Olivatko eilliset bussihyökkäykset epäonnistuneita terrori-iskuja?

Kuvakaappaus 2018-12-05 22-22-34.png

 

Suomalaiset mediat kertovat kahdesta erillisestä bussihyökkäyksestä, jossa kielteisen turvapaikkapäätökset saaneet miehet hyökkäsivät ajossa olleen bussin kuljettajan kimppuun ja yrittivät ohjata bussia päin vastaantulevaa liikennettä.

MTV:n uutisten mukaan ensimmäinen tapaus tehtiin tiistaina iltapäivällä Loimaalla Varsinais-Suomessa. Noin 30-vuotias mies kävi kuljettajan rattiin kiinni siten, että bussi osui ainakin yhteen sivulliseen ajoneuvoon. Kukaan ei kuitenkaan tietojen mukaan loukkaantunut, sillä bussi ei ollut ehtinyt saavuttaa maantienopeutta.
Toinen vastaava tilanne tapahtui keskiviikkoyönä kun Helsingistä Ouluun matkalla olleen bussin kuljettajan kimppuun hyökättiin Uuraisilla. Bussin nopeus oli MTV:n mukaan noin 80 km/ tunnissa. Tässäkin tapauksessa turvapaikanhakija yritti kääntää bussin rattia ja ohjata autoa vastaantulevien kaistalle. Kuljettajan kylmähermoisen toiminnan ja sivullisten matkustajien toimesta hyökkääjä saatiin aisoihin eikä mitään vakavampaa onnettomuutta tapahtunut.
MTV:n mukaan bussissa oli 15 matkustajaa ja etupenkeillä istuneet matkustajat onnistuivat painamaan hyökkääjän lattiaan ja pidettyä tämän paikalla kunnes poliisi saatiin paikalle.
Tapauksilla ei poliisin mukaan ole välttämättä yhteyttä keskenään, mutta sitä tutkitaan. Molemmat hyökkääjät olivat kielteisen turvapaikan päätöksen saaneita henkilöitä.