Onko Ruotsin talouskasvun selitys maahantulijoista pelkkä kupla?

abdulrasheed-480909_960_720

Lauri Nurmi kirjoittaa Iltalehdessä artikkelin, jossa hän kertoo mielipiteenään Suomen tarvitsevan lisää maahanmuuttajia Ruotsin tapaan.

Nurmi kirjoittaa, että Ruotsi kukoistaa juuri maahanmuuttonsa takia. Nousua Nurmi kuvaa väestönkasvulla ja siitä seuraavalla talouskasvulla. Sillä perustellaankin monesti Ruotsin ehkä hieman menestyksekkäämpää taloutta.
Ruotsin nykyhistorian kulta-aika alkoi joskus 60-luvulla kun maahan perustettiin useita teollisia laitoksia. Jokainen tuntee Saabin, Volvon, Scanian jne. Tämän lisäksi erilainen terästeollisuus työllisti valtavat määrät miehiä ja tekstiiliteollisuus naisia. Moniin tehtaisiin ei saatu tarpeeksi työvoimaa paikallisista. Tehtaiden tuotantokapasitetti näytti jäävän vajaaksi, koska ei ollut tarpeeksi työntekijöitä, jotka olisivat pyörittäneet koneita.
Syntyi paniikki. Jos tehtaisiin ei saada työntekijöitä, menevät tehtaat nurin tai käyvät vain puoliteholla. Tähän saumaan Ruotsi järjesti työvoiman värväysreissuja mm. Suomeen, Kreikkaan ja ainakin Jugoslaviaan. Kymmeniä tuhansia työläisiä saapuikin maahan ja he pääsivät ensimmäisestä päivästä alkaen töihin. Tehtaat järjestivät tulijoille monesti asunnonkin.
Näin teollisuus pääsi sellaiseen nousuun, että sitä vaurautta riittää vielä tänäkin päivänä jaettavaksi.
Onko jokin sitten muuttunut, tuleehan Ruotsiin tälläkin hetkellä tulijoita?
Nykyisenlaista kolmansista maista tulevaa kehitysmaamaahanmuuttoa perustellaan hieman samoin, mutta se toimii kuitenkin eri tavalla.
Mutta, ei pidä olla huomaamatta sitä seikkaa, että tulijavirta todellakin saa aikaan Ruotsissa pyörimisliikettä. Kymmenillä pikkupaikkakunnilla on paikallinen hotellimotelli saanut lottovoiton, kun Maahanmuuttovirasto on ostanut siltä majoitus- ja ruokailupalvelut turvapaikanhakijoille.
Normaalistihan tuollaisen peräkylän hotellimotellin käyttöaste on aika heikko. Kesäaikaan voi hieman olla nousua, mutta syys- ja talviaikaan majoittujia on harvakseltaan. Ravintola pyörii lähinnä työpaikkaruokalana, a´la carte annosten myynnillä taas ei tee isoa tiliä. Kun Maahanmuuttovirasto tähän saumaan tilaa majoitus- ja ateriapalvelupaketin niin hotellimotellin käyttöaste muuttuu kertaheitolla lähes sadan pintaa. Kun asukkaille tilataan vielä ruokailut, 3-4 ateriaa päivässä, niin ravintolaan joudutaan palkkaamaan jopa lisää työntekijöitä, jotta se saa ruokahuollon pelaamaan.
Myös paikalliset monet muut yritykset hyötyvät kymmenistä uusista miehistä. Suurin osa tulijoista polttaa tupakkaa pari askia päivässä, joten paikallisen kioskin myynti räjähtää valtavaan nousuun, kun jokainen hakee kioskilta pari askia päivässä. Yksin kymmenen miehen tupakkaostokset nostavat kioskin liikevaihtoa 36 000 kruunulla kuukaudessa.
Niin ikään paikalliset taksit saavat “kela-ajoja”. Tulijoita kuskataan maakuntakeskukseen Maahanmuuttoviraston haastatteluihin, sairaalaaloihin ym viranomaistapaamisiin. Kun jonkun pikkukylän taksiajot ovat siihen asti olleet lähinnä jonkun muun toimen ohessa tehtyä sivutyötä, nyt kunnassa on useita kokopäiväisiä taksikuskeja. Monet muutkin alat hyötyvät turvapaikanhakijoista. Remonttifirma käy korjaamassa hotellimotellin tiloja, järjestetään erilaisia kerhoja veronmaksajien rahoilla jne.
Näin siihen asti nuutuneesta pikkukylästä on kertaheitolla tullut elinvoimainen taajama, jossa puuhaamista riittää monille tahoille.
Tulijat pyörittävät tällaista rulettia ensimmäiset pari kolme vuotta, eli sen ajan kun turvapaikkaprosessi kestää. Ruotsissa on kymmeniä kuntia, jotka ovat turvapaikanhakijoiden myötä lähteneet talouskasvuun eikä sitä ole kiistäminen.
Nyt tietenkin pitää kysyä, että kuinka kestävää tällainen ruletti on, koska jokainen ymmärtää, että tulijat itse eivät tuo sitä rahaa mukanaan, jolla talous jyllää. Se raha tulee tietenkin veronmaksajilta. Veronmaksaja maksaa hotellimotellin, tupakat ja ne taksimatkat.
kid-1077793_960_720
 
