Norjalainen terroritutkija: Isis ei naisten murhan takana

Norjalaisen terroritutkijan mukaan tanskalaisen ja norjalaisen naisten tappaneiden miesten teko vaikuttaa improvisoidulta teolta eikä teon takana ole isiksen käsky, vaikka isis on yrittänyt ottaa teon itselleen.

Marokon Norjan suurlähettiläs Lamia Radi kertoi norjalaiselle NRK:lle, että tekijät radikalisoituivat hyvin nopeasti eikä Marokon turvallisuuspalvelu ehtinyt puuttumaan asiaan tarpeeksi nopeasti.

– Nämä tekijät radikalisoituivat viikossa. He olivat aivopestyjä ja heitä käytettiin ”pommeina”. Heille annettiin ymmärtää, että teko pitää tehdä, ja he tekivät sen. Meidän tehtävä on pidättää aivopestyt, mutta myös aivot siellä takana, Radi kertoi norjalaisille medioille.

Norjalainen terroritutkija Thomas Hegghammer, joka on Euroopan johtavia terroriasiantuntijoita, kertoo kuitenkin, että teon taustalla ei ole isis. Hegghammer on erikoistunut isiksen tutkimiseen.

– Tapaus näyttää improvisoidulta ja opportunistiselta teolta (=kulloistakin tilannetta hyväksikäyttävä tjsp). En usko, että teko oli tilattu isikseltä. Teko näyttää enemmänkin isis-symppaajien teolta ja he ovat tarttuneet tilaisuuteen, Hegghammer kertoo NRK:lle.

Tapauksesta on kaiken kaikkiaan kiinni 15 henkilöä. Yksi on myös Sveitsin kansalainen, mutta hän on taustaltaan Pohjois-Afrikasta. Hän ei itse osallistunut suoraan tekoon vaan on toiminut Marokossa värvääjänä terroristien hommiin. Hän on lisäksi jakanut tapahtumasta kuvattua videoa ympäriinsa ja kehoittanut kaikkia terrorisoluja vastaaviin tekoihin ja tappamaan turisteja.

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.