Ruotsi ei haluakaan palauttaa laittomasti maassaolevia

Klikkaa kuvaa niin näet miltä 20-vuotias afgaani näyttää.

Dagens Nyheter kirjoitti juttua yksintulleesta afgaanilapsesta Amria Majidista. DN yritti tehdä ruotsalaiseen tapaan tyypillisen sääliartikkelin, mutta fiksu lukija ymmärtää säälin sijasta kiinittää huomiota oleellisiin asioihin.

Amria Majidi tuli Ruotsiin 2015 ja oli tuolloin 16-17-vuotias nuorukainen. Tai siis oli olevinaan. Ja oli tulevinaan Afganistanista. Mutta eipä tullut, vaan Iranista, kuten lähes kaikki afgaanit.

Majidin säälitarina etenee siten, että hän joutui perheineen lähtemään Afganista ilman kenkiä pakoon. Pakomatka suuntautui Iraniin. Artikkelista ei tule selville kauanko perhe ehti asua Iranissa ennenkuin Majidi päätti lähteä Ruotsiin sotapakolaiseksi. Iranissa ollaan kuitenkin asuttu vuosia. Näin ollen Majidilla ei ole mitään turvapaikkaan oikeuttavaa perustetta. Eikä Ruotsi hänelle myöntänytkään oleskelulupaa.

Kun Majidi sai vuoden 2017 lopulla kielteisen oleskelulupapäätöksen ja valitukseen ei ollut mahdollisuutta, oli edessä enää pakkopalautus. Mutta siitä huolimatta Majidi on yli vuoden jälkeen edelleen Ruotsissa.

Majidi nimittäin oli päättänyt jäädä Ruotsiin. DN:n mukaan hän otti ohjat omiin käsiinsä. Kun kielteisen päätöksen saanut ei päässyt tavalliseen toisen asteen kouluun käveli hän Tukholmassa Skarpnäckin kansankorkeakouluun ja puhui opettajien kanssa voisiko hän aloittaa opinnot siellä. Viikon päästä hän sai aloittaakin opinnot ja opiskelee jonkinlaisia lukioon valmistavia kursseja.

Kansankorkeakoulussa opiskelu taas maksaa x-kruunua per lukukausi, mutta koska Majidilla ei ole rahaa, on hänen annettu käydä koulua ilmaiseksi. Asia ollaan vähän kuin katsottu ohi sormien koulun taholta.

Majidi kertoo DN:lle, että kokee olonsa epätoivoiseksi.

– Olen taistellut paljon ja kovasti oppiakseni ruotsia ja kulttuuria ja kaikkea. Monet kavereistani ovat samassa tilanteessa. Mitä me voimme tehdä jos emme saa opiskella? Kuljeskella toimettomina ympäri katuja?

Lopulta tämän kaiken jälkeen Majidi sai oleskeluluvan ns. afgaanilain perusteella. Se on opintojen loppuun kestävä määräaikainen oleskelulupa. Majidi haluaa jatkaa opintoja sairaanhoitoalalle.

– Juuri tällä hetkellä saan paljon apua ruotsalaisilta. Tulevaisuudessa haluan auttaa toisia, haluan olla henkilö, joka auttaa ihmisiä.