Tilanne muuttuu hieman kun tulija lopulta saa oleskeluluvan. Sen jälkeen hän pääsee hotellimotellista taloon asumaan ja kaksivuotiselle kotouttamisohjelmalle. Mutta edelleenkään tulija ei tuota mitään.
Kotouttamisohjelmassa tulija käy rahaa vastaan aikuiskoulutuksessa, jossa opetetaan ruotsin kieltä ja kulttuuria. Yksinäinen poikamies saa discorahaa reilu 6 000 kruunua (600 euroa) kuussa. Asunto on kuitenkin seuraavan kahden vuoden ajan ilmainen, eli sen ajan kun henkilö on kotouttamisohjelman piirissä. Discorahan päälle saa yleensä joitakin pieniä lisiä harrastuksiin, nettiin jne. Myös huonekaluihin, vaatteisiin yms saa maksusitoumuksia.
Nelihenkinen perhe tienaa jo noin 25 000 kruunua (2 500 euroa) kuukaudessa. Aika hyvä raha siitä hyvästä, että käy päivittäin muutaman tunnin kielikurssilla. Rahaan on laskettu myös lapsilisät.
Kun kotouttamisohjelma on kahden vuoden jälkeen valmis niin mitä siihen mennessä on tapahtunut?
Tulija on ollut maassa viisi vuotta eikä sinä aikana ole tehnyt mitään oikeaa työtä. Siis sellaista tuottavaa työtä, jossa ollaan oikeasti sorvin ääressä ja josta on saatu oikeaa palkkaa.
Lauri Nurmi kirjoittaa artikkelissaan:

” … Naapurimme nuorekkaan elinvoiman taustalta löytyy keskeisenä selittävänä tekijänä maahanmuutto.”

Kun tulijoita on paijattu ensimmäiset viisi vuotta niin he ovat oppineet ainakin yhden asian: Mitään ei tarvi tehdä vaan kaikki tulee ilmaiseksi eteen.
Tilastot osoittavat, että kolmansista maista tulleiden työllistyminen on todella surkeaa. 10 vuoden maassaolon jälkeen enemmistö ei ole vieläkään mennyt töihin. Kun tulija tuon kotouttamisohjelman jälkeen jää “omilleen” hän menee automaattisesti työttömyyskortistaoon, tai vaikkapa ammattikoulutukseen. Jos henkilö on tullut 20 vuotiaana Ruotsiin niin hän saa aikaisintaan 8 vuoden päästä itselleen jonkun sellaisen ammatin, jolla on jotain merkitystä Ruotsin työmarkkinoilla. Kaikki eivät voi ajaa bussia tai taksia.
Kun tähän vielä lisätään tulijoiden suuri sikiävyys verrattuna kantaväestöön, on melko selvää, että kyseessä on puhtaasti kupla. Mitä merkitystä on lisääntyvällä väestöllä, jossa toisen polven tulijat jäävät lähes automaattisesti elämään hyvin sulkeutunutta elämää suuriin maahanmuuttajaghettoihin, joista ainoa yhteys ruotsalaisiin on silloin kun käydään työvoimatoimistossa tai sosiaalissa kuittaamassa päivärahaa.

