Lukijan mielipide: Mitä Puhoksessa tapahtuu?

Kauppakeskus Itiksen kyljessä sijaiteva Puhos on vanha, vuonna 1965 perustettu ostoskeskus. Puhoksen uudempi osakin on valmistunut jo 1980-luvulla, ja kaikki sen rakennelmat kipeästi remontin tarpeessa.

Tämän on huomannut myös Helsingin kaupunki, joka on vaatinut ostoskeskuksen omistavaa Puotinharjun Puhos Oy:tä laatimaan rakennuksilleen remonttisuunnitelman. Ellei näin tapahdu Helsingin kaupunki uhkaa jättää alueen vuokrasopimuksen uusimatta, jolloin se olisi luovutetta kaupungille, vailla pystytettyjä rakennuksia vuonna 2020.

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta myönsi elokuussa 2018 Puhoksen remontista suunnitteluvarauksen NERP- kornserniin kuuluvalle NSF III Advisory Kiinteistökehitysyhtiölle. Mutta jo marraskuussa NERP-ilmoitti vetäytyvänsä suunnitteluprojektista. Syynä vetäytymiseen oli, etteivät aikanaan paljon rahaa toimitiloihinsa sijoittaneet pienosakkaat halunneet myydä osuuksiaan pilkkahintaan. Vain Puhoksen muutamat suuromistajat (HOK-Elanto Ilmarinen, Kesko ja Sponda) olisivat olleet valmiit luopuneet omistuksistaan nimellishintaan.

NREPin alkuperäisenä tarkoituksena oli näet ollut ostaa kaikki Puhoksen nykyiset omistajat ulos alhaisella hinnalla, kunnostaa ostoskeskuksen vanha osa ja rakentaa uudemman tilalle asuntoja. Nykyiset omistajat ja vuokralaiset olisivat voineet palata vuokralle uusiin toimitiloihin. Rakennushankkeeseen olisi saatu rahaa uusista, myytävistä asunnoista.

Vielä 1990 Puhoksen-ostoskeskuksessa oli paljonkin kantasuomalaisten harjoittamaa liiketoimintaa. Vähitellen se on kuitenkin korvautunut maahanmuuttajataustaisen väestön liiketoiminnalla. Nykyisellään Puhoksessa on mm. lukuisia etnisiä ruokapaikkoja, moskeija, kurdien ylläpitämä marketti ja lähinnä islaminuskoisille vaatteita ja kodintektiilejä myyvät kaksi muuta liikettä. Ei siis ihme, että Youtube-palveluun ladatuilla, Puhos-aiheisilla videoilla ostoskeskuksessa näyttävät viihtyvän lähinnä Lähi-Idästä ja Afrikasta kotoisin olevat, kaapuihin verhoutuneet, miehet ja naiset. Sen sijaan kantaväestö näyttäisi luikkivan Puhoksen lävitse, pää lievästi hartioiden väliin kyyristettynä, askeltaan kiihdyttäen!

Viime toukokuun lopulla joukko somaleita mellakoi tavaroita potkien ja heitellen em. Alanya-marketin edustalla. Syynä aggressiiviseen käytökseen oli se, ettei somaleita ollut päästetty sisälle markettiin selvittämään, miksi kurdit olivat edeltävänä viikonloppuna pahoinpidelleet joukolla somalinuorukaisen. Kahakka poiki niin hälytyksen, poliisin saapumisen paikalle kuin verhotun uutisoinnin (vailla selvennysta väkivaltaisesti käyttäytyneiden kansalaisuudesta) iltapäivälehtiin.

Aiemmin tänä vuonna eli helmikuun 2018 alussa Puhoksen ostoskeskukseen suoritettiin tehoratsia, johon osallistivat niin niin poliisi, aluehallintovirasto, rajavartiolaitos, tulli ja pelastuslaitos kuin Helsingin elintarviketarkastajatkin. Valvontaoperaatiossa yksi Puhoksen liikkeistä päädyttiin sulkemaan välittömästi – laittoman liiketoiminnan vuoksi. Useiden liikehuoneistojen paloturvallisuudessa havaittiin vakavia puutteita, ja 260 henkilöllisyystarkastetun joukosta löytyi 2 etsintäkuulutettua ja 2 laittomasti maassa oleskelevaa.

