Tanska palauttaa ainaki 1 000 somalia takaisin kotiin

Tanska aikoo palauttaa 1 000 somalialaista takaisin kotiin sen jälkeen kun maahanmuuttovirasto aloitti 2017 oleskelulupien uudelleentarkastamisen.

Maahanmuuttoviraston (Udlændingestyrelsen) lukujen mukaan viime syyskuuhun mennessä 516 turvapaikanhakijana tullutta on menettänyt oleskelulupansa ja 412:ssa perheenyhdistämistapauksessa oleskelulupa on harkinnan jälkeen lopetettu. Maahanmuuttovirasto ilmoitti jo 2016 syksyllä, että se aikoo laillisin menetelmin tarkistella ainakin 1 200 somalialaisen turvapaikkahakemukset uudestaan.

Maahanmuuttoviraston päätös perustuu siihen, että osa Somaliassa on nyt turvallisia alueita ja pakolaiset ja perheet voivat palata turvallisesti takaisin kotiin. Aiemmassa lausunnossa sanotaan, että ”Yleinen tilanne Somaliassa on nyt muuttunut siten, että osassa maata on turvallista eikä turvapaikalle ole tarvetta ainakaan täällä [Tanskassa].” Maahanmuuttoministeri Inger Støjbergin mukaan Tanskan viranomaiset tuntevat Somalian tilanteen erityisen hyvin.

Tanskan yleisradioyhtiölle Dr:lle antamassaan lausunnossa ministeri Støjberg kertoo, että somalialaiset menettävät myös (kunnallisen) vuokra-asuntonsa Tanskassa.

– Jos henkilö ei ole enää suojan tarpeessa eikä henki vaarassa kotimaassaan, erityisesti Somaliassa, silloin henkilön pitää luonnollisesti palata kotiin ja alkaa rakentamaan sitä maata, josta on kotoisin, Støjberg kertoo.

Maahanmuuttoviraston oleskeluluvan peruuntumispäätöksesta on valitettu kaikissa tapauksessa ylempiin oikeusasteisiin, mutta lähes jokaisessa tapauksessa oikeus on vahvistanut kielteisen päätöksen. Joissakin yksittäisissä tapauksissa turvapaikkapäätös on otettu uudelleen tutkintaan ja henkilö sijoitetaan siksi aikaa vastaanottokeskukseen.

Turvapaikka-aktivistit ovat luonnollisesti aivan toista mieltä asiasta. Tanskan Pakolaisavun johtaja Christian Friis Bach sanoo DR:lle, että ihmiset eivät koe oloaan turvalliseksi kotiinpaluun osalta. 

– He eivät myöskään näe tulevaisuutta lapsilleen Somaliassa. Jos he kokisivat näin useampi olisi ottanut vastaan vapaaehtoisen paluun avun. Ja vaikka tilanne on parantunut hiukan joissakin osin Somaliaa, ei silti ole vielä kotiinpaluun aika.

Inger Støjberg taas sanoo, että Somalia on turvallinen maa. 

– Heidän pitää ottaa nyt vastaan kotiinpaluuraha ja aloittaa uusi elämä.