Viime viikkoisesta metrojupakasta tehtiin rotukysymys

“Silloin kun rasisminvastustelu on elämäntapa, silloin totuudella ei ole merkitystä”. Tukholman viime torstainen metrojupakka on saanut aivan omat mittasuhteet. Tapahtumasta tehtiin rotukysymys, jossa osapuolina ovat uhriutuminen ja totuus.

Tapahtumat alkoivat viime torstaina kun vartijat tekivät Tukholman metrossa lipuntarkastusta. Hötorgetin kohdalla lapsensa kanssa matkustavalla afrikkalaisella naisella ei ollut näyttää lippua. Paikalta on useita silminnäkijälausuntoja ja filmejä, joissa tapahtuman kulku on selvä.
Vartijat kehoittivat naista poistumaan metrosta, mutta tämä istui paikallaan ja käski vartijoita jättämään hänet rauhaan. Vartijat sanoivat naiselle, että hän ei voi matkustaa liputta, jolloin nainen alkoi kiihtymään ja tuli lopulta hysteeriseksi. Vartijat saivat naisen ylös penkistä siten, että kaksi vartijaa otti häntä käsipuolesta. Naiseen ei kohdistunut minkäänlaista väkivaltaa tai liiallisia voimakeinoja. Pikemminkin päinvastoin. Nainen ohjattiin ystävällisesti pois junasta ja häntä yritettiin rauhoitella.
Laiturilla nainen menetti otteensa kokonaan ja heittäytyi penkille istumaan. Hän ikään kuin yritti tahallaan kaatua. Vartijat saivat pidettyä naisen vielä pystyssä ja asettivat tämän istumaan. Nainen oli tässä vaiheessa aivan hysteerinen ja vartijat tyytyivät nyt lähinnä rauhoittelemaan naista, ei ole mitään hätää. Lisäksi yksi vartija otti naisen lapsen sivummalle yrittäen tyynnytellä tätä, että ei ole mitään hätää. Vartijat tekivät kaikkensa, että nainen olisi rauhoittunut, mutta nainen psyykkasi itselleen sellaisen hysterian, että tilanne kaatui siihen.
Aiemmasta jutusta voi katsoa tapahtumien kulun videolta.

Vartijat poistivat raskaana olevan naisen Tukholman metrosta – someraivo


 
Nyt asiaan ovat ottaneet kantaa monet sellaiset ruskeat ihmiset, jotka ovat tunnettuja valtakunnallisia rasismin “uhreja”, ts. henkilöitä, jotka päivittäin avautuvat mediassa kertoen kokemastaan rasismista.
Malmölainen vasemmistopuolueen kasnanedustaja Jallow Momodou, tenstalainen sosiaalidemokraatti Mohamed Nuur ja vihreiden Leila Ali-Elmi ovat ottaneet kantaa hyvin kiivaasti asian tiimoilta. He kertovat Aftonbladetissa julkaisemassaan kirjeessään, että ovat kyllästyneet heihin kohdistuneeseen jatkuvaan väkivaltaan.
– Ei ole mitään väliä onko henkilö ruotsin kansalainen vai ei, mies vai nainen, aikuinen tai lapsi, köyhä tai rikas, mutta kun ihonväri on musta niin henkilö on jatkuvat kohde rasistiselle väkivallalle ja rotuprofiloinnille, kolmikko kirjoittaa Aftonbladetissa.
Kolmikko kertoo niin ikään, että ruskeisiin ihmisiin kohdistuva väkivalta ei ole yksittäisten mätämunien tekosia vaan se on historiallista ja systemaattista toimintaa, jota harjoittaa tämä rasistinen yhteiskunta.
Kolmikko kysellee kuinka usein vartijat ja poliisit ovatkaan syytteessä liiallisesta väkivallasta mustia kehoja kohtaan.
Sen jälkeen mainitaan metron tapahtumat, aiempi Kista Galleriassa tapahtunut jupakka ja joku nevö hööd-juttu Malmösta vuodelta 2015, jossa kolmikon mukaan yhteistä oli se, että valkoiset vartijat kävivät ruskeiden ihmisten kimppuun, mutta syytteitä ei nostettu, koska he olivat valkoisia ja uhrit ruskeita.
Kannattaa huomata, että jokainen tästä kolmikosta on tunnettu juuri kokemastaan rasistisesta väkivallasta. Jallow, joka asuu Malmössä, kokee jatkuvasti ja kaikkialla väkivaltaa. Tenstassa asuva Nuur kokee jatkuvaa väkivaltaa Tenstassa. Ihan kuin siellä oikeasti asuisi valkoihoisia.
Niin ikään Sergelin torille ollaan järjestämässä mielenosoitusta “poliisin ja järjestysmiesten väkivaltaa” vastaan. Mielenosoituksen tiedoissa sanotaan, että he ovat kyllästyneet rasistiseen väkivaltaan.
Mielenosoituksessa vaaditaan, että:

  • Valkoihoisten erityiskohtelun on loputtava.
  • Rotuprofilointi ja rasismi on loputtava.
  • Afroruotsalaisten syrjinnän on loputtava.
  • Kaikkien tulee saada liikkua vapaasti ja turvallisesti Ruotsissa.

Näin siis tehtiin vartijoiden arkirutiiniin kuuluvasta liputtoman matkustajan metrosta poistamisesta rotukysymys. Se, joka rohkenee mainita, että eihän metrossa saa matkustaa liputta, on nyt rasisti, joka harjoittaa vihapuhetta. Se, joka sanoo, että kyseessä oli vartijoiden väkivaltainen ylireagointi, on taas hyvä rasisminvastustelija.