Miten ruotsalainen rasismikohu polkaistaan käyntiin?

Ruotsalainen rasismikohu on kuin loiventava aamukalja; se hetki kun siirtyy kännin puolelle on häilyvä, sitä voi tarkalleen sanoa. Ruotsalaiseen rasismikohuun tarvitaan yhtä vähän.

Uimaliiton puheenkohtaja Ulla Gustavsson joutui eroamaan tehtävistään. Gustavssonin ongelma oli se, että hän sattui vahingossa sanomaan kuten ajattelee muslimityttöjen huivin käytöstä. Gustavsson meni julkisesti sanomaan:

– Huivi on uskonnollinen, poliittinen ja seksistinen vaatekappale. Urheiluliiton keskusliiton arvoissa tasa-arvo on perusprinsiippi ja huivi taas edustaa jotain ihan muuta. Kun huivipäisten tyttöjen kuvia esitetään julkisesti, samalla normalisoidaan syrjintä. Urheiluliitto siten kehoittaa kunniaväkivaltaan, naisten sukuelinten silpomisiin ja lapsiaviolittoihin. Huivi ei ole mitään muuta kuin naisten seksualisoimista, Gustavsson sanoi mm. Sportbladetille ja Facebookin päivityksessään.

Gustavsson toisin sanoen kritisoi Uhreiluliittoa, koska sen erilaisissa mainos- ja pr-kuvissa näytetään usein huivipäisiä pikkutyttöjä.

Lienee selvää, että Ruotsissa tällainen lausunto on itsemurha. Voi olla varma, että joutuu eroamaan työstään riippumatta työstä ja asemasta. Jopa tavallinen varastomies voi huonolla tuurilla saada potkut, mutta että Uimaliiton puheenjohtaja sanoisi jotain tällaista. On itsestään selvää, että heiluriovi käy.

Volina alkoi julkisessa keskustelussa. Esimerkiksi Ruotsin maajoukkueuimari Michelle Coleman kauhistui, loihe lausumaan:

– Meillä on se ongelma, että nuoret tytöt erityisesti eivät urheile. Kun tilanne on tämä, silloin uskonnolle ei pidä laittaa painoa ja mitä tytöillä on päällänsä. On helppo istua jossain konttorissa kun he eivät ole ikinä käyneet jossain Tensta-hallissa sunnuntai-iltana, Coleman sanoi ihan kuin itse viettäisi aikaa jossain ongelmalähiön kuppaisessa urheiluhallissa.

Urheiluliiton puheenjohtaja Björn Eriksson taas kertoi, että he eivät halua rangaista lapsia, joilla on huivi vaan ottaa heidät mukaan toimintaan.

– Heidän pitää olla mukana urheilussa ja siten myös näkyä kuvissa. Kaikki lapset ovat tervetulleita urheilemaan.

Somessa kohu oli totta kai aivan valtavaa. Se pooli, joka ei näe huivipäisissä pikkutytöissä yhteiskunnallisesti mitään ongelmaa huusi naama punaisena rasismia ja natsismia. Kun taas se pooli, joka on Gustavssonin kanssa samaa mieltä, tuki puheenjohtajaa.

Eilen tilanne kuitenkin meni siihen pisteeseen, että Ulla Gustavsson katsoi parhaaksi erota tehtävistään. Uimaliitto ilmoitti lehdistötiedotteessaan, että Gustavsson ei nauti enää liiton luottamusta lausuntonsa jälkeen.

– Emme seiso sen takana mitä Gustavsson on sanonut, se on hänen oma mielipiteensä eikä sillä ole liiton kanssa mitään tekemistä.

Asiasta kirjoitti mm. Nyheter idag.

 

 

Advertisements

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

16 thoughts on “Miten ruotsalainen rasismikohu polkaistaan käyntiin?

 1. mutta, mutta, jos tadot pitää valkoista suippo töttörö foolio myssyä päässäsi se ei kelpaa? onko tää nyt sitten suvaitsemattomuutta.. olis sellainen aito kiva kkk myssy…saanko vaan pitää omissa bileissäni , vai voinko tulla myös ampumaradalle?meinaan töttörömyssy päässä, kun se on mulle tärkeämpi kuin huivi, onko suvaitsevaisilla suvaitsevuutta? voin etukäteen sanoa jo ettei löydy , eli mikähän tässä oiken ei skulaa?

  58
  1. Noilla ruotsalaisilla tulisi olla päässään huivin sijasta valkoinen embo -tötterö.

   Good night sweden!

   (ruotsi tietoisesti pienellä – maa on pilalla)

   35
  1. Niin hullulta kuin se tuntuukin niin on mahdollista että 10 vuoden sisällä isisksen uusi rintama sijaitsee naapurimaassamme.

   45
 2. Olisi hauskaa ihan trollausmielessä perustaa uskonto, jossa vaaditaan ns KKK -suippohattua 🙂

  69
 3. pian kaikilla ruotsalaisilla tytöillä on huivi niin poistuu tuokin ongelma,ei mene kauaa kun kaikki käyttävät burkhaa myös uidessa

  55
 4. Sairas, sairaampi, Ruotsi. Ja Suomi apinoi perässä hyvänä kakkosena.

  68
 5. Ulla Gustavssonin kannanotto on moraalisesti kestävä ja kunnioitettava. Valtava älämölö oli hänellä varmaankin tiedossa mutta hienoa että uskalsi kantansa sanoa.

  60
 6. Ulla Gustavsson on tolkun nainen joka sanoi ruman sanan niin kuin se on. Ruotsissa on vielä naisia jotka ihan oikeasti mainostamatta itseään ovat oikeita tasa-arvon esille tuojia.

  48
  1. Kaksi kappaletta: Ulla Gustavsson sekä Mona Walter (s. Mogadishu, persereikäland somalia)

   13
 7. Sairasta on, että tuollainen muutaman sanan lause, jossa ei ole mitään suoranaista panettelua tms, aiheuttaa nopean ’luottamuksen’ menetyksen.

  34
 8. Opettaako tuossa kuvassa vääräuskoiset oikeauskoista taitavaksi vääräuskoisten lahtaajaksi??

  33
 9. Tähän on menty.
  Juuri näin toimittiin natsi-Saksassa 1930-luvulla ja Neuvostoliitossa 1990 saakka.
  Pohjois-Koreassa ja Ruotsissa edelleen.

  19

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.