Lukija: Sivari rikkoo vaitiolovelvollisuutensa

….

Kevät, 2018

Huomioni kiinnittyy uutistauluun metrossa. Otsikko pukee miespuoliselle turvapaikanhakijalle raiskauksen uhrin viittaa. Tunnen raivon kasvavan sisälläni. ”Miten ne kehtaa! Miksi tuo ansaitsee uutisoinnin, kun..”  Jotain epämiellyttävää vuosien takaa sisälläni pyrkii pintaan, mutta tukahdutan tunteen, ennen kuin se saa ajatuksen muodon.

Digiboxi ei ole taaskaan tallentanut Pikku kakkosta ja 4-vuotiaan poikani kärsivällisyys ei riitä kuulemaan selitystä, kuinka isin mielestä kaikki digitaalinen on turhaa. Lapsi rauhoittuu nähdessään tutut kasvot aamu-teeveessä ja siinä samalla sohvalla istuu myös intiaani. Mutta mitä ne puhuvat? Intiaani ja kaverit on vedetty pois, lakaistu maton alle. Mitä helvettiä? Se oli sensuuria. Yle sanoo, ettei ollut, vaikka se oli.
Olen usean päivän ajan kiukkuinen tapahtuneesta.

Kirjoitan Ylelle palautetta asiasta. En kuitenkaan mainitse intiaania, vaan huomaan perään kuuluttavani lahjomatonta toimittajan työtä ja sitä, että kaikkien rikosten pitäisi tulla päivän valoon, olivatpa ne kenen tahansa tekemiä. Ja minä satun tietämään kuitenkin jotain aiheesta, sillä työskentelinhän aikoinani vastaanottokeskuksessa. Tai oikeastaan se oli siviilipalvelus.

Neljä kuukautta.                                         

Keskeytynyt lääkärin lausunnolla.

1993, Joulukuu , Vastaanottokeskus

Johtaja ottaa minut vastaan, pitää alku-infon puhuen välillä kaarrellen ja epäselvemmin  asioista, joiden on tarkoitus jäädäkin sellaisiksi. Allekirjoitan vaitiolositoumuksen. Haemme palvelutoverini kanssa läheiseltä koululta (pakastettua) ruokaa, koska palveluspaikka ei sitä pysty tarjoamaan. Asutamme kahteen pekkaan entisen B-mielisairaalan kokonaista osastoa ylimmässä kerroksessa.

Kaikki 102 turvapaikan hakijaa, joista 97 miehiä, ovat alemmissa kerroksissa, päivät nukkuen ja yöt valvoen, eikä pohjoisen lähes päivänvaloton vuodenvaihde helpota normaalin päivärytmin löytämistä.
Meidän tehtävänämme on mm. toimia öisin – ensin vakituisten työntekijöiden alaisuudessa lääkkeiden ja pesuaineiden jaossa tuloaulan vahtikopissa ja toimia sitten myöhemmin yökköinä itsenäisesti. Näin talo säästää pitkän pennin, meille kerrottiin.

Lyhyt perehdytysaika jätti paljon arvailujen varaan, miten mm. toimia poikkeustilanteissa ja itseäni askarrutti se, että siviilipalveluskoulututuksessa oli meitä opastettu, ettei sivareita saisi edes laskea oikeiksi työntekijöiksi työvuorolistassa. 

No, käytäntö on varmaan sitten toisin, ajattelin.

1994, alkuvuosi, Vastaanottokeskus

Samassa työvuorossa olevan henkilön kertomaa: 

”Muistatko ne asukkaat, jotka on lähteneet sillä punaisella nissanilla viikonloppuisin pillurallia kaupungille ajeleen ja muistatko ne kaikki lääkkeet, joita on tästä luukusta tullut niille jaettua. No nyt on tullut meidän tietoon ainakin parisenkymmentä tapausta, joissa samat kaverit on terästäneet suomi-neitojen drinkkejä niillä lääkkeillä ja sitten kun on jalat pettäneet, niin on kannettu autoon, raiskattu ja tehty vaikka mitä ja sitten on jätetty sammuneena katuojaan tai lumihankeen. Aika noloa, mutta näistä ei sitten saa puhua sen enempää.”

