Miten ruotsalainen rasismikohu polkaistaan käyntiin?

Ruotsalainen rasismikohu on kuin loiventava aamukalja; se hetki kun siirtyy kännin puolelle on häilyvä, sitä voi tarkalleen sanoa. Ruotsalaiseen rasismikohuun tarvitaan yhtä vähän.

Uimaliiton puheenkohtaja Ulla Gustavsson joutui eroamaan tehtävistään. Gustavssonin ongelma oli se, että hän sattui vahingossa sanomaan kuten ajattelee muslimityttöjen huivin käytöstä. Gustavsson meni julkisesti sanomaan:
– Huivi on uskonnollinen, poliittinen ja seksistinen vaatekappale. Urheiluliiton keskusliiton arvoissa tasa-arvo on perusprinsiippi ja huivi taas edustaa jotain ihan muuta. Kun huivipäisten tyttöjen kuvia esitetään julkisesti, samalla normalisoidaan syrjintä. Urheiluliitto siten kehoittaa kunniaväkivaltaan, naisten sukuelinten silpomisiin ja lapsiaviolittoihin. Huivi ei ole mitään muuta kuin naisten seksualisoimista, Gustavsson sanoi mm. Sportbladetille ja Facebookin päivityksessään.
Gustavsson toisin sanoen kritisoi Uhreiluliittoa, koska sen erilaisissa mainos- ja pr-kuvissa näytetään usein huivipäisiä pikkutyttöjä.
Lienee selvää, että Ruotsissa tällainen lausunto on itsemurha. Voi olla varma, että joutuu eroamaan työstään riippumatta työstä ja asemasta. Jopa tavallinen varastomies voi huonolla tuurilla saada potkut, mutta että Uimaliiton puheenjohtaja sanoisi jotain tällaista. On itsestään selvää, että heiluriovi käy.
Volina alkoi julkisessa keskustelussa. Esimerkiksi Ruotsin maajoukkueuimari Michelle Coleman kauhistui, loihe lausumaan:
– Meillä on se ongelma, että nuoret tytöt erityisesti eivät urheile. Kun tilanne on tämä, silloin uskonnolle ei pidä laittaa painoa ja mitä tytöillä on päällänsä. On helppo istua jossain konttorissa kun he eivät ole ikinä käyneet jossain Tensta-hallissa sunnuntai-iltana, Coleman sanoi ihan kuin itse viettäisi aikaa jossain ongelmalähiön kuppaisessa urheiluhallissa.
Urheiluliiton puheenjohtaja Björn Eriksson taas kertoi, että he eivät halua rangaista lapsia, joilla on huivi vaan ottaa heidät mukaan toimintaan.
– Heidän pitää olla mukana urheilussa ja siten myös näkyä kuvissa. Kaikki lapset ovat tervetulleita urheilemaan.
Somessa kohu oli totta kai aivan valtavaa. Se pooli, joka ei näe huivipäisissä pikkutytöissä yhteiskunnallisesti mitään ongelmaa huusi naama punaisena rasismia ja natsismia. Kun taas se pooli, joka on Gustavssonin kanssa samaa mieltä, tuki puheenjohtajaa.
Eilen tilanne kuitenkin meni siihen pisteeseen, että Ulla Gustavsson katsoi parhaaksi erota tehtävistään. Uimaliitto ilmoitti lehdistötiedotteessaan, että Gustavsson ei nauti enää liiton luottamusta lausuntonsa jälkeen.
– Emme seiso sen takana mitä Gustavsson on sanonut, se on hänen oma mielipiteensä eikä sillä ole liiton kanssa mitään tekemistä.
Asiasta kirjoitti mm. Nyheter idag.