Uusruotsalaiselle terroristille haetaan elinkautista Kööpenhaminassa

Malmölainen shiiamoskeija Moyed al-Zoebin tekemän polttopulloiskun jälkeen.

Tanskassa Kööpenhaminassa on meneillään oikeudenkäynti isis-terroristia 31-vuotiasta syyrialaista Moyed al-Zoebia vastaan. Al-Zoebille haetaan elinkautista vankeutta epäiltynä terrori-iskun suunnittelusta Kööpenhaminaan.

Moyed al-Zoebin tapaus on mielenkiintoinen. Mies tuli tunnetuksi Malmössä, jossa hän teki polttopulloiskun shiiamoskeijaan lokakuun 11. päivä 2016. Malmön käräjäoikeus kuitenkin vapautti al-Zoebin näytön puutteen vuoksi. Esitutkinassa tuli esille se, että al-Zoebi kuului isis-järjestöön ja shiamoskeijaan tehty isku tehtiin isiksen nimissä. Isis ilmoitti tuolloin julkisesti, että se on tehnyt ensimmäisen terrori-iskun Ruotsin maaperällä.
Polttopulloiskussa moskeija tuhoutui kokonaan. Tapahtuma-aikaan moskeijassa oli muutama kymmenen ihmistä, mutta he pääsivät ulos rakennuksesta ennenkuin se leimahti ilmiliekkeihin.
Al-Zoebi tuli Ruotsiin 2015 invaasiosyksyn aikana ja sai turvapaikan. Esitutkinnassa tuli selville mm. tekstiviestikeskustelu äitinsä kanssa, jossa al-Zoebi kirjoitti:
– Tapamme koko maailman kunnes he 100 % palvelevat jumalaa ja jos vain 99 % palvelee jumalaa, jatkamme tappamista kunnes 100 % palvelee jumalaa.

Moyed al-Zoebi.
Niin ikään viesteissä tuli selville, että al-Zoebi oli mukana isiksessä ja kertoi, että länsimaita vastaan oli menossa täysi sota. Hän kertoi äidilleen myös olevan jihadissa. Äiti ei lämmennyt täysin poikansa toilailuille ja kertoikin, että tämän pitäisi lopettaa idioottimaiset touhunsa. Esitutkinassa tuli selville sekin, että al-Zoebin puhelin pystyttiin paikantamaan polttopulloiskun aikaan samoille seuduille, mutta sitä ei pystytty näyttämään toteen, että al-Zoebi oli juuri se henkilö, joka heitti polttopullon.
Esitutkinnassa tuli esille edelleen sellaisia seikkoja, että al-Zoebi iloitsi Nizzan terrori-iskua 2016, jossa muslimiterroristi tappoi 86 ihmistä. Lisäksi miehen tietokoneelta löydettiin isiksen päänkatkomistfilmejä ja muuta isis-propagandaa.
Kaiken huippuna oikeuden vapauttavalle päätökselle oli se, että al-Zoebi sai valtiolta ns. koppikorvauksia 97 000 kruunua (9 700 euroa) ajasta, jonka hän oli kiinniotettuna. Suojelupoliisi SÄPO arvioi miehen erittäin vaaralliseksi, mutta häntä ei voitu karkoittaa Syyriaan, koska epäiltiin hänen joutuvan teloitetuksi. SÄPO esitti karkoitusta, mutta Maahanmuuttovirasto ei lämmennyt karkoitukselle.
Al-Zoebi suunnitteli terrori-iskua Kööpenhaminaan 19. marraskuuksi 2016 eli muutaman viikon Malmön moskeijaiskun jälkeen. Tanskan poliisi oli kuitenkin miehen jäljillä ja erinäisten tapahtumien jälkeen al-Zoebi otettiin kiinni. Kiinniottohetkellä miehellä oli selässään reppu, josta löydettiin pomminteko-ohjeet ja tulitikkuja. Lisäksi oli isikselle suunnattu kirje, jossa hän kertoi olevansa valmis kuolemaan islamin puolesta.
Oikeudessa näytettiin alkuun 8 minuutin video, jossa al-Zoebi ylistää islamia, jihadia ja kertoo taistelustaan Syyriassa. Filmillä hän kulkee omakotitaloalueella ja kertoo tuomitsevansa kaiken yhteistyön vääräuskoisten kanssa.
Kööpenhaminan käräjäoikeus antaa tuomion 5. maaliskuuta. Al-Zoebi kiistää syytteen.
Seurataan tilannetta.
Asiasta kirjoitti mm. doku.nu.