Voiko sähköauto olla ratkaisu mihinkään?

Ilmastonmuutos on nostanut Ruotsissa ja muissakin Pohjoismaissa kaavailuja kieltää polttomoottoriautot lähitulevaisuudessa. Ruotsissa esimerkiksi vihreä Miljööpuolue suunnittelee Tukholmaan bensiini- ja dieselautojen kiellon vuoteen 2030 mennessä.

Voiko sähköauto olla konkreettinen vaihtoehto, siitä kiistellään. Mutta kun katsoo joitakin faktoja niin sähköautojen järkevyys voidaan kyseenalaistaa.
Esimerkiksi Teslan Model S:n ajomatka täyteen ladatuilla akuilla on noin 400 km. Jos henkilö aikoo matkustaa Oulusta Helsinkiin 600 km joutuu hän pitämään matkan aikana ylimääräisen muutaman tunnin tauon ladatakseen akkuja loppumatkaa varten. Nimittäin Teslan akkuihin saa tunnissa voimavirtapistokkeesta 50-60 km verran virtaa. Matkamies joutuu siten pysähtymään Oulusta tullessa Joutsaan neljäksi ylimääräiseksi tunniksi. Jos matka kestää nykyrajoituksilla noin 7 tuntia niin sähköautolla matka kestää ainakin 11 tuntia.
Teslassa on olemassa pikalataussysteemi, jolloin latausaika parhaimmillaan saadaan reilussa puolessatoista tunnissa tyhjät akut täyteen, mutta tämä taas tarkoittaisi sitä, että matkan varrella olisi erityisiä latausasemia, jotka on kehitetty juuri tällaiseen lataukseen. Myös laturin teho vaikuttaa latausnopeuteen, se kannattaa huomioida. Kotitalouksissa, jossa akkuja voidaan ladata yön yli ei tarvita isoja tehoja, mutta matkalaisen akkujen lataamiseen vaaditaan todella suuria tehoja, jotta latausaika saadaan lyhyemmäksi. Asiaa voi verrata ihan kuin puhelimen lataamiseen. Jotkut laturit ”täyttävät” akun nopeasti, joillakin latureilla lataus taas kestää tuntikausia tyhjästä täyteen. Sitä myöten mitä isommat tehot laturissa, sitä enempi se vie sähköä.
Tosiasiassa matka-aika tulee olemaan laskennallista enemmänkin. Kovalla pakkasella akkujen kestävyys on vain murto-osa kuin kesäkelillä. Lisäksi auton lämmitys vie lisää virtaa. Toisin sanoen auto kuluttaa lämmitykseen kohtuuttoman suuren osan akkujen kapasiteetista.
Suuri ongelma on mistä kaikki sähkö sähköautoihin.
Vihreiden ratkaisu on ”pistorasiasta”. Tiedetään yleisesti, että iltapäivällä klo 16.00 jälkeen tulee iso ns. sähköpiikki. Ihmiset tulevat töistä kotiin ja laittavat valot ja kaikki sähkölaitteet päälle; puhelimet lataukseen, hellat päälle, saunat jne. Kun tähän lisätään miljoona sähköautoa lataukseen niin sitä piikkiä ei enää voidakaan paikata jollain kukkulalla pyörivällä dynamolla. Tuulivoimalla tuotettu sähkö voi parhaassa tapauksessa kattaa osan esimerkiksi maatiloilla sinne tarvittavasta sähköstä. Tällaisia tiloja on esimerkiksi Ruotsissa jonkin verran.
Ongelmaksi muodostuu se, että Pohjolassa on pimeää ja kylmää. Siksi aurinko- ja tuulivoima eivät riitä kattamaan sitä tehontarvetta, joka tarvitaan muutenkin lämpöön ja valaistukseen. Ja sähköautoa olisi tarkoitus ladata vielä yöaikaan. Akkujen toiminnan hyytyminen pakkasella ei myöskään auta asiaa. Tähän asti meillä on ollut käytännössä autoista muodostunut yli kolmen miljoonan hajautetun voimalan kokoelma, joka on pystynyt tuottamaan sen tarvittavan energialisän sinne, missä sitä on tarvittu. Eli liikkumiseen. Nyt tästä jouduttaisiin luopumaan ja tarvittava energia pitäisi tuottaa keskitetysti ja siirtää verkkoja pitkin.
Miljoona Teslaa?
Jos meillä olisi vaikkapa miljoona Teslaa, jotka tarvitsevat jokaisen yön aikana latausta, se veisi karkeasti arvioiden 8 GW kymmenen tunnin ajan, eli 80 gigawattituntia. Se on paljon. Tällä hetkellä keskimääräinen koko maan kulutus on 12 gigawatin luokkaa, eli sen kymmenen tunnin aikana 120 GWh. Näitä kun katsoo, sähköntuoton pitäisi olla jotain 80 GWh lisäsähköä Tesloille. Eli tarvittaisiin ainakin 200 GWh energiaa yössä, eli sähköntuotanto ja teho jouduttaisiin tuplaamaan kaksinkertaiseksi. Ja nyt ei ole edes kovat pakkaset päällä ja siksi kulutus aika pieni.
Sähköautoissahan ei varsinaista vikaa ole, päinvastoin. Mutta sähkön varastointi on tekniikaltaan vielä niin lapsenkengissä, että koko kansakunnan rahat menisivät yhdessä Suomessa ja Ruotsissa sähkön ostoon. Tämä sähkön siirtoon kuluva raha voitaisiin käyttää johonkin järkevään
Eikä Suomessa olla erityisen huonossa jamassa ympäristönsuojelun suhteen. Maailmassa on paikkoja, joissa ympäristön suojelemisesta ei tiedetä mitään. Oikeastaan, on hankala löytää paikkaa, jossa ”ekoilu” olisin paremmin hoidettu kuin Pohjois-Euroopassa.
Me olemme tehneet jo voitavamme ja nyt kolmansien maiden ja vaikkapa Kiinan pitäisi päästä meidän tasolle.