Subscribe
Notify of
guest
40 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Murphy
Murphy
16.11.2018 17:59

Unohtiko Nurmi Ruotsiin muuttaneet suomalaiset tuona aikana. N.500 000 työtöntä, mutta lähes työhullua suomalaista. Joilla ei ollut muuta taakkaa menneisyydestä kuin tieto,ettei kotimaasta löydy työtä riittävästi. Ja jumalaton työssä pärjäämisen halu. Ja halu saada Volvo, että pääsee kesälomalla Suomeen. Sodan aikana oli tieto-“yksi suomalainen vastaa kymmentä ryssää”. Kaatuneiden sotilaiden tilasto näytti selvää asiaa.Olisiko työnteossa jotain samaa, myös ruotsiin muuttaneilla suomalaisilla. Heitä ei saa unohtaa, tässä yhteisessä pohjoimaisessa kisassa.

Todella typerä vaittämä Nurmelta
Todella typerä vaittämä Nurmelta
16.11.2018 18:13

Kyllä se maahanmuutto aluksi ikään kuin nostaa BKT:tä, kun kaikki niiden sosiaalituilla tapahtuva kulutus kirjautuu osaksi BKT:tä, mutta ei se mitään kestävää kasvua ole. Se kurjistaa maan pidemmällä aika välillä.
Edelleenkään kannettu vesi ei pysy kaivossa.

Debis
Debis
17.11.2018 02:43

sama vaikutus saataisiin vaikka valmiiden teollisuustuotteiden kippaamisella suoraan Itämereen..BKT on noussut

näin se on
näin se on
17.11.2018 07:55
Vastaa...  Debis

Erittäin osuva vertaus.

Hemmo
Hemmo
18.11.2018 15:50
Vastaa...  Debis

Tämähän kuvaa Suomen maataloutta, kahden euron sijoituksella maaloiset tekevät euron tuoton. 60q maatalouden liikevaihdosta on tukirahaa.

Ekonomix
Ekonomix
19.11.2018 08:52

Maahanmuuttokulut ovat pois veronmaksajien kulutuksesta, joten BKT ei kasva, ja BKT nuppia kohden pienenee koska samaa tuotantoa jakaa useampi ihminen.

Anonymous
Anonymous
16.11.2018 18:18

Humanitaarisen maahanmuuton aikaansaama talouskasvu on yleinen väärinkäsitys joka johtuu tavasta miten BKT lasketaan. Julkisen sektorin menot – siis myös käytännössä kaikki maahanmuuttjista aiheutuvat kulut – lisätään sellaisenaan BKT:een, eli BKT kyllä kasvaa. BKT ei kuitenkaan mitenkään huomioi sitä mistä julkinen sektori saa rahansa. Tapoja on kolme: nostetaan veroja, tingitään jostakin muualta, tai otetaan lisää lainaa. Eli ei se kansakunta rikastu maahanmuutolla, vaan köyhtyy, velkaantuu ja muiden palvelut kurjistuvat.
Aito talouskasvu perustuu tuottavuuden kasvuun, humanitaarisella maahanmuutolla ei sen kanssa ole yhtään mitään tekemistä. Toki voidaan spekuloida, että nämä uudet maahanmuuttajat joskus tulevaisuudessa äityvät hirmuiseen työntekoon (eli työllisyysasete nousee yli kansakunnan keskiarvon). Uskokoon ken tahtoo, aiempi historia ei tämmöisestä osviittaa anna.

Jokaiselle jää vähemmän jaettavaa
Jokaiselle jää vähemmän jaettavaa
16.11.2018 20:28
Vastaa...  Anonymous

Lisäksi vaikka maan kokonais BKT kasvaisikin tällä julkisten menojen kasvulla johtaa se maan velkaantumiseen ja BKT myös kasvaa suhteellisesti matumäärän kasvua hitaammin, joten keskimäärin per henkilö BKT laskee.
Tämä on jo nyt Suomessa nähtävissä, kun kantiksilta jatkuvasti leikataan ja maan velkaantumista ei enää saada pysäytettyä.

