Ruotsi karkoitti viitisenkymmentä afgaania, osa rikollisia

3f739f04-a1f7-4402-b60d-0b32b9e77982

Ruotsin ja Tukholman poliisilla oli maanantain aikana iso operaatio, jossa kymmeniä afgaaneja palautettiin takaisin kotiin Afganistaniin. Tarkkoja lukuja ei virallisesti kerrota, mutta Märstasta saatujen tietojen mukaan kyseessä olisi vähintään 50 afgaania, joiden oli tarkoitus palata kotiin.

Tukholman ulkopuolella Märstassa, jossa sijaitsee pakkopalautettavien säilöönottokeskus, on ollut koko päivän rauhatonta. Kymmenet turvapaikka-aktivistit ja sotapakolaiset ovat osoittaneet mieltään ja tukkineet katuja koko kadun leveydeltä. Koska tarkkaa lähtöaikaa ei aluksi tiedetty päättivät aktivistit tukkia koko teollisuusalueen liikenteen.
Päivän aikana monet tahot ovat vedonneet palautusten lopettamisen puolesta. Mm. ainakin sosiaalidemokraattisen puolueen joku alajaosto “Sosiaalidemokraatit uskon ja tulevaisuuden puolesta” kehoitti lopettamaan palautukset. Helluntaiseurakunta antoi myös oman manifestinsa puolesta, että palautukset pitää lopettaa kuten myös Ekumeeninen kirkko, joka vetosi viranomaisiin, että palautettavat pitää päästää vapaaksi säilöstä jatkamaan normaalia elämää.
Se mikä on mielenkiintoista niin palautettavien joukossa oli useita rikoksesta tuomittuja, jotka ovat istuneet tuomionsa Ruotsisa loppuun ja nyt prosessin päättää palautus kotimaahan. Turvapaikka-aktivistit ja muut asiaan vedonneet vetosivat toisin sanoen myös rikollisten puolesta, jotta nämä olisivat saaneet jäädä maahan. Suurin osa palautettavista oli saanut vain kielteisien päätöksen eikä turvapaikalle katsottu olevan tarvetta, mutta joukossa oli kymmenkunta rikollista.
Mielenosoituksista huolimatta bussillinen afgaaneja saatiin matkaan klo 19.00 jälkeen. Tietojen mukaan kone olisi noussut ilmaan hieman ennen klo 22.00.
Pt-media toivottaa turvallista kotimatkaa ja mukavaa uuden elämän alkua kotimaassa.
46485491_10218450691726470_847470285283131392_n
Suomessakin osoitettiin mieltä. Oulun keskustaan kerääntyi kourallinen myötätuntoaktivisteja ja sotapakolaisia osoittamaan sympatiaa karkoitettavia rikollisia kohtaan.