Mustan perjantain sysimusta tarina yksintulleesta Josefista

Kuvakaappaus 2018-11-23 01-14-30

Musta perjantai on hyvä aloittaa mustalla jutulla. Sen päähenkilönä on muuan yksintullut sotapakolaslapsi 17-vuotias Josef, joka ihan yksin tallusteli 14-vuotiaana vuonna 2015 Iranista Ruotsiin.

Yksintullut Josef on siis kuten 95 % hänen maanmiehistään, jotka ovat tulleet Ruotsiin sotaa, vainoa ja kidutusta pakoon: Hän ei tarkasti ottaen tule Afganistanista, vaan Iranista. Iranissa taas ihmisiä, ei edes afgaaneja, vainota. Sikäli mikäli kuin missään islamilaisessa maassa ketään ei vainottaisi.
Josef ei ole ikinä asunut Afganistanissa, mutta hän hakee sen perusteella turvapaikkaa Ruotsista. SVT:n uutisissa kerrotaan miten hazarat, joihin Josef kuuluu, vainotaan Afganistanissa. Toiset ihmisryhmät vainoavat hazaroita. Josef hakee siis turvapaikkaa Ruotsista sen perusteella, että hazaroita vainotaan Afganistanissa. Vaikka mies ei ole ikinä asunut Afganistanissa.

Vielä kerran: Josef, joka ei ole ikinä asunut Afganistanissa, vaan ikänsä Iranissa, hakee turvapaikkaa Ruotsista sen perusteella, että hazaroita vainotaan Afganistanissa.

 
Aika mustaa vai? Asia olisi aivan sama jos vaikkapa somali, joka on syntynyt ja asunut ikänsä Yhdysvalloissa, hakisi turvapaikkaa Australiasta. Tai jos Suomeen tulisi sota, niin Ruotsissa syntynyt ja siellä asuva ulkosuomalainen hakisi turvapaikkaa Yhdysvalloista.
Mikä SVT:n uutisessa on oleellista?
Uutinen lähtee väärille raiteille siinä vaiheessa kun siinä kerrotaan ikäänkuin faktana, että hazaroita vainotaan myös Iranissa. Josef kertoo, että hänellä ja perheellään ei ole Iranissa tulevaisuutta. Josefin perhe asuu edelleen siis Iranissa. Josef kertoo:
– Afgaaneilla ei ole Iranissa ihmisarvoa. Pakenin Iranista etsiäkseni parempaa elämää Ruotsista.
Siinä oli jutun oleellisin lause. Josefilla, joka ei oikeasti ole edes mikään 17-vuotias, vielä vähemmän oli 14 tullessaan Ruotsiin, ei ole mitään turvapaikan tarvetta. Hän ei ole paennut mitään muuta kuin köyhää ja rupista elämää. Hän ei ole paennut sotaa, ei vainoa eikä kidutusta vaan kuppaista elämää. Se taas ei ole turvapaikan peruste. Jos olisi niin silloin turvapaikan perusteluksi riittäisi se, että asuu islamilaisessa maassa. Näin ollen periaatteessa lähes kaikkien kolmansien maiden muslimit olisivat oikeutettuja turvapaikkaan Ruotsissa.

Kuvakaappaus 2018-11-23 00-35-27
“Tekee kipeää kun Ruotsissa kohdellaan näin…”
 
Tällaiset uutiset ovat harmillisia. Niissä sekoitetaan useita asioita keskenään ja kaikenlisäksi niihin lisätään pitkät pätkät jonninjoutavaa jorinaa. Jorinalla ei ole mitään tekemistä minkään kanssa. Jorinalla nostetaan säälipisteviisarin neulaa kaakkoa kohti.
Jorinaosastolle menee kuinka Josefin pakomatkan kerrotaan olleen vaikea. Kuularuiskut huusivat ja ihmisiä hukkui. Josef kertoo, että pakomatkansa aikana vanheni 30 vuotta. Mikä tosiasiassa saattaa olla miehen oikea ikä.
Sitten alkaa Ruotsi-osuus. Nimittäin Josef on kokenut itsensä vangituksi Ruotsissa. Kyllä, uutisen koko ydin on kerätä säälipisteitä kuinka Josefilla on vaikeaa. Ruotsissa kun on ollut pelko, että joutuu Tukholman kupeesta jonnekin lapin peräkylään. Alituinen oli pelko. Orpokodin johtaja sanoi, että jos pojat eivät ole kunnolla tulee lähtö peräkylään.
Josef koki itsensä ahdistuneeksi orpokodissa. Josef tarkentaa:
– Me pakenimme sotaakäyvästä maasta, jossa meitä ei kohdeltu hyvin. Sitten tulimme Ruotsiin, jonka luulimme olevan parempi kuin kotimaamme. Mutta meitä kohdeltiinkin niin ja näin… se tekee kipeää.
Loppuun on vielä laitettu muutama kappale tekstiä, joka saa RHC:n naiset tyrskimään. Josef haluaa tietenkin tohtoriksi, mitäpä muuta luku- ja kirjoitustaidoton aikuinen mies voi Ruotsissa haaveilla. Tohtori pitää olla.
– Haluan tulla lääkäriksi ja auttaa toisia ihmisiä. Haluan myös auttaa perhettäni Iranissa, se on kaikkein tärkein asia.
SVT