Anonymous
Anonymous
16.11.2018 18:21

niin,jäin miettimään mitä lauri nurmi tarkoitti sanalla kukoistaa,a. autopaloja.p.metsäpaloja.c.raiskauksia.d.nogou alueita.e.turvattomuutta..oliko raportti tehty jossain tukholman lähiöissä,mihinkä ei edes poliisi mene,jos näitä,niin parempi elää vähän köyhempänäkin.

Pinlaareni
Pinlaareni
16.11.2018 18:47

Vaikuttaa enemmän hölmöläisten tilkkutäkiltä.

Lee Anrersohn
Lee Anrersohn
17.11.2018 01:50
Vastaa...  Pinlaareni

Ja vielä niin että tilkkutäkin leikkuu ja uudelleen ompelutyö teetetään kalliilla velalla ja langat ostetaan ylihintaan.
Näin jokainen täkin pidennys kasvattaa velkaa mutta loppupelissä lyhentää peittoa.

tulipahan_mieleen
tulipahan_mieleen
17.11.2018 11:50
Vastaa...  Lee Anrersohn

Mutta minkähänlaiset passikuvat nuista muslimiakoista otetaan.Kai se on yhentekevää yläpäästäkö vaiko alapäästä ,kun kummatki päät on peitettynä.

jukkis
jukkis
16.11.2018 18:50

mitenkä tässä ihan hyvässä artikkelissa linkataan seuraava sukupolvi ensimmäiseen? onhan siellä oltava joku ohjelma toisenkin sukupolven uuskansalaisille jne., jotta kotoutuminen onnistuu.

Suomi Finland
Suomi Finland
16.11.2018 21:36
Vastaa...  jukkis

Ruotsissa syntynyt sukupolvi menee tietysti kouluun, kuten kantaruotsalaisetkin lapset.
Mutta: näyttää siltä, että maahanmuuttajien koulumenestys ei ole kovinkaan hyvää. Itse asiassa se on paikoin todella surkeaa.
Sellaisten oppilaiden määrä, jotka eivät saa hyväksyttyä peruskoulun päättötodistusta, on huolestuttavan korkea.
Se tietää huonoa. Jatko-opiskelumahdollisuudet ovat sellaisessa tilanteessa puhdas 0.
Kuinka näille ihmisille käy? Tyytyvätkö he köyhään elämään slummissa, vai perustavatko jonkin huumekartellin?
Siinä saattaa muhia isompikin katastrofi.

Anonymous
Anonymous
17.11.2018 21:02
Vastaa...  jukkis

ei ne kotoudu,ei ne edes halua,olet varmaan nähnyt kun he liikkuvat ryhmissä,muslimit muslimien ja afrikkalaiset afrikkalaisten kanssa,ei siinä porukassa suomalaisia ole,sama homma kaikissa lähiöissä,keskenään matut ovat,työttömyys on n.95%,eli sitä eletään suomalaisten siivellä hamaan tappiin asti,ja kuka nyt haluaa nähdä vuosi vuodelta katukuvassa yhä enemmän muukalaisia.

14
14
17.11.2018 21:03
Vastaa...  jukkis

Kaikissa euroopan maissa jossa on ei valkoista maahanmuuttoa toinen sukupolvi menestyy huonommin kuin edeltäjänsä.

RaiskaaNeSuomalaisetkin
RaiskaaNeSuomalaisetkin
16.11.2018 18:52

Tosiasia on että vain nettoveronmaksajat hyödyttävät kansantaloutta. En tiedä mutta väitän että Ruotsiin tulleista alle prosentti kuuluu tähän ryhmään ja sama Suomessa. Tarkoitan tietenkin Lähi-Idästä ja Afrikasta tulleita.
Kun otetaan huomioon kyseisten ryhmien sikiävyys ja se että mitä todennäköisimmin jälkipolvet elävät samalla tavalla niin tunnelin päässä häämöttää täydellistäkin täydellisempi katastrofi.

Valtsu
Valtsu
16.11.2018 19:14

Suomalaisista selkeä vähemmistö on nettoveronmaksajia, mutta ei-nettoveronmaksajiin kuuluu iso määrä vaikka infran ylläpitäjiä, mitä ilman ei olisi suomalaista yhteiskuntaa. Että eipä se ihan noinkaan mene, vaikka työtön kehitysmaamuslimi on toki puhdas rasite.