Subscribe
Notify of
guest
35 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Janis Petke

Silläpä on hyvä kusettaa ja rahastaa kilttejä ja tottelevaisia suomalaisia.

Janis Petke

tai Silläkin .. ….

jarmo backman

norjassa on jo vakava ongelma sähkön tuotannossa lisääntyvän sähköautokannan takia.. ei tahdoverkko kapasiteetti riittää… hups … tulikohan paljastettua liikaa…

Matula

Kyllähän se sähköauto on varmaan tulevaisuutta, mutta ei pistokkeesta ladattava. Sähkö täytyy tuottaa autossa, esimerkiksi vetyn avulla. Myös fissioreaktorit tulevat joskus. Siihen asti mennään perinteisillä pollttomoottoreilla ja propelipäät tesloilla.

Tommy the Who

Matula, asiaa! Jenkeissä Nikola-rekat tulevat pian liikenteeseen ja vetyasemia tarvitaan kovasti. Siinä on tulevaisuus.

Esa

Olisko mitään linkkiä hyvään juttuun. Ei menisi koko ilta nettiä kahlatessa

Puolueeton

Tietämättömien touhua. Ei vetyäkään tule putkesta samankaltaisista syistä kuin sähköä ei tule töpselistä. Lisäksi vety on vaarallista kaasua. Jos avaat vetykaasupullon, vety purkautuu niin suurella voimalla ulos, että syttyy itsestään palamaan. Lmpöenergiaa syntyy ripeästi ja pullon avaaja palaa.
Vetyä on helppo valmistaa vedestä sähkövirran avulla. Valmistukseen kuluu tietysti enemmän energiaa kuin saadaan vetyä polttamlla. Öljyssä energia on valmiina, joten öljyn valmistamiseen ei tarvita energiaa. Siinä energia on täysin ilmaista. Vain öljyn pumppaamiseen, jalostamiseen ja liikutteluun kuluu energiaa.
Öljyä riittää maapallolla vuosisadoiksi, tosin hinta kohoaa, muttei siinä määrin, kuin sitä Suomessa verotetaan. Ilmastonmuutos on kehitetty lopettamaan öljyn osto arabeilta ja venäjältä. Länsimaitten rahat eivät saa siirtyä noihin maihin. (Jos joku on huomannut ilmaston todella muuttuneen elinaikanaan, painakoon peukun alas. Siis oma huomio, ei siksi mitä on kuullut.) Tämä johtaa länsimaat nopeammin tuhoon, kuin halvan energian ostaminen muista sivilisaatioista.