Myöhemmin mm. iltapäivälehdet uutisoivat, että Poliisi oli suorirttanut tehovalvontaa Puhoksen alueella 13.12.2017 – 11.2.2017. Tämä valvontaoperaatio oli poikinut kaikkiaan 55 rikosilmoitusta. Peräti 17, lähinnä Kaakkois-Euroopasta kotoisin olevaa, henkilöä oli otettu kiinni huumausaineiden välityksestä epäiltynä!

Viimeisimpiä uutisia Puhoksen ostoskeskukseen liityen on, että Vasemmistoliiton, somalitaustaisen kaupunginvaltuutetun Suldaan Said Ahmedin järjesti siellä lauantaina 8.12. 2018 ns. tutustumis- ja solidaarisuuskierroksen, jolle osallistui arviolta noin 30 henkilöä. Helsingin Sanomille antamassaan haastattelussa Suldaan Said Ahmed oli kertonut, että tapahtuman tarkoituksena on näyttää Puhoksen alueen toimijoille, ettei suurin osa suomalaisista jaa äärioikeistolaisia arvoja. Kaupunginvaltuutettu Said Ahmed mukaan solidaarisuuskierrokselle osallistujat osoittivat kiitollisuutensa Puhoksen yrittäjille, jotka maksavat veronsa Helsingille, ja että Helsinki on myös näiden yrittäjien kaupunki.

Mitenhän tämän somalitaustaisen kaupunginvaltuutetun puheisiin siitä, että suurin osa suomalaisia ei jaa ns. ”äärioikeistolaisia arvoja” ( mitä ikinä niillä nyt tarkoitetaankin) tulisi suhtautua? Sukulaisilta kuulemani ja videotallenteilta näkemäni mukaan, kantaväestö ei näyttäisi tuntevan oloaan kovinkaan turvalliseksi ja viihtyisäksi, ”etnisiä värinöitä” aikaansaavana, mainostetussa Puhoksessa. Ja ihmekös tuo, kun esimerkiksi sukulaismieheni vaimoineen koki viime kesänä, Puhoksessa asioidessaan saaneensa osakseen vihamielisiä ja halveksia katseita vaimon lyhyeen ja hihattomaan kesämekkoon pukeutumisen vuoksi?

Mikä Puhoksen ostari siis nykyisellään on? Onko se vireää, maahanmuuttajavetoista liiketoimintaa pyörittävä, ja niitä “kuuluisia” etnisiä värinöitä tarjoava piristysruiske, Itä-Helsingin tasaisen harmaaseen arkeen? Vai onko Puotinharjun Puhos vain rapistuva rakennuskompleksi, jonka suojissa ja liepeillä harjoitetaan laitonta liike- ja työtoimintaa, kaupataan huumeita ja piilotellaan oleskeluluvatta Suomessa oleilevia ulkomaalaisia?

Nimimerkki 

Entinen itä-helsinkiläinen, Lahti

Subscribe
Notify of
guest
31 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Ihan on malliltaankin moskeijan näköinen.

peräpää

Annetaan Puhos musulmaaneille. Se oli jo syntyessään kuollut, siis Puhos.
Mutta vaaditaan että kaikki Ahmedit sitten pysyvät siellä keskenään.

Anonymous

Ja kun n midut ovat täyttäneet seudun noin ppommeja niin perkeleesti ettei jää kivä kiven päälle.

Shjulli

Me ei anneta Suomesta palaakaan niille eikä kenellekään muullekaan nyt eikä koskaan.Annetaan pala maastamme musulmaaneille?ja perään toinen pala missä niitä on tarpeeksi/liikaa?aikanaan sitten koko Suomi?Annetaan omaa pois minkä vuoksi on sodittu ja vielä ilmaiseksi..Voi vittu ja vielä 13 peukuttajaa??Me annetaan niille nyt jo kaikki asunnosta,lastenrattaisiin ja kotimaan lomamatkoihin pienen taskurahan kera ja päälle pitäisi antaa pala maitamme sinun ja peukuttajien mielestä.Haluatte antaa niille kaiken mutta ette heitä tänne…Uskomatonta!!
Mutta sitten vaaditaan,että kaikki Ahmedit pysyvät siellä keskenään.Missähän me olemme niin vaatimassa?

RAY

Kuka lehmä sulle tän kirjoitti?

Anonymous

Omasta elämän kokemuksestani voin kertoa seuraavaa. Olen asunut ruotsissa, espanjassa sekä ranskassa pariisissa. Ja naimisissa olin ruotsalaisen kanssa. Ja tässä elämän vaiheessa meni 15 vuotta. Eli tuli nähtyä sitä sun toista. On opiskeluiden kautta sekä työn kautta ystäviä aina meksikoa myöten. Eli en ole rasisti. Mutta. Tämä tämä nyky meno mikä skandinaviassa on. Tiedän. Tämä seuraava lainaus on absurdi. ” todella, todella pahalta näyttää nyt kyllä”.