Poliisi

Eräänä päivänä kaksi poliisia kävelee vastaanottokeskuksen aulaan, jossa neljä miestä pelaa biljardia. Poliisit pysähtyvät viidennen luo, joka istuu ja polttaa tupakkaa sohvalla. Toinen poliiseista sanoo miehelle:

”Tuolla koululla on taas tyrkytetty lapsille pillereitä ja huumeita. Meille on ihan samantekevää, mitä näiden seinien sisällä tapahtuu, mutta se teidän huumekauppa koulujen läheisyydessä saa luvan loppua.”

Mies nousee sohvalta seisomaan aivan kasvotusten häntä puhutelleen poliisin kanssa ja puhaltaa savut virkavallan kasvoille. Poliisit seisovat hetken neuvottomina paikoillaan ja kävelevät sitten ulos. Jäin tämän absurdin tilanteen jälkeen pohtimaan, että onko Suomen laki voimassa palveluspaikassani vai ollaanko tässä ei kenenkään-maalla. Oletin silloin asukkaiden polttaneen jotain tuntemattomampaa irtotupakkaa hajun ollessa niin omintakeinen, mutta paljon myöhemmin elämässä tajusin sen olleen hasista.

Yövuoro

Aloitan yövuoron. Iltatyöntekijä mainitsee, että yhdellä osastolla on käytävä pimeänä, muttei mitään muuten outoa tai hälyyttävää. Yön kuluessa asia alkaa vaivaamaan. Tosiaan – kaikissa valvontamonitoreissa näkyy normaalia elämää yhden monitoreista ollessa ihan mustana. Lähden tekemään tarkistuskierroksen. Pimeän osaston käytävän valoissa ei ole mitään vikaa, joku on vain sammuttanut ne. Sytytän valot. Kaksi asukasta lähestyy minua, hymyillen. Kysyn, että mitä täällä oikein tapahtuu ja saan vastauksen : ”Kaikki on erittäin hyvin.”

”Jotain täällä on meneillään”, huomaan sanovani ja miehet jo hieman rauhattomampaan sävyyn toivottavat minulle hyvää matkaa jonnekin muualle, toisen miehistä sammuttaen valot kiireesti. Heidän levoton liikehdintänsä saa minut vain vakuutuneemmaksi, ettei kaikki ole hyvin. Siristän silmäni pieneksi kuullakseni miesten yltyneen älämölön ja haistattelun toiselle puolen.

Pimeän, pitkän käytävän päässä ovi lennähtää auki ja huoneesta lankeavaa valokeilaa pitkin jokin lentää voimalla käytävälle. Tämä jokin liikkuu ja tämä jokin on ihminen. Ihminen, joka heitettiin huoneesta, niin etteivät jalat koskettaneet lattiaa. 

Valaisen käytävää taskulampulla kävellen kohti tuota lyyhistynyttä hahmoa, joka shokissa huutaa minulle englanniksi :

”Ei enää, lopettakaa, minä rukoilen! Antakaa minun olla!”

Ilmeisesti naisen  ääntämyksestä päätellen huudan takaisin että :

”Puhu mulle suomea, saatana! Mieki oon suomalainen!”

Hänellä on päällään vain rintaliivit ja pyyhe lanteilla. Tukka on ihan sekaisin ja naarmuja kasvoissa. Siihen, mistä hän nyt kompuroi ylös, jää kohtalaisen maltillinen verinen lätäkkö, joka on vuotanut hänen alapäästään. 