Puolueeton

Pieni lisäys. Harmittavaa havaita, että ilmastonmuutos uskonto leviää noeammin kuin kristinusko aikoinaan. Johtuu kai nykyajan laajasta tiedon leviämisestä, joka saataa olla länsimaitten tuhon aiheuttajista pahin tekijä.

Ensio_tiedemies

Kyllä ilmastonmuutos on ihan tosiasia, pitää olla tosi typerä sen kiistääkseen. Se on muuttunut satojen miljoonien vuosien aikana monesti ja tulee muuttumaan myös tulevaisuudessa. Me ihmiset emme sille mitään voi.

Anonymous

Sähköautojen päästöt on eristettävä 100000 vuodeksi.

Timppa

Hyvin asenteellinen artikkeli, jossa on vedetty mutkia suoriksi, vaikka olen itsekin sitä mieltä etteivät sähköautot kaikkeen ole ratkaisu, polttomoottoriautoja tarvitaan jatkossakin. Mutta mitään täyskieltoa ei ole tulossakaan, nuo ovat nykyisten, kuolevien valtapuolueiden pölhöpopulistisia aivopieruja jotka on tarkoituksella ajoitettu yli kymmenen vuoden päähän, jolloin kyseiset puolueet eivät ole enää vallassa, ja jolloin toisaalta sähköautot ja niihin liittyvät oheistarpeet ovat kehittyneet jo huomattavasti kyvykkäämmiksi. Sen sijaan pidän hyvänä, että vuosikymmeniä kestänyt voimallinen öljyteollisuuden lobbaus sähköautoja vastaan on saatu pikkuhiljaa kuriin. Suurimpana ongelmana tällä hetkellä pidän sitä voimallista autoteollisuuden lobbausta, jolla rummutetaan täysin turhaa autokannan uudistamista, nimenomaan vaihtamalla polttomoottoriautot uusiin polttomoottoriautoihin, voidakseen hetikohta taas rummuttaa niiden romutusta sähköautoiksi vaihtamiseksi.
Mitä artikkelin asiavirheisiin tulee, niin ensinnäkään missään järkevässä sähköautossa ei sisätilaa lämmitetä sähköllä, vaan polttoainelämmittimellä. En tiedä ovatko nykyvillityksissä Teslat sunmuut keksineet moisenkin järjettömyyden, mutta kyllä ainakin ennen, esim. aikansa mahdollisuuksiin nähden maineikkaassa Elcat-sähköautossa oli aivan järjestään polttoainelämmitin. Toki tunteella käyvälle ihmiselle polttoainelämmitin sähköautossa kuulostaa suorastaan pilkan aiheelta, mutta onhan se huomattavasti järkevämpää ja ekologisempaa kuin sähkölämmitys, eihän talojakaan kukaan järkevä saati ekoilija sähköllä lämmitä. Liikkeen synnyttäminen on sitten aivan eri asia, siinä sähkömoottori on hyötysuhteeltaan polttomoottoria parempi, ja myös polttovoimalaitos toimii auton polttomoottoria paremmalla hyötysuhteella, mutta lämmöntuotannon kanssa hyötysuhde käyttäytyy päinvastoin.
