Ruotsissa viimeinen uusi vuosi perinteisin raketein

Ruotsissa tulee ensi vuoden kesäkuussa voimaan entistä tiukempi ilotulituslaki. Kuka tahansa ei jatkossa saa ostaa ja ampua raketteja. Joten ylihuominen ilotulitus tulee olemaan maan viimeinen nykyisellään.

Jatkossa perinteisiä keppiraketteja myydään vain henkilöille, joilla on ostoon oikeuttava erityinen lupa ja koulutus. Rakettikiellosta voidaan olla montaa mieltä, mutta se, joka on nähnyt uusruotsalaisten rakettikiiman kiittää rakettikieltoa.

Normaali tavallinen ihminen ei vedä rakettiampumista överiksi eikä nouse transsiin muutamasta raketista. Ilotulitus voi parhaimmillaan olla hieno esitys. Mutta suurissa kaupungeissa, missä on paljon kolmansista maista tulleita miehiä, rakettiampuminen on kaikkea muuta kuin hienoa. Varsinkin arabit riehaantuvat aivan täysin. Ihan kuin sokka olisi kokonaan irti. Raketteja ammutaan väkijoukkoon päin ihmisiä, niitä ammutaan rakennuksiin, heitellään ravintoloihin sisälle, avoimista parvekkeen ovista huoneistoihin, auton ikkunoista sisälle autoon jne.

Tukholman ja Malmön keskustat ovat hengenvaarallisia uuden vuoden yönä. Kuka tahansa voi saada raketin silmilleen ja sokeutua. Tämän lisäksi uusruotsalaisnuorukaiset tekevät raketeista köyhän miehen sinkoja. Sopivasta putkenpätkästä tukitaan toinen pää, raketti laitetaan putkeen. Näin sinkoiskua voi hieman tähdätä. Alla lyhyt filminpätkä Malmön keskustasta viime vuodelta.

Rakettiampuminen jatkuu yleensä pitkälle tammikuuhun. Rinkebyn ympäristössä uusi vuosi jatkuu mm. siten, että vieressä kulkevan Oslon moottoritien autoilijoita voi ampua raketeilla. Juhlan jälkeen roskan määrä on aivan käsittämöntä. Rinkebyn puistot muistuttavat uuden vuoden jälkeen kuin jotain Bangladeshin kaatopaikkaa. Kaikki roska jätetään niille sijoilleen ja varmuuden vuoksi roskapöntöt kaadetaan maahan.

On siis vain hyvä, että saadaan aikaan rakettikielto, toivottavasti se muuttuu jatkossa täyskielloksi, joka kieltä kaikenlaisen paukuttelun.

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.