Astun huoneeseen, jossa seisoo paikoilleen jähmettyneenä lyhyt, mustaihoinen mies, ehkä Ghanasta, ehkä Nigeriasta. (Aina ei voinut olla varma tulijoiden kansallisuudesta, saati sitten monesta muustakaan asiasta, kuten nimestä, iästä, väitetystä ammatillisesta koulutuksesta jne. Vastuu oli kuulijalla.) Miehellä on paljon kultahampaita suussa ja kultaa käsissään. Hänen suuren kantasormuksensa kulmiin on jäänyt naisen hiuksia tuppoina. 

Huoneessa on taka-alalla myös toinen mies, ehkä jostain toisesta maasta ulkonäön perusteella. Kysyn naisen vaatteita, mutta ennen kuin ehtivät vastaamaan, nainen sanoo lyhyemmän miehen valittaneen, että naisen kaikki vaatteet olivat likaiset, saastaiset ja vaativat pesua – löytyivät sitten pesukoneesta, joka oli sammutettu kesken ohjelman. Miehet olivat luvanneet, että tämä toispaikkakuntalainen nainen voi  muuttaa vastaanottokeskukseen ja olivat vastineeksi ostattaneet hänellä ison arkkupakastimen täyteen lihaa. 

Säännöt menivät oikeasti niin, että jokainen yöpyjä piti etukäteen ilmoittaa ja useassa tapauksessa yöpymislupaa ulkopuolisille ei edes myönnetty. Myös jokainen luvaton yöpyjä piti poistaa välittömästi ilman mitään sen kummempia selvityksiä. Silti tietoisena tästä ja naisen pyydellessä, että hän saisi vain levätä jossain rauhallisessa paikassa, sijasin hänelle vuoteen tyhjälle osastolle. Toin hänelle myös särkylääkkettä ja leipää, muistaakseni.

Pesin hänen vaatteistaan käsin pesuaineen pois ja lämmitin saunan, jonne laitoin vaatteet kuivamaan. Oli jo aamuyö ja aamutyöntekijän saapumiseen oli enää tunti, pari.

Tässä vaiheessa te kysytte, että miksi en soittanut esimerkiksi ambulanssia. En tiedä, meitä ei ollut ohjeistettu toimimaan niin, pikemminkin päinvastoin. Muistelisin, että ensin oli velvollisuus tiedottaa omalle vastuuhenkilölle ja siihen se oma toimivalta taisikin loppua. Ja tuo vastuuhenkilö oli kohtapuolin tuleva paikalla fyysisesti eli aamuvuoro.

Aamuvuoro

Selitin, mitä oli tapahtunut. Aamutyöntekijä kysyi, missä tämä nainen oli, meni täydessä unessa olevan naisen luo, kiskoi tämän sängystä ylös, talutti ulko-ovelle ja voimaa käyttäen heitti vastaan rimpuilevan, huutavan naisen aamuiseen räntäsateeseen, osoitti kaukaisuuten ja sanoi :

”Oulun kaupunki, tuohon suuntaan 10 km, ala laputtaa!”

Huudahdin hätäisesti, etteihän sillä ole edes vaatteita päällä ja aamuvuoro siihen, ” missä vaatteet?” , haki vielä litimärät, vettä valuvat vaatteet saunasta ja heitti ne pihalla nyyhkyttävän naisen päälle. Sitten sanoi minulle, että se on 20 päivää ylipalvelua niskuroinnista ja siitä, etten heti poistanut henkilöä, joka oli luvatta keskuksen tiloissa.

Parin päivän päästä…

Henkilö, joka teki työlistat, laittoi meille kyselyn, että milloin haluatte pitää kesällä pitemmän vapaan. Ennen kuin ehdimme vastata mitään, keskuksen johtaja oli ehtinyt teipata valvontakopin oveen vihaisen aanelosen, joka ilmoitti, ettei meillä ollut mitään oikeuksia pitää edes viikkovapaita kesällä, jos hän vain niin päättää, vaikka kesävapaistamme oli jo selvästi aiemmin sovittu.