Sitten, mainittiin että mainitun välimatkan ajo pikaisella latauksella edellyttäisi varta vasten tehtyä pikalatausasemaa. No tämähän on ilmiselvää ja vastaavanlaisen olet aina tarvinnut myös polttomoottoriautolle, sellaista et voi ilman matkan varrelta löytyviä ”latausasemia” ladata kotona edes hidaslatauksella. Pointti siis, tarkoitushan nimenomaan on, että näitä pikalatausasemia aletaan rakentaa siinä missä tankkausasemia on tänä päivänä, ja niitähän tulee löytymään jokaisen suuremman kaupungin väleiltä, eli ei suurempi ongelma kuin polttomoottoriautojen kanssa tänä päivänä.
Sitten vielä laskelmoitiin miljoonaa Teslaa kymmenen tuntia yössä latauksessa. No, ei todellakaan jokaista autoa ladata tyhjästä täyteen joka yö. Ei polttomoottoriautojakaan tankata joka päivä. Vain hyvin pieni prosentti autoista ajaa pitkää matkaa päivittäin, suurimmalla osalla ajetaan se muutaman kilometrin työmatka edestakaisin, ja merkittävällä osalla pelkät sunnuntaiajelut. Tällaisille riittää lataus kerran kuussa, tahi lyhyt tovi latausta joka yö…tai päivä tai ilta tai aamu. Sitten on liuta autoja joilla ajetaan pitkää päivittäistä työmatkaa, tyyliin 50km suuntaansa, niin näillekin riittää lataus kerran-pari viikossa tahi jokunen tunti vuorokaudessa. Ongelma on myös erittäin suurelta osin ratkaistavissa tasaamalla kulutusta eri aikoihin, mikä onnistuu esim. hintakannusteisesti tarjottavilla vaihtuvahintaisilla sähkösopimuksilla ja reaaliaikaisella hintojen ja hinta-aikakäyrien näytöllä. Toisaalta nykyisellään yöllä kulutus on kuin onkin vähäisintä ja se on samalla otollisinta aikaa ladata suuri osa sähköautoista, mutta samalla tilannetta tasoittavat nämä matkojen varsilta ja muualtakin löytyvät pikalatauspisteet, jotka näppäryydellään houkuttavat monet tienpäälläolijat pois sähköautojen muodostamasta suuresta yökuormasta. Mikäli aurinkosähkö joskus meilläpäin oikeasti yleistyy, niin se voisi kääntää kulutus/tarjontasuhteen nykyisestä yö/päiväajasta päälaelleen, jolloin muuttuvalla hinnalla voitaisi ohjata suurempi osa latauksesta valoisan aikaan. Toisekseen sähköautot olisivat mitä parahin tapa varastoida hajautettuun varastoon aurinkosähköä, jonka kanssa varastointin on suuri ongelma.
Että paljon on sähköautoilla potentiaalia, vaikka ei kaikkiin tarkoituksiin eikä kaikkiin ongelmiin ratkaisu olekaan, jollaiseksi sitä ei ole tarkoitettukaan.

Janis Petke

Lataaminen olisikin ollut liian helppoa, jos stadardimittainen valmiiksiladattu akkumoduuli olisi vain vaihdettu ”tankkaus”pisteessä. Mutta EIPÄ TIETENKÄÄN, jokaisella valmistajalla pitää olla omansa.

Sam Colt

Jospa nämä päästötalkoot aloitettaisiin vaikka lopettamalla moottorien huvikäyttö: formulakisat, rallit ja traktorivetokisat. Sitten siirryttäisiin tutkimaan muita tarpeettomia päästötoimintoja.
Kun on nähty Ateenan, Rooman ja Kairon liikenne, niin tuntuu tämä suomalaisten kyykyttäminen aika turhalta. Mutta mitäpä eivät virkamiehemme tekisi saadakseen olla tärkeitä.