Vihervammaisto kääntää asiat aina väärin päin
Vihervammaisto kääntää asiat aina väärin päin
16.11.2018 20:33
Vastaa...  Valtsu

Yleistä infranpitoa ja muuta tarvitaan, mutta vaikka ne olisi bussi- tai taksikuskina vie ne työ suomalaiselta.
Ja nyt selkeesti esim. taksimarkkinoita “kehitysmaalaistetaan” ja savustetaan suomalaiset kuskit ulos, jotta matut sais taksi hommat. Ja sitten kirottu vihervammaisto ylistää, että matut ajaa takseja ja ilman niitä ei taksit kulkis.
Vihaan vihervammaistoo (kivapuhe:).

som
som
17.11.2018 08:00

Viha on melko voimakas sana,vaikka en minäkään niitä rakasta.Mutta jos valtaa saavat,ne tuhoavay yämän maan,se on varmaa.

RaiskaaNeSuomalaisetkin
RaiskaaNeSuomalaisetkin
17.11.2018 00:01
Vastaa...  Valtsu

Juuri tuota ryhmää tarkoitin mutta fakta on että nettoveronmaksajat ja vientiteollisuus ovat Suomen(kin) talouden selkäranka. On myös huomattava että pienipalkkaista työtä tekevät elävät yhteiskunnan tukien varassa eli nykyisistä tulijoista prosentti on hyvin lähellä sataa.
Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta on mitoitettu omia varten eikä missään nimessä tarkoitettu pysyväksi ratkaisuksi puhumattakaan että tulee suuria massoja joiden tarkoituskin on jäädä elämään tukien varassa. Tämä johtaa kestämättömään tilanteeseen ja merkit on jo nyt nähtävissä.
Ruotsin tilanne olisi kokonaan toinen jos maa olisi eurossa. Nyt Ruotsia auttaa ennätysalhaalla kelluva kruunu.

Markka takaisin
Markka takaisin
17.11.2018 20:59
Vastaa...  Paavo/ Pt-media

Tottakai. Halvalla kruunulla vienti Ruotsista vetää. Aivan liian korkea euron kurssi pilasi Suomen viennin 10 vuodeksi. Kikylla eroa vähän kavennettiin. Ennen omalla valuutalla devalvoitiin ja saatiin talous kasvu-uralle. Suomihan on erittäin riippuvainen viennistä. Omalla valuutalla Suomen taloustilanne olisi nykyään merkittävästi parempi.

Anonymous
Anonymous
16.11.2018 20:33

lisääntyä ne osaa,sen takia ne on suomeen hommattukin,suomessa ei kuulemma tehdä tarpeeksi lapsia,eli tulevaisuudessa suomen katunäkymät ovat varmaan värikkäämmät

velkahelvetti
velkahelvetti
16.11.2018 18:54

Annetaan kaikille kymppitonni niin talous kasvaa.

Pena
Pena
16.11.2018 19:39

Talous on kasvanut sen takia kohisten Ruotsissa koska autoromuttamot, poliisi, palokunta ja käräjäoikeus ovat työllistyneet niin kovasti. Tälläkin hetkellä on varmasti autopalojen ja ammuntojen tilauskirjat täynnä.

Fabu
Fabu
16.11.2018 19:43

Näin siinä käy kun vasurisuvakki saa kirjoittaa miltä tuntuu. Kuka nyt faktoja tarvitsee. Tai totuuksia. Koko muumaailma kauhistelee Ruotsin järkyttävää muslimisossuilua, raiskauksia, autopaloja ja jokapäiväisiä joukkoraiskauksia. IKEA päänkatkojaisia ja SCANIA murhia unohtamatta. Mutta tuossa se vaan aivoton suvakkitoimittelija kirjoittelee Ruotsin ylivoimaisuudesta ja ihanuudesta. Ruotsi ja Ruotsalaiset ovat VOITTAJIA!!! Ei voi ku nauraa… MIHIN SUOMI TARVITSEE TÄMMÖISIÄ TURHAKKEITA, PROPAGANDAKONEISTON EDUSTAJIA??? Muuta kuules säälittävä hinaaja vaikkapa sinne ihanaan RUOTSIIN. Olisi sääli jos jutun kirjoittaja ryöstömurhattaisiin islamityyliin.

