Ilmastoahdistujien esikuva: Greta Thunberg

Ruotsin kuumin julkkis on tällä hetkellä ilmastoaktivisti Greta Thunberg. 16-vuotias tyttö on pitänyt syksystä asti Tukholman keskustassa “koululakkoa ilmaston puolesta”.

Koululakon oli täyspäiväistä elokuusta syyskuuhun asti. Gretan ensimmäinen etappi oli istua eduskuntatalolla koulun alusta vaaleihin asti saadakseen huomiota ilmasto-ongelmiin. Kun muut lapset menivät kouluun oppimaan Greta meni Tukholman keskustaan eduskuntatalon kupeeseen istumaan. Vaalien jälkeen koululakko on jatkunut perjantaisin.
Greta Thunbergin idea on yksinkertainen. Hän lakkoilee koulusta ympäristön puolesta. “Ihmisten on nyt pakko ottaa ilmastokatastrofi tosissaan ja muuttaa tulevaisuuden suuntaa”. Greta painottaa, että kotimaansa Ruotsi on maailman yksiä eniten saastuttavia maita ja on päästävä jollekin aiemmalle päästötasolle.
Se mikä on ongelmallista niin Gretaa on alettu nyt käyttämään valtamediassa jonkinlaisena asiantuntijana. Hän on saanut valtvasti medianäkyvyyttä lausunnoillaan, jotka eivät oikeastaan ole kuin helppoja heittoa: Nyt pilataan meidän lasten tulevaisuutta, ja että ihmisten pitääkin ahdistua ilmaston vuoksi, sillä muuten sitä ei saada muutettua.
Jos Greta Thunberg olisi tavallinen ruotsalainen lähiötyttö kera ilmastoahdistustensa, asian voisi ohittaa vienolla hymyllä. Tai häntä voisi kuunnella. Mutta kun Greta ei ole tavallinen ilmastoahdistuja.
Hän on nimittäin ruotsalaisen oopperalaulaja ja valtakunnan lööppijulkkis Malena Ernmanin tytär, joka on roikottanut Gretaa julkisuudesta jo pikkutytöstä asti. Kun Greta oli 10-vuotias äitinsä toi hänet parrasvaloihin. Expressen ja muut paskalehdet kirkuivat miten Gretalle oli diagnosoitu arpergerin oireyhtymä. Ihkua, meidänkin perheeseen saatiin sitten ihan oikea pikku poikkeavuus. Aspergerin oireyhtymä, miten trendikästä.
Tyttö on tuosta asti kantanut yllään tuota asbergerin oireyhtymää. Itsessään se tarkoittaa tiettyä autismin muotoa, jossa esimerkiksi henkilöllä on hyvin rajattu mielenkiinnon kohde, mutta joka itsessään vie täysin mukanaan. Gretahan lopetti, tai tarkastiottaen hänen annettiin lopettaa koulunkäynti alkusyksyksi ja sen jälkeen hänen on sallittu lintsata koulusta perjantaisin koululakkonsa vuoksi. Vaikka tosiasiassa tytöstä tai tämän vanhemmista olisi pitänyt tehdä lastensuojeluilmoitus lintsaamisen takia.
Äitinsä Ernmanin mukaan Greta saa jonkinlaista tukea ainakin Greenpeacelta ja We dont have time-järjestöltä, mutta Ernmanin mukaan ei rahallista. Kyse tässä ei olekaan bisneksestä ja rahasta Gretan ja perheen puolelta. Onhan perhe hyvin menestynyt niin taloudellisesti ja äiti on tehnyt pitkän uran lehtien lööpeissä.
Kyse on julkisuudesta. Gretasta ei tullut laulajaa, pop-tähteä eikä edes Paradise Islandin osallistujaa. Tuli jotain pikkuisen moraalisempaa, ilmastoahdistuja. Se on mediaseksikästä jos mikä noin niinkuin ainakin Ruotsi nmedian näkökulmasta.
Greta onkin saanut mediassa ja politiikoilta suurta huomiota. SVT käyttää tytöstä titteliä “Ilmastoasiantuntija” kun hän päräyttää prime-time aikaan uutisille analyysin “Meillä ei ole enää paljon aikaa”. Äiti kertoo, että Gretaa ei tarvitse kuunnella jos ei halua, tyttöhän on vasta 16-vuotias. Sen sijaan pitäisi kuunnella keitä hän siteeraa. Kymmeniä tutkijoita, jotka todistavat ilmastokatastrofin puolesta. Äidin mukaan Greta ei kerro siten mitään uutta, kaikki on sanottu ja sata kertaa. Gretaa vain kuunnellaan. Tai siis ollaan kuuntelevinaan.
Varsinkin vihervasemmisto ja Ruotsin valtamedia luonnollisesti heidän agendanajajana ovat alkaneet pyörittämään Gretaa monenlaisissa ohjelmissa. Tukholman koululakossa kymmenet politiikot ovat käyneet kuvauttamassa itseään Gretan kanssa ja kannustaneet tätä jatkoon.
Vaikka parasta olisi, että mediapyörityksen sijasta hänet vietäsiin takaisin koulun penkille oppimaan vaikka se, että Ruotsi ei ole alkuunkaan maailman kärkipäitä saasteongelmasta. Ja opetettaisiin sekin, että jos puhuu muille lentämisen katastrofaalisesta vaikutuksesta, mutta itse jatkaa lentämistä, niin siinä asia konkreettisesti konfliktoituu.
Greta on kertonut julkisuudessa, että häneen kohdistuu valtavasti vihaa. Sanottakoot, että tämän artikkelin tarkoitus ei ole “vihata” Gretaa vaan lähinnä yrittää tuoda esille se, miten varsinkin valtamedia käyttää tyttöä oman agendansa ajamiseen.

