Kista Gallerian "lapsipahoinpitelyn" toinen puoli

Alla olevalla filmillä kiinniotetun pojan isä pahoitti myöskin mielensä kun poikaa kehoitettiin hillitsemään itsensä.
 

Tukholman Kistassa tapahtui pari viikkoa sitten tapahtuma, joka on lähtenyt elämään täysin omaa elämäänsä. Asian tiimoilta pidettiin viikonlopun aikana jopa kaupunginosapalaveri, jossa paikalla oli kymmeniä uusruotsalaisia syyttelemässä ostoskeskuksen vartijoita rasismista.

Alkutapahtumat lähtivät liikkeelle pari viikkoa sitten kun afrikkalaisista koostunut nuorisojoukkio iältään 12-15-vuotta aiheuttivat jatkuvaa ja systemaattista häiriötä Kista Gallerian kirjastossa. Nuorukaiset mm. olivat kovaäänisiä, soittivat puhelimillaan musiikkia ja heittivät ruokaa laittiolle. Kun henkilökunta yritti rauhoitella riehaantuneita afrikaanoja niin se aiheutti päinvastaisen reaktion. Nuorukaiset alkoivat nyt kaataa kirjoja hyllyistä lattialle. Kaikenkaikkiaan häiriköintiä jatkui tunnin.
Tässä tilanteessa henkilökunta oli kehoittanut nuorukaisia useaan otteeseen poistumaan kirjastosta, kehoitusta ei kuitenkaan huomioitu vaan nuorukaisten häiriökäyttäytymien vain lisääntyi kehoituksista hiljaiseloon.
Nyt paikalle hälytettiin ostoskeskuksen vartijat ja tilanne ryöpsähti kokonaan hallinnasta. Tai sanottakoot niin, että tilanne vartijoilla oli hallinnassa, mutta uusruotsalaisilla nuorukaisilla ei. Kun vartijat ohjasivat yhtä nuorukaista ulos kirjastosta niin nuorukainen niin pahoitti mielensä, että laittoi pystyyn sätkimis-potkimis-sylkemis-attentaatin, että vartjoilla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin niputtaa lapsukainen lattialle.
Tapahtumalla oli paljon silminnäkijöitä. Sitä on kuvattu puhelimilla suunnasta jos toisesta ja jostain syystä herättänyt paljon tunteita Järvan alueen uusruotsalaisissa.
Kaupunki päätti järjestää Husbyn kansantalolla tilaisuuden, jossa uusruotsalaiset saivat tuoda esiin ongelmia ja keskustella asioista.  Kiinniotetun pojan isä kertoo SVT:n uutisissa:
– Mutta hän on vain 12-vuotias. He voivat joskus olla hieman kovaäänisiä. Lapsukaiset eivät olleet tehneet mitään rikosta, eivät esim näpistelleet tai kantaneet asetta. Silti vartijat olivat kovakouraisia.
Monet uusruotsalaiset vanhemmat kertoivat kokouksessa, että eivät uskalla lähettää lapsiaan enää kirjastoon niin kauan kuin siellä on vartijoita. Vanhempien mukaan heidän lapsiaan kohdellaan epäoikeudenmukaisesti johtuen heidän taustaisuudestaan ja siitä, että he asuvat ongelmalähiössä.
Kyseessä onkin yllättäen rasismi, josta pitää puhua eikä järjestyshäiriö.
Ja valtamedia teki sen mitä se parhaiten osaa, kiepsautti uutisen päälaelleen. Se alkoi uutisoimaan tapahtumasta jonakin lapsipahoinpitelynä, joka olisi jollain tapaa muka merkittävä tapahtuma. Vaikka filmiltä voidaan nähdä, että vartija käskee afrikaanoa vain häipymään paikalta. Hieman vahvistaakseen käskyä vartija auttaa kevyesti tönimällä afrikaanoa eteenpäin. Siinä yhteydessä afrikaano menettää malttinsa ja kaatuu maahan, jolloin vartija pitää nuorukaista paikalla ja kehoittaa tätä rauhoittumaan.

 
Asia paisuu. Securitakselle sataa nyt tappouhkauksia. Se ilmoittaa, että vartijat eivät ole tehneet mitään rikosta ja on hoitanut tilanteen hyvin. Poliisinkaan mukaan mitään rikosta ei ole tapahtunut.
Kistan kirjasto on ollut vuosia jo todella rauhaton paikka. Sellaiset hyveet kuin hiljaisuus ja hillitty käytös eivät ole siellä muotia vaan sen onkin lähinnä uusruotsalaisten nuorukaisten yleinen mölyämispaikka. Itse, asuessani Kistassa, lopetin kirjaston käytön juuri tämän jatkuvan häiriökäyttäytymisen takia.
Kirjastossa on aina kymmenien nuorukaisten jengejä, jotka hakevat Mäkkäristä ruokaa ja tulevat kirjastoon syömään. Leikkimielisesti voidaan laittaa ranskanperunasota pystyyn ja sitä voidaan tehostaa heittelemällä kirjoja. Henkilökunta ei uskalla puuttua asiaan rasismin pelossa, toisaalta keski-ikäisten mummojen tehtävänä ei liene ylipäätään järjestyksen ylläpito.
Vuonna 2014 kirjasto oli pahimmillaan. Silloin Gallerian nurkilla hipsutteli satoja Romaniasta tulleita kerjäläisiä, joista osa otti kirjaston olo- ja pesuhuoneekseen. Kirjaston vessoissa pyykättiin pyykkiä ja vessoja käytettiin pesuhuoneina. Kirjaston käytäville ja pieniin lukusoppeihin tehtiin viihtyisiä makuupetejä, joissa kerjäläiset lepäsivät työnteon ohessa.
Tästä aiheutui se, että kirjasto jollain tapaa menetti otteensa normaaliin kirjastoasiointiin. Uusruotsalaiset villiintyivät näinä aikoina kokonaa ja kirjaston funktio hiljaisesta lukupaikasta muuttui jonkinlaiseksi yleiseksi olohuoneeksi, jossa on lupa kiljua ja käyttäytyä kuten huvittaa.