Näen selkeän yhteyden tapahtuneeseen ja se, että edellä mainittu yövuoro sattui juuri ulkopuolisen eli sivarin kohdalle, oli jollain lailla epäsuotuisaa, kimuranttia ja ikävää johtajalle. Ahdistus saa  minussa vallan enkä pysty aloittamaan yövuoroani. Iltatyöntekijä ilmaisee myötätuntonsa ja pyytää kahta asukasta viemään minut autolla lääkärin vastaanotolle. Kulkuneuvo on se sama punainen nissan, jossa myös ne lukemattomat suomalaiset naiset ovat saaneet elämänsä traumatisoivimmat kyydit.

Lääkäri kysyy, haluanko, että hän kirjoittaa B-lausunnon. Sanon, että haluan vain siirron toiseen palveluspaikkaan. Hän kirjoittaa lausunnon, jossa suosittelee paikan vaihtoa. Alkaa päivien sairasloma, jonka loppuessa en ole saanut lupaa vaihtaa palveluspaikkaa, koska lääkärin suositus ei paina vaakakupissa tarpeeksi. Johtaja ja vastaanottokeskus haluavat minun ehdottomasti jatkavan heidän alaisuudessaan. 

Useiden päivien ja lukuisien puheluiden jälkeen siviilipalvelukeskus toteaa lääkärinlausunnon kyllin päteväksi paikan vaihtoon ja pääsen pälkähästä.

Johtaja

Vain minä, johtaja ja suljetut ovet. Hän viestii olevansa pettynyt ja pahoillaan, kun ystävyytemme päättyy näin varkain. Lopuksi hän ohjeistaa minua isällisesti:

”Tiedän sinun olevan älykäs ja fiksu kaveri, jolla on tässä elämässä mahdollisuuksia vaikka mihin ja varmasti tiedät myös itse, miten toimia oman etusi mukaisesti.”

Sen jälkeen hän siirtää pöydällä eteeni tutun vaitiolovelvollisuuslomakkeen, jonka allekirjoittamisen jälkeen olen vapaa lähtemään.

Summa summarum

Olen henkilökohtaisesti varma siitä, että johtajan toiminta oli täysin linjassa sen kanssa, miten vastaanottokeskukset toimivat tänä päivänä ja miten suomalainen maahanmuuttojärjestelmä ohjeistaa toimimaan. 25 vuoden jälkeen puhutaan kuitenkin aivan toisenlaisista turvapaikanhakijamääristä.

Myös poliisi on maanlaajuisesti tunnustanut, ettei rikoksia saisi vuotaa julkisuuteen, jottei maahanmuuttovastaisuus nostaisi päätään. Tapauksia on jo vain niin runsaasti, ettei ihan kaikkea enää pystytä lakaisemaan maton alle. Tahoilla, jotka eivät haluaisi asioista uutisoida, on enää mahdollisuus pienennellä lukuja tai esim. kertoa jonkun ”asiantuntijan” mielipide, että ”tapahtumat eivät ole niin törkeitä kuin ihmisten mielikuvissa.” (HS-Gallup raiskaustuomioista, 22.5. Helsingin Sanomat).

Onkin täysin suhteetonta ja järjenvastaista kaikki se tekopyhä uutisointi ja huomion siirtäminen minne tahansa Espanjan kulkukoirien elinoloista nettikiusaamiseen, metoo-kampanjoihin jne.jne. samoilta valtakunnallisilta uutislähteiltä, kun käsissämme on ongelma, josta ei saa puhua, koska  jo siitä puhuminenkin  on rasismia. 

Asiat eivät parane, eivätkä oikene vaikenemalla. Eikä valheellinen, vähättelevä uutisointi tai uutisoimatta jättäminen pysty muuttamaan totuutta. Mutta jos totuus nostaisi vihan, niin nouskoon viha, koska se kertoo aina ihmisten kokemasta epäoikeudenmukaisuudesta, joka kielii taas siitä, että järjestelmässä on jotain pahasti vialla. 

