Stefan Löfvenistä pääministeri

Sosiaalidemokraattien Stefan Löfven valittiin Ruotsin uudeksi pääministeriksi. Riippumatta mitä mieltä Löfvenistä ollaan niin valinta pääministeriksi on hyvin kummallinen.

Nimittäin Löfven valittiin pääministeriksi Ruotsin eduskunnan (riksdagen) vähemmistöllä. Enemmistö ei siis tukenut Löfvenin valintaa.  Ruotsin lain mukaan pääministeriksi voidaan valita henkilö, joka:

Lagen säger att statsministerkandidaten är vald om han får max 174 röster emot sig, då har en majoritet bestående av övr 175 ledamöter nämligen beslutat att inte rösta emot. Den gula avstå-knappen har denna gång använts av partier som i praktiken säger ja till statsministerkandidaten men som inte själva ingår i regeringen.

Tätä on todella vaikea suomentaa. Se tarkoittaa jotain sellaista, että jos pääministerivalinta saa maksimissaan 174 ääntä sen puolesta, että henkilöä ei valita pääministeriksi niin ne 175 ääntä, jotka mahdollisesti ovat toisen poolin, ovat vain valideja ääniä. Tässä valinnassa ns. ”ei kantaa”-äänet ovat tehneet siten sen, että Stefan Löfven valittiin pääministeriksi. Eduskunnassa on 349 jäsentä.
Toisinsanoen, Löfven ei saanut eduskunnan enemmistön ääniä, mutta se pooli, joka ei äänestänyt Löfvenin puolesta,  äänesti väärin. Heidän äänet laskettiin ikäänkuin laskuista pois ja vain äänestäneiden äänet laskettiin vain mukaan laskuun. Näin saatiin aikaa se, että Stefan Löfvenin äänestys oli puolesta/ vastaan 115 puolesta/ 153 vastaan.
Mutta tulos on jokatapauksessa se, että Löfven on nyt pääministeri
 

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.