Anonymous

Ja seuraavaksi voisit mennä honoluluun selkeän itseilmaisun kurssille. Erkkikään ei ota selvää viestisi sanomasta.

Häire, häire !

“Todella pahalta, todella pahalta näyttää nyt tässä kyllä”, sanoi Ms Estonia 3. perämies Anders Tammes. Se oli viimeinen viesti Estonian komentosillalta, ennen kuin laiva upposi. Joten kirjoittaja tarkoittanee, että “Suomi-laiva” on pian uppoamassa maahan tulijoihinsa!

Sam Colt

Tuo uppoamisvertaus oli jo 2005 Jussi Halla-ahon Scripta kirjoitussarjan lisänimessä Kertomuksia Uppoavasta Lännestä.
Kaikki neljäsataa kirjoitusta ovat totta tänä päivänä.

RAY

Mä olen ollut merimiehenä vuosikausia. siis kovassa työssä, since -74. Älä tule kertoilemaan mulle missä sä olet ollut naimisissa ja kaikkee. Vittu, mä olen käynyt jo kymmeniä vuosia sitten katsastamassa “nää paikat”. Olen “viettänyt” aikaani näiden kanssa vuosia ja vuosia. Ja pelkästään työni vuoksi. Turisti kun en ole. Ainoa asia, missä olet oikeassa, on se, että pahalta näyttää. Mä puhun nyt Suomesta, sillä Afrikassa ja Arabimaissa on näyttänyt aina siltä samalta, saatanan paskaa kaikki.
Ps. On mulla hyviäkin kokoemuksia maailmalta, mutta ne eivät kuulu näihin arabien ja somalien aikajaksoon, ei nyt eikä koskaan.

tira

Lyönpä vetoa, että tälle solidaarisuuskiertueelle ei osallistunut yhtäkään kantasuomalaista miestä eikä myöskään yhtään arabia, afganistanilaista, turkkilaista, iranilaista tai länsi-afrikkalaista, koska järjestäjä oli somali. Somalit eivät herätä näissä(kään) kansallisuuksissa lämpimiä tunteita, ja koko tuon revohkanhan aiheutti alun perin joku somali parkkeeramalla röyhkeästi ja uhoamalla kun hän katsoi kunniaansa loukatun kun hänelle tästä huomautettiin. Suomalaisethan nyt nielevät somaleilta mitä vaan, joten saattoi olla pienimuotoinen shokki kun joutuikin vastakkain samanlaisen kunniakäsityksen omaavan kanssa.
Kiitollisuutta ja solidaarisuutta yritteliäille veronmaksajille? Kas kun ei peräti nettoveronmaksajille. Kun mamu perustaa yrityksen, hän on muutaman vuoden ajan vapautettu alvista. Lisäksi hän saa muutaman vuoden ajan starttirahaa, en muista oliko n. 15.000/v. Joku osannee täsmentää lukuja. Kun starttiraha loppuu, yritys siirretään jonkun toisen – serkku tai muuten vaan samanheimoinen kaveri – nimiin ja raharumba alkaa alusta, kuten myös alvittomuus. Suomalainen pienyrittäjä voi vain haaveilla moisista eduista. Positiivinen syrjintä ei ole syrjintää. Siispä yrittäjän ei missään nimessä kannata hakea Suomen kansalaisuutta, silloinhan häntä kohdeltaisiin kuten muitakin suomalaisia. Tulijat ovat muuten erittäin tietoisia laillisista oikeuksistaan koska heillä on kertomansa mukaan “minun juristini”.
Muitakin vippaskonsteja on. Kuittien vaatiminen on suoranainen loukkaus yrittäjän kunniallisuutta ja etenkin kunniaa kohtaan. Samoin hygieniapassi, kirjanpito, orjatyövoiman pitäminen ja muut pikkuseikat. Lisätienestiä saa huumekaupasta, salakuljetusta tupakasta sun muusta, ja jos käry käy niin “minun juristi” kyllä hoitaa homman kotiin. Khat on teelehtiä eikä mikään huume, omituinen laki Suomessa. Minusta on omituista, että kymmenien kilojen khat-salakuljetuksesta – kun sen tekee somali – saa vain 400 euron sakon.
Puhoksen voi repiä maan tasalle. Huippuveronmaksajat voivat siirtyä hengenheimolaistensa pariin Itikseen. Tosin sitten taas odotettavissa lisää reviiritappeluita. Missäpä nykyään ei?

