Viimeaikaisten raiskausten tekijät pian vapaalle

8ddeeab6-2bfe-46d5-a0a0-2d4e335df711.jpg

Vankeusrangaistusten pituus puhututtaa aina erikoisten rikostapausten yhteydessä, joten pieni kertaus paikallaan.

Normaalisti aikuinen henkilö istuu tuomiostaan ensikertalaisena puolet ja rikoksenuusijana 2/3. Rikoksenuusija saa yleensä tuohon 2/3 päälle vielä kuukauden ns. pohjia. Tarkoittaa siis sitä, että edellisen tuomion ehdonlaisesta laitetaan täytäntöön kuukausi. Vaikka jäännösosa olisikin enempi.
Näin ollen Seinäjoen raiskaajista esimerkiksi yksi, joka sai 2 vuotta 3 kuukautta istuu isten tuomiostaan vuoden, yhden kuukauden ja 15 päivää. Kolmen vuoden tuomion saanut taas istuu tietenkin vuoden ja 6 kuukautta.
Syyrialaisen sarjaraiskaajan tapauksessa tilanne muuttuu mielenkiintoisemmaksi. Koska henkilön katsottiin olleen alle 21 vuotias niin hänen kohdallaan pätee laki nuoresta henkilöstä. Ikäraja on siis 21 vuotta. Alle 21 vuotias ensikertalainen istuu tuomiostaan vain 1/3 ja rikoksenuusija puolet. Raiskaaja sai 3 vuotta 6 kuukautta, joten käytännössä hän istuu tuomiostaan vankilassa vuoden ja 2 kuukautta eli 14 kuukautta.
Suomen ja Ruotsin välillä on joitakin pieniä eroja. Ruotsissa kaikki vangit istuvat 2/3 tuomiostaan. Toisaalta nuorten kohdalla itse oikeus antaan ”alennuksia”. Esim 18-vuotias saa tuomioksi puolet, mitä aikuinen hamppi saisi, 19-vuotiaalle taas annetaan 2/3 osaa aikuisen hampin tuomiosta jne.