Miten tehdään aito valeuutinen, osa 5: Irtonaiset säälipisteet kotiin

hb7v8wq0dgluhjv02enq4qa3gxtn2yv

Miten tehdään oikea ja aito valeuutinen? Siihen tarvitaan muutama turvapaikanhakija, ripaus sääliä ja kuorrutukseksi sana ”lapsiperhe”. Hieman tietämättömyyttä ja lisää sääliä sekä tietenkin hyväuskoinen lukija. Siitä on aito valeuutinen tehty.

Ruotsin valtamedia on pyörittänyt nyt muutaman päivän uutista Solnassa majailevista sotapakolaisista, jotka ovat joutuneet  häädetyiksi moduuliasunnoistaan. Uutisen mukaan Solnan kunta on ajanut Huvudstassa olevasta moduuliasuntokompleksista pihalle kymmeniä sotapakolaisia, koska heidän kahden vuoden mittainen vuokrasopimus on loppunut. Kaupunki ei ole hommannut henkilöille uutta asuntoa. Tilanne on paha, koska pakolaisilla ei nyt ole asuntoa ja he ovat joutuneet majoittumaan telttaan. Telttaolosuhteissa asuu nyt jopa lapsiperheitä.
Uutinen on puhdas valeuutinen, jossa ei ole mitään perää. Pt-median Solnan kirjeenvaihtaja kertoo, että kyseisessä telttaleirissä ei asuta oikeasti. Teltat laitettiin pystyyn muutama päivä sitten luultavasti Expressenin tai Stockholmdirekt lehtien toimesta. Sen jälkeen otettiin muistikortillinen kuvia. Mutta teltoissa ei yövytä eikä niiden luona oleskella muutoin kuin silloin kun paikalla on kameroita.
Katsokaapa kuvia. Niissä näkyy, että telttojen sisällä ei todellakaan ole yhtään mitään. Jos teltoissa asuttaisiin silloin kuvissa näkyisi vilttejä, peittoja, makuupusseja, makuualustoja ja muuta sen sellaista tavaraa, mitä telttaleirissä nyt ylipäätään on. Mutta kuvissa ei näy mitään tällaista.
 
Tämä mies asuu teltassa. Miksi hänellä ei sitten ole teltassa mitään elämiseen viittaavia merkkejä, kuten nyt vaikkapa makuualustaa tai makuupussia, vilttiä tms.
 
 
Lisäksi telttaleiri on laitettu hyvin viettävään mäkeen. Jopa sotapakolaiset tietävät kuinka mahdotonta olisi nukkua teltassa, joka viettää hyvin jyrkästi alaspäin. Kuvissa rinteen jyrkkyys ei ihan tule esille, mutta kun tuntee kyseisen kallion tietää, että kyseisellä rinteellä olisi mahdotonta nukkua sen jyrkkyyden takia.
 
 
Kaiken lisäksi uutisissa on kerrottu, että pihalle on joutunut lapsiperheitä. Ensinnäkin, kyseinen majoitusyksikkö on perheettömille poikamiehille, eikä siellä edes asu lapsiperheitä. Joten, kuviin saadut lapset on tuotu paikalle ihan pelkästään kuvausmielessä.
Kyseinen paikka tuli tunnetuksi pari vuotta sitten kun sotapakolaiset pitivät protestia kurjista asumisoloistaan. On vaikea tietää mikä on valtamedian tarkoitus uutisoinnissa. Koska sävy on ollut hyvin säälivä, luultavasti tässä onkin vain kerätty irtonaiset sympatiapisteet kotiin.
Uutinen parin vuoden takaa, jolloin samalla paikalla osoiteltiin mieltä netin ja huonon palvelun takia.

Sotapakolaiset protestilakossa Solnassa jo viikon- ei nettiä eikä tv:tä