Subscribe
Notify of
guest
29 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Pertti Grandell
Pertti Grandell
14.2.2019 14:29

greta on penikka, kuuluisuuden sellainen, jos greta tietäisi että ruotsi suomen ja tanskan sekä norjan kanssa kaikki saatanan päästöt on vain 0,2 ptosenttia koko maailman päästöistä ja että meillä on maailmanparhainpiin oleviin ilmoihin,, stackars lilla satungen…..tämä ei ole penikan vika vaan tytönvanhempien…

Viha in vihannes
Viha in vihannes
15.2.2019 10:39
Vastaa...  Pertti Grandell

Ihminen osaa viilentää ilmastoa. Siihen ei tarvita kuin lähettää hiukkasia yläilmakehään. Sama viillennys tapahtuu aina ison tulivuorenpurkauksen jälkeen.

kanander
14.2.2019 14:49

Tyttöparka on sekaisin ja harhainen, minkä kotiolot ovat saaneet aikaan,

Rinkepyyhyn
Rinkepyyhyn
14.2.2019 14:55

Greta voi mennä Rinkebyhyn lakkoilemaan. Siellä varmasti saa heti innokkaita seuraajia.

Paavo Pökäle
Paavo Pökäle
16.2.2019 12:47
Vastaa...  Rinkepyyhyn

Eiköhän tuo ole pelkkää julkisuushakuisyúutta ja äidin ylyyttämää hommaa. Loppuu jos tulee järkiinsä, josta suuresti epäilen. Joka on kerran hurahtanut noiden hihhuleiden ideologiaan, ovat menetettyä kauraa, no äidin ulkonäkö kertoo jo kaiken!

Heino Keppi
Heino Keppi
14.2.2019 14:57

Stackars lilla tös.

Iina Itkumuuri
Iina Itkumuuri
14.2.2019 15:03

Tuossa samassa asennossa tämä 2000 luvun “Peppi Pitkätossu” istuisi vaikka ilmastossa ei mitään vikaa olisikaan. Originaali Peppi oli hieman elävämpi. Arabi-bodaritkin saa kunnon itkun myötä ja sääliin vedoten hoivaa ja huolenpitoa, niin miksei teinityttökin, kunhan vaan keksii hyvän tarinan.

Suomi Finland
Suomi Finland
14.2.2019 15:23
Vastaa...  Iina Itkumuuri

https://unvis.it/is.fi/kotimaa/art-2000006001271.html
Onko tämän näköistä rastas-miestä näkynyt?
Taitaa olla rasistista protestointia, kun patukoita arabi- bodarit ovat ‘voima’varoja, kun itse ei ole edes vara saati sitten voima.
Tuo tavallisten ihmisten ilmastohössötys on pelkkää naurettavaa jonninjoutavaa jorinaa, kun kysymys on siitä, mitä nuo kaikkein isoimmat toimijat tekevät.

Eräänlaista Samhallia
Eräänlaista Samhallia
14.2.2019 15:11

No pitäähän tytölle saada jokin julkkisrooli, siitä tässä on kysymys. Ei se ole helppoa kun on kaikenmaailman kirjaindiagnooseja ja muutenkin erikoinen. Sulhanenkin voi löytyä julkimoitumisen ansiosta, ei muuten.