Valtakunnapärjhele

Etniset yrittäjät harrastavat kiistatta monia vippaskonsteja, mutta korjataan nyt väärät väitteet.
Kaikki yrittäjät joutuvat tilittämään ALV:n veron(ALV myynti-ALV ostot) niistä ei ole minkään valtakunnan vapautuksia ALV verovelvollisille. Starttiraha: “Starttiraha edistää uutta yritystoimintaa ja työllistymistä. Se turvaa yrittäjän toimeentulon siltä ajalta, jonka yritystoiminnan käynnistys ja vakiinnuttaminen arviolta kestää – kuitenkin enintään 12 kuukauden ajan. Starttiraha on peruspäivärahan suuruinen (32,40 euroa päivältä) ja sitä maksetaan enintään viideltä päivältä kalenteriviikossa.”

suoraan puhuva suomalainen

Joo, näinhän se muka menee. Mutta nyt ei ole kysy suomalaisesta yrittäjästä, pistä se mieleesi. “Serkku ja veli”, tai siis kuka vaan tulee sieltä keittiöstä “yrittäjäksi” aina vuoden välein. Muutenkin he ovat “hänen työllistämiään” ja siitä lisää rahaa. Pääasia on, että tuet juoksee ja kuitit ovat “spermaturvan” hölötystä. – “Alkaa toi hyödyllinen idiootti vituttaa, mut antaa olla kun se maksaa tän kaiken”. Jos kuitin pyyttää, niin sen mukainen pizzakin. Jos ette usko, niin kokeilkaa joskus.

fatwantarkistaja

Kassakoneessa ei ole paperia ollenkaan ja kuitteja saa ostettua kaverilta. Lammaskin voi olla raiskauksen jälkeen teurastettu, eli ilmainen. Vaikea siinä on verovelvollinen olla.
Itse nähnyt, kuinka kirjanpitoa ja kuitteja väärennetään. Näistä vain toinen oli etninen, vaan ei ähly kumminkaan.

kanander

Eipä siitä verotuloja kerry, jos myy pizzoja vain asevelihintaan…aseveljille.

Anonymous

Etenkin jos jättää verot maksamatta.

Pessimisti

Antaisivat vaan mädäntyä rauhassa, varmaankin kotoisa paikka kehareille, eihän siellä suomalaiset käy, vai?

El Comandante

Maan tasalle.

Toivo

Suosittelen Helsingissä tai ylipäätään pääkaupunkiseudulla asuville muuttoa pois.
Varsinais-Suomessa esim Turku-Tampere-Pori kolmion alueelta löytyy monia mukavia pienempiä paikkakuntia joissa on edullista asua, turvallista, hyvät harrastusmahdollisuudet, nopeat esim juna ja bussiyhteydet isompiin kaupunkeihin ja luonto lähellä. Löytyy myös leppoisaa tunnelmaa, mukavia ihmisiä ja VÄHÄN TAI EI LAINKAAN sitä KULTTURELLIA VÄRINÄÄ. Kunhan valitsee paikan jossa ei ole VOKkia.
Näitä löytyy kyllä. Pääsette kerrostalosta tilavaan uudehkoon omakotitaloon ja rahaa jää vielä ylikin. Saatte ison oman pihan missä voi grillailla ja nauttia matu vapaasta ilmapiiristä.
Ne harvat maahanmuuttajat joita on ovat kunnon väkeä ja kotoutuneita.
Itse tein tämän ratkaisun perheeni kanssa 2015 tulvan jälkeen kun itä Helsinki alkoi muistuttaa beirutia ja mogadishua…. Eikä ole tarvinnut katua. Pelkästään rahaa säästyy niin paljon että nyt tehdään ulkomaan reissu joka vuosi.

Acc

Pk-seudulta poismuuttamiseen paras aika on nyt.
Matuinvaasio pudottanee suomalaisen Suomen olosuhteisiin rakennettujen kiinteistöjen arvoa. Eli nyt kun myy, ehtii saada paremman hinnan. Toisaalta Kehä III:n ulkopuolella kasvavan kysynnän takia hinnat noussevat. Tietysti sielläkin lähistölle sijoitettu vokki voi painaa hintoja alas.
Muuttamalla saanee pari vuosikymmentä lisäaikaa. Mutta ehkä silloin suomalaisille on kehittynyt halu ratkaista asia.