Kyllä lukuja voitaisiin vielä kaunistaa
Kyllä lukuja voitaisiin vielä kaunistaa
16.11.2018 19:57

Pitäisi houkutella kaikki maahamme eksyneet vanhojen
sivistyskansojen terävät päät ja taulukkonikkarit Tilastokeskukseen. Vaan taitavat olla suuntautuneet enempi humanistisiin aineisiin.

pensavero ylös vihreät yhteydet
pensavero ylös vihreät yhteydet
16.11.2018 20:45

Onpa paljon vihapuhetta täällä. Suomikaan ei pysyisi pystyssä ilman mamuja.

jk
jk
16.11.2018 22:14

Tästä on jäänyt pois asuntotuotanto. Tulijat kun tarvitsevat sellaisen eikä niitä ole tyhjänpanttina missään vaan ne pitää rakentaa. Asuntotuotanto on se syy Ruotsin talousihmeen takana.

Sari
Sari
16.11.2018 22:17

Ruotissa on laskettu, että 90-luvulle asti maahanmuutto olikin nettovaikutuksiltaan positiivistä. Sen jälkeen se on ollut negatiivista. Jokainen tulija maksaa keskiarvoisesti 80000kr valtiolle joka ikinen vuosi koko loppuelämänsä.
Voidaan myös tarkastella kuntatalouden vaikutuksia. Kolme Ruotsin eniten maahanmuuttajia prosentuaalisesti väestöstä omaavia kuntia ovat kaikki laskeneet hyvästä keskitason kuntataloudesta Ruotsin paarialuokkaan saamaan tulonsiirtoja muilta kunnilta. Tästä loytyy tutkimusta. Googlaa Tino Sanandaji. Youtubesta löytyy sekä ruotsiksi että englanniksi materiaalia https://www.youtube.com/watch?v=ixNFEhqueSg&t=957s

Realisti Reino
Realisti Reino
17.11.2018 00:15

Ruotsi on aina hakenut suomalaiset apuun, kun on tarve. Aikoinaan oli mm. Hakkapeliitat, 60 luvulta asti suomalaiset ovat olleet nostamassa Ruotsin teollisuutta pystyyn. Kunhan ruotsalaiset tajuavat, että eivät nämä nykyiset tulijat mitään suomalaisia finnjäveleitä olekaan, niin on jo myöhäistä ja maan talous kuralla kuin Håkanin vatsa, karvaranne kebabilla käynnin jälkeen.

debis
debis
17.11.2018 02:40

Mutanaama maahanmuuttoa/ mamutusta voi verrata paskan pumppaamiseen juomavesikaivoon, pinta nousoo ainakin aluksi..se kaivo on yhteiskunta..ja se pinnan nousu on ns. BKTn kasvu

huugo
huugo
17.11.2018 05:20

Ruotsi tuhlaa parasta aikaa sitä mitä on kerännyt vuosisatoja. Ruotsi on yhteiskuntana elänyt ilman sotia ja isompia konflikteja pitkät ajat. Ruotsi rikastui valtavasti toisen maailmansodan aikana kun muu Eurooppa pommitettiin ja tuhottiin lähes kivikauteen liittoutuneiden ja venakkojen toimesta. Myi surutta sille joka eniten maksoi mm.malmia. Esti liittoutuneiden avun Suomelle talvisodan aikaan koska näki tässä bisnesmahdollisuuden. Myös Euroopan valtavaan jälleenrakennukseen Ruotsi pääsi valmiista pöydästä.Itseä ainakin vituttaa kun verrataan Suomea ja Ruotsia. Ruotsissa oli jo toimiva bisenes pankkisektori, kun Suomessa tuherrettiin vielä oravan nahkojen kanssa. Mutta mutta, kuten sanoin, ei ne rahat ikusuutta riitä ja Ruotsilla on valtava matujen aiheuttama kustannus maksettavana. No Ruotsia auttaa myös oma valuutta jonka taas Suomi myi halvalla EU mafialle ja yksityis- ja liikepankkii rosvoille ja jota Suomen valtio rahoittaa aina tarvittaessa veronmaksajien rahoilla.

pöh
pöh
17.11.2018 12:42

Tähän vois sanoa, haluaako joku satasen? (kaikki tietysti haluaa)
No antakaa mulle tonni niin saatte satasen.
Sitten ette mieti sitä annettua tonnia vaan pelkästään saatua satasta niin hyvältä diililtä näyttää..