Miksei Kreetalla ole huivia?
Miksei Kreetalla ole huivia?
14.2.2019 15:15

Uimaliiton puheenjohtajalle sensijaan annettiin potkut koska kritisoi huivipäätyttöjen käyttämistä kuvissa ja sanoi että huivi on naisen rajoittamisen symbooli.
https://www.svt.se/sport/simning/uppgifter-efter-slojbraket-simforbundets-ordforande-ulla-gustavsson-sparkas

Jp
Jp
14.2.2019 15:17

PT:lle tiedoksi, hiilidioksidi ei ole saaste vaikka artikkelin toiseksi viimeisessä virkkeessä niin vihjataan. Olemmehan jo ala-asteella oppineet että hengitämme sisään kaasuseosta, eli ilmaa jossa on happea ja hengitämme sen kaasun ulos itse tuottamamme hiilidioksidin kera. Olemme myös oppineet että se on kasvien elinehto.
Nykyinen hiilidioksidin taso – joka SEURAA lämpenemisiä eikä EDELLÄ eli aiheuta lämpenemisiä – on edelleen erittäin alhainen maapallon historiassa ja että se on suhteellisen lähellä sitä tasoa joka on CO2 minimitaso että kasvit ja siten myös kaikki elämä tällä planeetalla edes selviävät.
Voisin jatkaa monella tärkeällä pointilla vasta-alkajille mutta kyllähän sitä tietoa löytyy parin klikkauksen päässä joten hommiin vaan. Ehkä tärkein asia ymmärtää ihan aluksi on että “CO2 ilmaston säätönuppina” alarmismi on olemattoman heikolla tieteellisellä pohjalla ja että se siis on kaukana teorioista joilla on edes jokseenkin hyväksyttävä näyttö. Päin vastoin, empiirinen näyttö todistaa hypoteesia vastaan. Toisin sanoen, se on pelkästään hypoteesi ja lisäksi hyvin yksinkertainen sellainen “feedback selityksistä” huolimatta.
Nyt vielä mahdollisille ilmastohörhötrolleille kehotus lukea tarkkaan mitä kirjotin ja mitä en, ennenkuin rupeatte vänkäämään totuttuun tapaan.

Suomi Finland
Suomi Finland
14.2.2019 15:35
Vastaa...  Jp

“Nykyinen hiilidioksidin taso – joka SEURAA lämpenemisiä eikä EDELLÄ eli aiheuta lämpenemisiä – on edelleen erittäin alhainen maapallon historiassa ja että se on suhteellisen lähellä sitä tasoa joka on CO2 minimitaso että kasvit ja siten myös kaikki elämä tällä planeetalla edes selviävät.”
Se, että hiilidioksin taso olisi nykyään alhainen historiallisiin tasoihin verrattuna, ei vielä tarkoita sitä, ettei tason muutos olisi mitenkään vahingollinen. Vahingollisuus saattaa seurata muutoksen nopeudesta. Onko tietojesi mukaan osoitettavissa, että hiilidioksiditaso on joskus aiemmin muuttunut yhtä nopeasti kuin nykyään ilman suuria ekologisia muutoksia? Vai onko peräti niin, että nykyinen muutos ei ole erityisen nopea?
Sen sijaan tuo toteamus minimitasosta on mielenkiintoinen.
Kaikenkaikkiaan, jos lämpeneminen (aiheutui se sitten ihmisen toiminnasta tai ei) on niin nopeaa, että elämänmuodot eivät pysy muutoksen mukana, on syytä olla huolissaan, jos arviot eri lajien sukupuutoista pitävät paikkansa.