Lopuksi tarina hyväuskoisuudesta ja meihin iskostetuista asenteista.

Pakistanilainen tuttavani oli aina kertonut olevansa lentokapteeni ja taitava lentäjä, mutta häntä ei päästetty Suomessa ammattiaan vastaaviin töihin. Ensimmäiseksi esteeksi nousi Suomen kieli. Päästettiin kuitenkin myötätunnosta siivoamaan matkustajakoneita Helsinki-Vantaalle ja hän oli kiitollinen jo siitä, että edes jollain tapaa pääsi työskentelemään lähellä kutsumusammattiaan. Aika laiha lohtu. Ihailin silti hänen työteliäisyyttään ja nöyryyttään.

Hän piti kovasti työstään, mutta sitten tapahtui 11.9.2001 WTC-isku New Yorkissa ja hän sai lähteä. Asiaan vaikutti hänen sanojensa mukaan ainakin se, että hän oli pakistanilainen, niin kuin iskujen tekijät. Se vaikutti rasismilta ja kaikille, joille asiasta kerroin, myös tuomitsivat potkut, tullen vihaisiksi tuttavani puolesta.

Eräänä syksynä olin itse vailla asuntoa ja samainen tuttuni ehdotti, että muuttaisin hänen luokseen, halvalla. Kyseessä oli Helsingin kaupungin omistama kolmio ja oikea vuokralainen asui kotimaassaan, mutta jälleenvuokrasi asuntoa. Tämän syksyn aikana tutustuin häneen ja hänen taustaansa paremmin. Hän oli kotoisin Pohjois-Pakistanista, kylästä, jonka asukkaita työllisti suuri asetehdas. Hän harjoitti uskontoaan päivittäin, ei käyttänyt alkoholia ja muistutti minuakin syntisistä asioista, kuten vaniljan makuisista pikkusikareista ja maallisesta bluesmusiikista. 

Hän oli erittäin työteliäs ja silloin tällöin työpäivänsä jälkeen iltapuhteinaan jaksoi täyttää useatkin työttömyyskorvaushakemukset ja vielä käydä työvoimatoimistossa ”lomalla” olevien kavereidensa puolesta, jottei työnhaku katkeaisi. Tosin minulle ei lyhyen yhteiselomme aikana ehtinyt selvitä, oliko kyse tosiaan kavereiden korvauksista vai oliko hänellä itsellään useampi persoona, jotka olivat oikeutettuja työttömyysturvaan. Joka tapauksessa luovaa puuhastelua, jonka voisin kuvitella olevan aika yleistäkin näiden veijarien keskuudessa. Olisikohan meillä suomalaisilla opittavaa moisesta neuvokkuudesta ja oivaltamisesta. 

Eräänä päivänä, kun tulimme kumpikin töistämme samaa matkaa, hän sanoi: ”Katso! Katso!” . Minä siihen, että mitä nyt? ”Katso, katso, etkö näe?”. -”Näe mitä? Minä näen…. pikkutyttöjä, nehän ovat vasta lapsia.”   -Siihen tuttuni:  ”Eivät ole Pakistanissa.”

No, nämä ovat niitä kultturellisiä eroavaisuuksia, mutta nämä erot poikivat hänelle ainakin kaksi alaikäisiin sekaantumissyytettä ja pakottamista seksiin. Samaan hengen vetoon hän sitten myös taannoin tunnusti, ettei omista lentolupakirjaakaan.

Muistatteko vielä sen ison mainoksen, jossa maahanmuuttaja nojaa luutaan rappusilla ja tekstissä lukee, että omassa maassani olin vielä aivokirurgi tai jotain, mutta nyt olen täällä Suomessa siivooja. Voitteko kuvitella, kuinka irvokkaalta se minusta näyttikään. Oliko julkaisija muuten Helsingin Sanomat?

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.