Rikollisten "loikkariohjelma" toimii vaihtelevasti

prisoner-296515_960_720

Ruotsissa on olemassa viranomaisjohtoinen “loikkari-ohjelma” jengirikollisille, jotka haluavat loikata pois jengipiireistä ja alkaa rehellisiksi veronmaksajiksi. Ohjelman pääorganisaattori on Fryshuset-niminen säätiö.

Nyt toiminta on saanut kritiikkiä, että se ei auta tarpeeksi kovan luokan gangstereita pääsemään eroon rikollisesta elämästään. Todella surkeaa, väittää Fryshusetin toiminnanjohtaja Peter Svensson, joka on organisaattori loikkausohjelmassa.
Joissakin kunnissa loikkariohjelma toimii. Svensson kertoo SVT:n uutisille, että esimerkiksi Haningessa ja Borlängessä useat gangsterit ovat alkaneet veronmaksajiksi hyvin tuloksin. Näissä kunnissa sosiaalitoimi panostaa gangstereihin ja heidän auttamiseen kaidalle tielle. Heidät nähdään voimavarana.
– Näissä kunnissa sosiaalitoimella on tietoa ja halua auttaa rikollisia, jotka haluavat muuttaa elämäntyyliään.
Loikkariohjelmaan mukaan menneelle gangsterille tarjotaan psykologin sohvaa, päivittäistä tukea oman tukihenkilön toimesta sekä apua asunnon hankkimiseen ja sosiaalitukea.
Toisaalta Tukholma taas nähdään kauhuesimerkkinä. Erityisesti Rinkebyn ja Tenstan kaltaisilla alueilla viranomaiset eivät saa enää kontaktia jenginuorukaisiin. Viranomaisilla on kadonnut ote nuorukaisiin.
– Tukholman erityisillä ongelma-alueilla toiminta on todella surkeaa. Olemme vuosien ajan nähneet, että rikollinen elämäntyyli vie voiton, me kadotamme nämä henkilöt, Svensson kertoo.
 
­