Pena

Noista nyt ei paljoakaan tule päästöjä. Suomen päästöt ovat vain 0.05Gt ja pelkkä laivaliikenne 1,1Gt. Voimme päätellä että aika typerä lähtökohta ovat tieliikenteen ja moottoriurheilun päästöt. Rahtilaivakin saastuttaa muuten 100 000 henkilauton edestä. Tosin onhan jo John Deerelläkin ollut prototyyppi sähköllä toimivasta traktorista ja on ollut myös sähkö formuloitakin. Jos oikeasti haluttaisiin vähentää päästöjä, pitäisi puuttuu kiinan, intian ja yhdysvaltojen päästöihin, eikä pohjois-maiden onnettomiin päästöihin.

Pena

Siis pelkkä laiva ja lentoliikenne tuottaa päästöjä 1,1Gt edestä.

Trilisser

Älä puhu paskaa. Kylmä tosiasia on, että meriliikenne on kuljetettuun rahtimäärään nähden ylivoimaisesti vähiten saastuttava. Se on sitä aina ollut ja sitä se tulee olemaan, fysiikan lait takaavat sen.

Pena

Kannattaisikohan sinun tutustua vähäsen siihen, että kuinka suuret moottorit laivoissa yleensä ovat. Jos rahtipaatissa on vaikkapa kolme Wärtsilä 31 moottoria, niin aikamoiset päästöt noista tulee. Noita tuollaisia rahtilaivoja kun taitaa liikkua merillä aika paljonkin. Kyllähän kuorma-autokin taitaa saastuttaa vähemmän siihen nähden miten paljon kuskataan tavaraa, mutta päästöjä tulee enemmän niistäkin kuin autosta. Aika hölmö vertaus tuo kuljetuskapasiteetti vertaaminen tieliikenteeseen.

fatwantarkistaja

Sähkölaivat on keksitty jo ajat sitten. Semmoinenhan ei voi saastuttaa lainkaan, eihän vaan?

Pena

Minusta tuntuu että sähkö ja vesi eivät ole oikein hyvä yhdistelmä alkuunkaan.

Paavo Pökäle

Ja kas vain, miten on purjealukset? Niillä toiimittiin melekoisen kauan, ennen kuin keksittiin höyrykone ja sen jölkeen moottori paatit! Vihertuhertajat sieltä petinpohjilta vaan kaleereihin soutajiksi ja kun sattuu myötätuuli, niin purje lisävoimaksi, kyllä tavara siirtyy ja halvalla, kun airoissa on joukko hyvun levänneitä vihertuhertajia!

Futuristinen traktori

En ole asiantuntija mutta meillä maalla kolaa sähköllä käyvä iso kauhatraktori tieltä öisin lumet ja se on fanastinen, äänetön (lukuunottamatta pientä ujellusta) ja erittäin nopea liikkeissään ja kääntymään. Sitä on ilo katsella.

Pena

Se ujellus lähtee turbosta ja luultavasti se traktori toimii moottoripolttoöljyllä.

Jukka Virtanen

Joopa joo entäs ne jotka tarvii isompaa autoa,minä esim tarviin maasturia jolla on vähintään kahden tonnin vetokyky.siinä ei dieseliä voita mikään.nyky autoista kun pakoputkesta ei tule kun vesihöyryä niin en ymmärrä oikeen tätä öyhötystä

Säästäkää meidät ympäristöhihhuleilta

Eihän noi Virheet mitään järkevästi ajattele. Sekoboltseja oman haitallisen aatteensa vankeja.
Ja toiset sekoboltsit vielä äänestää niitä. Suomessa on suhteellisesti paljon tyhmiä ja hulluja sekä näiden yhdistelmiä..kuin myös Ruotsissa.

Janis Petke

Minusta linkolalaisuudessa olisi vihreillä paljon opittavaa. Olen siinä samaa mieltä, että rajoituksetta lisääntyvä primitiivinen ihminen on uhka koko maailmalle. Sähkö / kaasu / vety ym autoilla näprääminen ovat vain lillukanvarsia.