-Beowolf-
-Beowolf-
14.2.2019 15:55
Vastaa...  Suomi Finland

Nykyisin ollaan tasolla 400 ppm ( = 0.04% ) josta ihmisen osuus 4% elikkä VAIN 16 ppm. Luonnon osuus on 384 ppm – mitäs sille tehdään ? Viime vuosisadan alussa taso oli 270 ppm (esiteollinen aika). 360 milj v sitten CO2 nousi nopeasti 280ppm –> 2500ppm. Tätä seurasi rehevä kasvusto, runsas eläimistö, fossiilikerrokset jne.
Toisaalta tasolla 170ppm kasvien kasvu pysähtyy ja tasolla 130ppm viherkasvit kuolevat ja samalla kaikki elämä maapallolla kuolee. Hiilidioksidin lisääminen kiihdyttää kasvua: 400 ppm –> 800 ppm selvä myönteinen muutos. Kasvihuoneissa on käytetty prosenttitason, nykytasoon nähden siis satakertaisia pitoisuuksia ja kasvu edelleen vain paranee. Koululuokassa on helposti 2000 ppm, jaksamisongelmiin on siten muitakin syitä kuin home. Muistettaneen, että uloshengityksessä on 40.000 ppm.
-Alkuun pääsee esim kirjasta Juha Pekka Lunkka: Maapallon ilmastohistoria (2008) ja googlettamalla.
Motto: Pöö – ei mitään pelättävää.

Suomi Finland
Suomi Finland
14.2.2019 17:00
Vastaa...  -Beowolf-

Kiitos tiedosta.
Minä en ole missään muodossa tämän aihepiirin asiantuntija, enkä lähde tosiaan vänkäämään ilmastonmuutoksesta.
Tietty asia kiinnostaa ja sen vuoksi otin kantaa ja hieman kyselin, koska nuo mainitsemani asiat olivat (minulle) epäselviä, mutta varmaankin ihan relevantteja tässä yhteydessä.

ZzZ
ZzZ
14.2.2019 21:28
Vastaa...  Suomi Finland

Tietoa kyllä löytyy, enimmäseen ulkomaan kielellä. Teorian aukoista ei vihervasemmiston agendajournalismi ei luonnollisesti kerro.
Eräästä teorian aukoista hieman syntyi keskustelua viimevuoden lopulla ja seurauksena oli pieni ilmoitus ainoastaan ylellä että lämpenimisen jymy uutinen ei ollutkaan totta.
Tälläisiä pikku aukkoja on juurikin tuo että jääkairausten mukaan co2 seuraa lämpötilaa, toinen pikku aukko on tropiikin lämpöpisteen puuttuminen. Näitä oleellisia aukkoja on toki enemmänkin.
Itsellä meni luottamus kun selvisi että Michael Mann:n jääkiekkomailakuvaajat oli väärennyksiä.
Kannattaa olla tarkkana, netti on täynnä jotain sirolaopiston käyneitä ammattiväittelijöitä jotka vetävät kiinostuneet harhaan uskottavasti…

Touko A-M
Touko A-M
14.2.2019 16:04
Vastaa...  Suomi Finland

Ilmastojargoni (joka siis on joka kerta puutteellista ja vääristävää keskustelua) on muuten hyödytöntä paitsi yksinkertaisten ihmisten päät pyörryksiin saamiseksi. Juurikin kuten nimim. Jp sanoi, pelkkää vänkäämistä ja sitä voi tehdä loputtomiin silmänkääntötempuiksi.

Ihme Expertti
Ihme Expertti
14.2.2019 15:21

On 16 mutta näyttää 6- vuotiaalta?

Toivotaan kaikille hyvää!
Toivotaan kaikille hyvää!
14.2.2019 15:38

Älä nyt hyvä ruisantero toivo lapselle pahaa!
Eikö näitä sairaita lapsiasatuttavia sekopäitä ole jo ihan liiaksi omastakin takaa ja tuontinakin.

Myrkkyvihreä
Myrkkyvihreä
14.2.2019 16:04

Ekstremismipuolue Vihreät Ruotsissa ajaa bensaveroja pohjoisen suuntaan. En yhtään ihmettele jos svenne täydentää pukuasuaan keltaisilla liiveillä lähitulevaisuudessa. Jos ajatellaan että henkilö joka asuu maalla tai että hänellä on pitkä työmatka ja hän käyttää autoa vain silloin kun hän tarvitsee sitä, koska hänellä ei ole varaa huviajeluun, niin tällaista henkilöä tulee vituttamaan kuin pientä oravaa ja ilmaston kannalta bensaveron nostamisella ei ole mitään merkitystä koska tämä henkilö pakon edessä joutuu kuitenkin kuluttamaan saman verran bensaa koko ajan.

Ilkka Mänttäri
Ilkka Mänttäri
14.2.2019 19:07
Vastaa...  Myrkkyvihreä

Olisi jo aika lopettaa bensiinin hinnasta puhuminen ilmastoasiana, kyseessä on pelkkä raha. Kaiken typeryyden sijaan voitaisiin kerrankin puhua totta. Valtion kassa on loputon.

