulttuurisia eikä niissä tunneta muuta sääntöä kuin se, että omien puolta on pidettävä ja bisnes on bisnestä. Joidenkin väitteiden mukaan näillä jengeillä olisi myös poliittinen agenda, ts. esimerkiksi jonkinlainen “isänmaallinen” aspekti, mutta se ei pidä millään tavalla paikkaansa. Kummassakin jengissä enemmistö jäsenistöstä on uusruotsalaisia ilman mitään kansallisuusjakoa. Jengin keulahahmo voi olla ruotsalainen, mutta yhtä hyvin voi olla olematta. Se ei ole merkitsevää näissä piireissä vaan vain se kenen kanssa tehdään parhaat bisnekset kokaiini- ja asekaupoissa.
On vaikea sanoa mikä oli ampumisen tausta, mutta joitakin päätelmiä voidaan tehdä. Se tiedetään kuitenkin, että 435-jengi on siis kotoisin Mölnlykcestä ja tietojen mukaan Helvetin enkelit olivat Göteborgista. Mölnlykce sijaitsee aivan Göteborgin kupeessa. 435 ei ole ihan niin suuri tekijä kuin HE, mutta kuitenkin kovan luokan jengi, joille ei käy ihan noin vain vittuilu.
Suurin osa haavoittuneista kuuluu Helvetin enkeleihin. Mitä paikalla on sitten tapahtunut? Luultavasti kaksi jengiä kohtasi aluperin ikäänkuin vahingossa. 435 piti teollisuusalueella sijaitsevassa liiketilassa bileitä jonne saapui helvetin enkeleitä. Tämä ei vielä aiheuttanut konfliktia vaan se lähti liikkeelle siitä, että joku vahvasti koki, että hänen rispektiä oli loukattu. Rispekti on jotain sellaista, jota tavallinen ihminen ei ihan heti ymmärrä, mutta se tarkoittaa suurinpiirtein sitä, että joku kokee, että häntä ei “kunnioiteta” tarpeeksi.
Mitä pienempi nilviäinen, sitä herkemmin rispektiä loukataan. Näissä piireissä ase kaivetaan esille pienestäkin rispektin loukkaamisesta. Eritoten omaan jengiin kuulumattomien kohdalla ase nousee hyvin herkästi. Kun yksi nosti aseen esille, kaikki muut ympärilläolijat tekivät samoin ja sota oli ilmiliekeissä siltä istumalta.
Tässä vaiheessa 435-jengillä oli etulyöntiasema eli kotirintama, ja se onnistui ajamaan helvetin enkelit pois paikalta. Ruumiiden vähäinen määrä taas johtuu siitä, että pistooliammunnassa osumatarkkuus ei ole hyvä. Asekäden pienikin liike muuttaa luodin kulkua useilla metreillä 10 metrinkin päässä. Tarkkuusammunta on aivan eri laji kuin juostessa-ammunta.
Tapahtumien kulku on siis luultavasti yllämainitunkaltainen.
Tapahtuma on aiheuttanut suurta “käymistilaa” Göteborgin ympäristössä ja tietojen mukaan Mölnlyckessä Helvetin enkelit ovat olleet koko päivän liikkeellä. On odotettavaa, että tapahtumasta seuraa kostoiskuja ja kostonkostoja.