Miten ruotsalainen rasismikohu polkaistaan käyntiin?

Ruotsalainen rasismikohu on kuin loiventava aamukalja; se hetki kun siirtyy kännin puolelle on häilyvä, sitä voi tarkalleen sanoa. Ruotsalaiseen rasismikohuun tarvitaan yhtä vähän.

Uimaliiton puheenkohtaja Ulla Gustavsson joutui eroamaan tehtävistään. Gustavssonin ongelma oli se, että hän sattui vahingossa sanomaan kuten ajattelee muslimityttöjen huivin käytöstä. Gustavsson meni julkisesti sanomaan:
– Huivi on uskonnollinen, poliittinen ja seksistinen vaatekappale. Urheiluliiton keskusliiton arvoissa tasa-arvo on perusprinsiippi ja huivi taas edustaa jotain ihan muuta. Kun huivipäisten tyttöjen kuvia esitetään julkisesti, samalla normalisoidaan syrjintä. Urheiluliitto siten kehoittaa kunniaväkivaltaan, naisten sukuelinten silpomisiin ja lapsiaviolittoihin. Huivi ei ole mitään muuta kuin naisten seksualisoimista, Gustavsson sanoi mm. Sportbladetille ja Facebookin päivityksessään.
Gustavsson toisin sanoen kritisoi Uhreiluliittoa, koska sen erilaisissa mainos- ja pr-kuvissa näytetään usein huivipäisiä pikkutyttöjä.
Lienee selvää, että Ruotsissa tällainen lausunto on itsemurha. Voi olla varma, että joutuu eroamaan työstään riippumatta työstä ja asemasta. Jopa tavallinen varastomies voi huonolla tuurilla saada potkut, mutta että Uimaliiton puheenjohtaja sanoisi jotain tällaista. On itsestään selvää, että heiluriovi käy.
Volina alkoi julkisessa keskustelussa. Esimerkiksi Ruotsin maajoukkueuimari Michelle Coleman kauhistui, loihe lausumaan:
– Meillä on se ongelma, että nuoret tytöt erityisesti eivät urheile. Kun tilanne on tämä, silloin uskonnolle ei pidä laittaa painoa ja mitä tytöillä on päällänsä. On helppo istua jossain konttorissa kun he eivät ole ikinä käyneet jossain Tensta-hallissa sunnuntai-iltana, Coleman sanoi ihan kuin itse viettäisi aikaa jossain ongelmalähiön kuppaisessa urheiluhallissa.
Urheiluliiton puheenjohtaja Björn Eriksson taas kertoi, että he eivät halua rangaista lapsia, joilla on huivi vaan ottaa heidät mukaan toimintaan.
– Heidän pitää olla mukana urheilussa ja siten myös näkyä kuvissa. Kaikki lapset ovat tervetulleita urheilemaan.
Somessa kohu oli totta kai aivan valtavaa. Se pooli, joka ei näe huivipäisissä pikkutytöissä yhteiskunnallisesti mitään ongelmaa huusi naama punaisena rasismia ja natsismia. Kun taas se pooli, joka on Gustavssonin kanssa samaa mieltä, tuki puheenjohtajaa.
Eilen tilanne kuitenkin meni siihen pisteeseen, että Ulla Gustavsson katsoi parhaaksi erota tehtävistään. Uimaliitto ilmoitti lehdistötiedotteessaan, että Gustavsson ei nauti enää liiton luottamusta lausuntonsa jälkeen.
– Emme seiso sen takana mitä Gustavsson on sanonut, se on hänen oma mielipiteensä eikä sillä ole liiton kanssa mitään tekemistä.
Asiasta kirjoitti mm. Nyheter idag.
 
 

Subscribe
Notify of
guest
16 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Pertti Grandell
Pertti Grandell
15.2.2019 09:50

mutta, mutta, jos tadot pitää valkoista suippo töttörö foolio myssyä päässäsi se ei kelpaa? onko tää nyt sitten suvaitsemattomuutta.. olis sellainen aito kiva kkk myssy…saanko vaan pitää omissa bileissäni , vai voinko tulla myös ampumaradalle?meinaan töttörömyssy päässä, kun se on mulle tärkeämpi kuin huivi, onko suvaitsevaisilla suvaitsevuutta? voin etukäteen sanoa jo ettei löydy , eli mikähän tässä oiken ei skulaa?

Ei mul muuta
Ei mul muuta
15.2.2019 12:58
Vastaa...  Pertti Grandell

Noilla ruotsalaisilla tulisi olla päässään huivin sijasta valkoinen embo -tötterö.
Good night sweden!
(ruotsi tietoisesti pienellä – maa on pilalla)

Mä
15.2.2019 10:14

Kaikki pahenee aina ennen loppua. Minkälainen se loppu sitten on ei kukaan osaa sanoa.

E -mbo for swedistan
E -mbo for swedistan
15.2.2019 13:00
Vastaa... 

Niin hullulta kuin se tuntuukin niin on mahdollista että 10 vuoden sisällä isisksen uusi rintama sijaitsee naapurimaassamme.

T
T
15.2.2019 10:26

Olisi hauskaa ihan trollausmielessä perustaa uskonto, jossa vaaditaan ns KKK -suippohattua 🙂

Anonymous
Anonymous
15.2.2019 10:32

pian kaikilla ruotsalaisilla tytöillä on huivi niin poistuu tuokin ongelma,ei mene kauaa kun kaikki käyttävät burkhaa myös uidessa

Rasvatkaahan kakkosenne hiekkaneekerit tulloo
Rasvatkaahan kakkosenne hiekkaneekerit tulloo
15.2.2019 10:51

Sairas, sairaampi, Ruotsi. Ja Suomi apinoi perässä hyvänä kakkosena.

Anonymous
Anonymous
15.2.2019 12:27

niin,pahalta näyttää,apinointi kuvastaa hyvin suomen tilannetta.

kanander
kanander
15.2.2019 11:45

Ulla Gustavssonin kannanotto on moraalisesti kestävä ja kunnioitettava. Valtava älämölö oli hänellä varmaankin tiedossa mutta hienoa että uskalsi kantansa sanoa.

El Comandant
El Comandant
15.2.2019 11:57

Ulla Gustavsson on tolkun nainen joka sanoi ruman sanan niin kuin se on. Ruotsissa on vielä naisia jotka ihan oikeasti mainostamatta itseään ovat oikeita tasa-arvon esille tuojia.

Anonymous
Anonymous
15.2.2019 17:28
Vastaa...  El Comandant

Kaksi kappaletta: Ulla Gustavsson sekä Mona Walter (s. Mogadishu, persereikäland somalia)

Suomi Finland
Suomi Finland
15.2.2019 12:55

Sairasta on, että tuollainen muutaman sanan lause, jossa ei ole mitään suoranaista panettelua tms, aiheuttaa nopean ’luottamuksen’ menetyksen.

Ullatus
Ullatus
15.2.2019 12:56

Tuleekohan Ullalle myös porttikielto uimahalleihin.

Anonymous
Anonymous
15.2.2019 12:59

Opettaako tuossa kuvassa vääräuskoiset oikeauskoista taitavaksi vääräuskoisten lahtaajaksi??

Valtsu
Valtsu
15.2.2019 17:14
Vastaa...  Anonymous

Ei vaan siinä teloitetaan burkhattomat Peppi ja Annika. Allahu akbar!

Jocke
Jocke
15.2.2019 15:37

Tähän on menty.
Juuri näin toimittiin natsi-Saksassa 1930-luvulla ja Neuvostoliitossa 1990 saakka.
Pohjois-Koreassa ja Ruotsissa edelleen.