ZzZ
ZzZ
14.2.2019 21:33
Vastaa...  Ilkka Mänttäri

Totta, mutta tuolla tarinalla saadaan tietämätön hallintoalamainen maksamaan veronsa kiltisti.

fatwantarkistaja
fatwantarkistaja
15.2.2019 04:44
Vastaa...  Ilkka Mänttäri

Ilmastoasiana meille myydään myös loppumattomat laumat villi-ihmisiä tästä iäisyyteen. Raha siinäkin vaihtanee omistajaansa. Tulette huomaamaan, ettei ilmasto tottele ihmistä, joten lisää N-sanaa ja muutakin sanaa lappaa vielä lastenlapsienne lastenlasten tuskaillessa milloin minkäkin ilmastoveron kanssa. Bensavero on vain yksi monista. Tuulitariffit hieman uudempi vedätys ja lisää keksitään, kunhan ehditään. Ilmastosta tuskin luovutaan aivan piakkoin, se luultavasti perustuu johonkin, siihen on satsattu valtavat summat rahaa ja se on lähes pomminvarma tulonlähde. Kukaan ei koskaan tule sanomaan, että nyt on liikaa rahaa, annetaan olla. Ilmasto on sellainen runsaudensarvi, että Helvetissä moni manailee, miksei itse keksinyt.
Telkkarin mukaan joskus oli aika, jolloin autoissa käytettiin täysin turvallista lyijyllistä bensiiniä. Kaikki tiedemiehet olivat yksimielisiä lyijyn turvallisuudesta, vaikka tuhansia vuosia oli ollut tiedossa sen tappava myrkyllisyys. Vertaisin sitä tähän ilmastouskontoon, silloinkin ura vaihtui vessojen siivoukseen, jos oli väärää mieltä. Nykyinen vaan on tuhat kertaa parempi ja tuottoisempi bisnes, todella nerokas.
Haluaisin olla sen tyypin hännystelijä ja perseennuolija, joka keksii seuraavan, paremman rahastuskonstin. Siipeilijäkin roposillaan ostaa Gaymansaaret homoineen päivineen. Vielä suurempi ilo syntyy siitä, kun sen typerä naama ikuistetaan historiankirjoihin maailman kusipäisimpänä kansainvälisenä maailmanpetturina. Kukaan ei unohda **ttumaista virnettäsi tuhanteen vuoteen, vaikka kuinka haluaisi.

Vähemmän ruisleipää
Vähemmän ruisleipää
14.2.2019 16:26

Esim. pierussa on metaania, jonka ilmakehää lämmittävä vaikutus on 25 kertaa suurempi kuin hiilidioksidilla. Kyllä siinä on dinosaurusten aikaan ollut ilmakehä lujilla dinosaurusten päästellessä kunnon tuhnuja.

jippos123
jippos123
14.2.2019 16:51

Juuri näin. Edellinen jääkausikin loppui mammuttien piereskelyyn ja neanderthalilaisten dieseleillä ajeluun, perkeleet olivat vielä pääosin lihansyöjiä, siis jälkimmäiset.

näinseon
näinseon
14.2.2019 16:47
Ilkka Mänttäri
Ilkka Mänttäri
14.2.2019 19:00

Lasten tulisi antaa olla lapsia. Ei pidä ottaa kaikkea tosissaan mitä he tuolla elämänkokemuksella ja tietopohjalla väittävät todeksi. Tämä tosin todistaa että suurin osa meidän poliitikoista on myös 16 vuotiaan lapsen tasolla, niin liikuttavan yksimielistä tämä ilmastonlämpenemispropagandan hyväksyminen poliitikkojen piirissä on. Jopa sellaisten poliitikkojen piirissä jotka naama vakavana väittävät suhtautuvansa kaikkeen pragmaattisesti, eivät kai ihmisten hjuijaamiselta löydä aikaa perehtyä asioihin.

Greta apukouluun
Greta apukouluun
15.2.2019 00:30

Todella törkeää vammaisten heitteillejättöä ruotsalaisilta.

Nestori Lundahl
Nestori Lundahl
15.2.2019 10:45

Tytöllä asperger ja äiti muuten vaan pimahtanut.
Onkohan perheen isä kunnossa, vaiko onko huusholliin sopimattomana heitetty ulos aikaa sitten?

Anonymous
Anonymous
15.2.2019 19:24

suomessa on pian oma ” ilmasto greta”, se voisi olla esim.anu pennanen vihreistä,meidän oma lentokonekaappari.