RAY

Kerro mulle yksikin paikka, jossa EI näitä rikastuttajia ole??

Landepaukku

Oikein! Stadi on vasurihipstereille jotka luulevat että koska nurkan takana on mäkkäri niin ollaan asioiden ytimessä, ollaan niin cool kun asutaan 20 neliön ylikalliissa kusireiässä. Hyvä ystäväni herra X, stadin kundi henkeen ja vereen, mulle PIIPITTÄÄ kun tekee kolmea duunia eikä silläkään rahat riitä elämiseen. Ja se ikuinen KITINÄ kuinka paljon sitä neekerit ja muslimt vituttaa on tuskaista kuultavaa. Olen ehdottanut poismuuttoa, mutta ei se tajuu. Kylläkin ihmettelee että miten minulla on oma talo, pari autoo ja rahaa millä mällätä. Helppoa, yksi työpaikka jossa viihdyn ja saan hyvää palkkaa. Asun pienellä paikkakunnalla tunnin ajomatkan päästä Helsingistä, täällä on kaikki mitä tarvitsen. Mäkkäriä ei kyllä ole, mutta kylän burgerikeisari hakkaa senkin tuhat nolla. On täälläkin muslimeita mutta eivät kauaa viihdy kyn me Suomalaiset ollaan niin rasistisia ja pakolaisvelehtelijat ovat karmaisevasti alakynnessä ja aliedustettuina. Hyvä niin, painuvat kaikki äkkiä helvettiin, eli Helsinkiin tai Turkuun. Täällä ovat muslimrikokset harvassa, ja kun ulkoilutan koiraa näen aionoastaan Suomalaisia. Rauhallista ja kaunista. Suosittelen kaikille. Muuttakaa VITTUUN sieltä stadipaskalandiasta. Muuttakaa SUOMEEN.

huugo

Helsingin leviävää slummia. Kun valkoihoinen työteliäs väki siirtyy pois ja jäljelle jää etnistä verovaroin elätettävää joutoväkeä, alue slummituu varsin nopeasti. Tämä on nähtävissä mm. Amerikassa isommassa mittakaavassa.Mutta eihän Helsinki olisi maailmanluokan metropoli ( nyt saa nauraa) ilman etnisiä joutopaikkoja, vai mitä Vapaavuori.

Paavolainen

Jos kotimaa on teille VIELÄ rakas niin äänestäkää keväällä maanne JA ITSENNE puolesta !

Valtsu

Kaikki on saatu: korruptio, ihmiskauppa, vedätys-kusetus, terrorismi, etniset konfliktit, vanhoillinen islam, sosiaalituilla eläminen, lukutaidottomuutta etc. Että jos maksaa aivan perkeleesti, niin kukaan ei voi väittää, että mitään ei ole saatu! Paska muuttuisi edes mullaksi, mutta ongelmajäte on ja pysyy.

No ehkä ei korvaan...

Saatiin kikkeliiki joka reikään vaikka ei edes pyydetty.

Fittunääsfestivaalit

Tässä viikon vanha ohjelma Tukholman Fitness- festivaaleilta. Puheesta ei väliä mutta katso millaista porukkaa siellä pyörii ja esiintyy, esim. matujeppe ”nojapuilla”. Kun on hyvä kunto jaksaa puskaraiskata useamman!
https://www.svtplay.se/video/20313790/svenska-folkfester-fitnessfestivalen

Alarik Lundin

Se on yksiselitteisesti vieraan kansan valtaama alue jota ei ole vielä yritetty erityisemmin vallata takaisin.

Särmääjä

Siellä ei ole yhtään mitään suomalaisille eikä yhtäkään suomalaisen ylläpitämää tai suomalaista yritystä. Oliskohan Kummisetä pubi ainoo suomenkielinen, jossa muutama suomalainen käy, mutta ei siellä muuten suomalaisia käy kun turistikierroksella ihmettelemässä islamisoitumista ja jokut kävelee paikan ohi. JYSK:kin sieltä on viimesenä muuttanu pois Itikseen ja jos Puhos purettas tai sieltä häädetään matuporukat pois niin alkavat seuraavaksi valtaamaan totaalisesti Itiksen tiloja varsinkin “asiakaskuntana” ja ennenpitkää myös liiketiloja.

Kererr

Te jotka ehdotatte Helsingistä pois muuttamista, miettikää nyt vähän! Oma kaupunkiko (vieläpä pääkaupunki) tässä pitää luovuttaa?? En todellakaan aio muuttaa pois pk-seudulta!