Jones
Jones
17.11.2018 12:49

Mitä sitten vaikka menisivätkin töihin? Eikö kaikenaikaa jauheta liikakulutuksesta, mutta samaanaikaan otetaan kehitysmaista ihmisiä kuluttamaan. Ei mitenkään loogista. Sitäpaitsi jokainen tekee töitä vain omalle itselleen, ei muille. Kaikenlisäksi tulijoilla on yleensä 6-8 lasta, joille maksetaan lapsilisää ja Suomessa kotihoidon tukea alkuvuosista. Mitenhän paljon silloin saa rahaa vaikkapa 8 lapsinen perhe. Eli tulijat aiheuttavat painetta nostaa verotusta, sillä jostahan nämäkin rahat on revittävä.
Lisäisin vielä sen, että kyllä ihmiset ovat menneet halpaan. Leikkimällä jotakin hyvyyden perikuvaa, monet ovat tavallaan antaneet joillekkin luvan valloittaa heidän maansa siirtolaisuudella. Eivätkä ne kehitysmaalaiset ole mitään viattomia lapsukaisia, vaan kehitysmaissa on elämä aika raakaa, Yleensä tämä onkin syynä siihen, miksi nämä maat ovat pysyneet kehitysmaina.

Setä
Setä
17.11.2018 14:00
Vastaa...  Jones

Sossumuslimi töissä. Yhtä harvinainen kun Mustanaamion Hzzzzzzzzz dinosaurus Keela-wee saarella. Ehkä jopa harvinaisempi ! Muslimi tykkää chillaa ja panee.

Merkittävä ero
Merkittävä ero
17.11.2018 23:57

Ruotsilla kaiken lisäks kruunu. Suomella euro.

Jocke
Jocke
19.11.2018 08:35

Lauri Nurmella ei ilmeisesti ole tai hän ei halua tuoda julki minkäänlaista taloudellista ymmärrystä. Rahaa tulee vain seinästä. Nurmi ei ymmärrä sitä yksinkertaista asiaa että kun maahan tulee lisää väkeä niin sen BKT:n tulee kasvaa vähintään samalla prosenttimäärällä + inflaatio, että maan talous olisi edes vakaa. Ruotsiin on tullut 100 000 uutta jok vuosi viimeisten vuosien aikana. Tämä tarkoittaa jo 1 % talouskasvua ja kun samaan aikaan inflaatio on ollut 1-2 5% niin BKT:n olisi täytynyt kasvaa vähintään 3 % että talous olisi vakaa. Lisäksi oma väestönkasvu.
Näinhän Ruotsilla ei ole ollut, siitä huolimatta että se voi keinotella kruunulla. Tosiasiassa Ruotsin talous on mennyt alamäkeä kun käytettävissä oleva varallisuus hitaasti katoaa kun sitä jaetaan vastikkeetta ja ympäri maailmaa.
Ei pikkukaupunki elä sillä että jotain hotellia pyöritetään siellä yhteiskunnan varoilla. Kaupungin varallisuus kutistuu juuri näiden tulokkaiden ansioista illä kaupunki joutuu jatkuvasti käyttämään enemmän varoja kaikenlaisiin sosiaalipalveluihin ym. kuin mitä ne vähät työpaikat tuovat kunnallisveroina.
Tällinen taloudenpito on juuri sitä sosialistista touhua joka johtaa perikatoon.
On täysin käsittämätöntä että Nurmi vertaa 1950-80 maahanmuuttoa Ruotsiin näihin elintasosurffailijoihin.
50-80 – luvun tulijat alkoivat tuottamaan Ruotsille tuloa ensimmäisestä päivästä alkaen. Tuolloin ei ollut olemassa itään sosiaalitukia eikä ollut mitään mahdollisuutta elää vastikkeetta yhteiskunnan piikkiin.