Günther

Pohjola on ehkä maailman paskin koekenttä sähköautoiluun laajassa mittakaavassa:
– pitkät välimatkat
– kylmä
– pimeä
– paljon energiaa haukkaava teollisuus
– ei isosti vesivoimaa
– ekopöpejä idealisteja kaupungit pullollaan
– ei omaa autotuotantoa
– veroaste aivan tapissa
Eiköhän olisi parempi aloittaa maailmanparantaminen jostain muualta. Hommataan sitten vielä puhtaampaa tekniikkaa kun sitä oikeasti on.

pelle korhonen

Pitäis ottaa huomioon miten saastuttavaa on sen akun valmistus ja sitten sen hävittäminen!
Montako akkua kuluttaa loppuun elinkaarensa aikana!

V8

Ei.

seant

Jo n. 7 asteen pakkasella ajomatka lyhenee n. 40% eli Oulun matka-aikaan, pakkasella ei riitä enää vrk.
https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/autot/yhdysvaltain-autoliitto-tutki-sahkoautoja-ja-yllattyi-pakkanen-pudottaa-ajomatkaa-keskimaarin-40-6757533

Valtsu

Jarrutusenergian talteenotto on Toyotalta fiksu veto. Sama voisi tuoda myös sähköautolle lisää kilsoja?

Whiter Shade

Sähköautot eivät ole tulevaisuutta ainakaan akun varassa. Polttomoottoreita henkilöautojen lisäksi on, kuten kaikki tietää mutta eivät halua ymmärtää: henkilö- ja tavaraliikenteessä, maansiirrossa, maa- sekä metsätaloudessa, ilmailussa ja meriliikenteessä.. Koko nykyinen länsimaismuotoinen vauraus perustuu raakaöljyyn, maakaasuun ja kivihiileen. Tulossa on penttilinkolamainen infernaali, kun varannot hupenevat ja tasajako ei tule onnistumaan. Vetykään ei ole ratkaisu, koska se pitäisi olla varastoituna kulkuvälineessä hurjassa paineessa, sitä paitsi se muutenkin vuotaa säiliöistä, putkista, venttiileistä ja muistakin liitoksista seinämien läpi olkoot ne mitä materiaalia hyvänsä.

kanander

Minkälaisia kokemuksia on saatu tämän talven pakkasilla sähköautoilla Lapissa? Epäilen, että hyvin huonoja.
Mennäänpä eteläänkin. Miten Helsingissä aiotaan järjestää kadunvarsipysäköinnissä olevien sähköautojen lataaminen? Siis käytännössä.

Särmääjä

Pohjoismaissa ja Suomessa varsinkin pitäisi panostaa siihen että autokanta uudistuisi ja että autoilu olisi aina vain turvallisempaa, tehokkaampaa ja vähemmän kuluttavaa myös saamalla tiestöä kuntoon. Typerien tehottomien talvikeleissä hyytyvien maailmanparannushattaraautojen kanssa rinkirunkkaaminen oman ideologian ajamiseksi täysin lapsellista pölhöilyä täällä pohjolan perukoilla. Jossain Tsekissä yms. normaaleissa maissa varmaan nauretaan meidän hölmölöiden toilailulle taas paskasesti.

Anomuumi

Laskelmassa on jotain vikaa, suomalainen ajaa keskimäärin 17000 per vuosi. Maailman ja taitaa olla suomenkin eniten myyty sähköauto Leaf kuluttaa vuodessa keskimäärin 18,5kWh/100km, kesällä vähemmän, talvella enemmän.
17000km * 0,185kWh/km = 3145kWh yhden autoilijan vuotuinen sähkönkulutus
3145kWh * 1000000autoa = 3145000000kWh = 3145GWh miljoonan auton vuotuinen sähkönkulutus
3145Gwh / 365 = 8,61GWh miljoonan auton päivittäinen kulutus
8,61GWh / 10tuntia 0,861GWh miljoonan auton tuntikohtainen sähkökulutus(olettaen että lataa 10tunnin aikana akkunsa)
Meillä on noin kymmenkertainen näkemysero, teillä 8 ja mulla 0,861