Vesipiippukielto voimaan kesäkuussa – arabiaanoilla paniikki

Tukholman arabipiireissä kuohuu. Nimittäin kesällä astuu voimaan uusi tupakkalaki, joka kieltää tupakoinnin, vesipiiputtelun ja sähkötupakan käytön ravintoloissa ja ravintoloiden terasseilla.

Arabiaanoja tämä koskee siinä mielessä erityisen paljon, että Tukholman keskustassa on kymmeniä arabiaanobaareja, joissa vesipiippua poltellaan niin ravintolan sisällä kuin terassilla läpi yön. Esimerkiksi Kungsgatanilla on pari kolme suosittua arabiaanoravintolaa, joissa vesipiipun krohina kuuluu pitkälle aamuun. Sandaalin läpsytys vain naputtaa katua kun asiakkaat jonottavat joka ilta paikkoja ravintolaan.
Vesipiipussa poltellaan monenlaisia vermeitä. Pohjana on useimiten tupakkaa, 50-70 %. Siihen lisätään hedelmiä, taateleita, hunajaa ja sen sataa sorttia yrttejä tms. Vesipiippu on moninkertaisesti terveydelle haitallisempaa kuin tavallinen tupakka. Yhdestä vesipiippusessiosta voi helposti saada kartongin verran nikotiinia ja muita tupakassa olevia aineita sisäänsä.
Ruotsin arabiaanot ovat kuitenkin sitä mieltä, että laki ei koske heitä. Tai ei ainakaan pitäisi koskea. Esimerkiksi muuan vesipiippuravintoloitsija Karen Harutyunyan kirjoittaa:

”HERÄÄ RUOTSI!
Keskittykää oikeihin asioihin ja laittakaa resursseja todellisiin ongelmiin, joita yhteiskunnassa on. Nuorisoa ammutaan kadulla kuoliaaksi! Katso SVT:n haastattelu ja jaa juttua, sillä yhdessä voimme estää vesipiippukieltolain. Vesipiippua ei pidä todellakaan verrata tupakanpolttoon”
 

VAKNA SVERIGE! Fokusera på rätt saker istället och lägg våra resurser på riktiga problem som finns nu i samhället….

Publicerat av Karen Harutyunyan Onsdag 27 februari 2019

 
Monet arabiaanot vannovat. että aikovat jatkaa vesipiipun polttoa terassilla. ”Brosha, jag ska lova!”
Nettiin on väsätty Suomen kansalaisaloitetta vastaava vetoomus, jolla vesipiippukielto pyritään estämään. Kansalaisaloitteessa kirjoitetaan mm:

”Vesipiippu on ollut itämaisissa ja afrikkalaisissa kulttuureissa vuosisatoja ja 1990 alkaen levinnyt huimaa vauhtia länsimaissa ja viime vuosina Ruotsissa. Vesipiippukahviloita on siten Ruotsissa todella paljon ja työntekijöitäkin satoja. He maksavat veroja ja elättävät perheitään. Vesipiippukielto tekee heistä työttömiä.  Meitä on monta, jotka tykkäämme vesipiiputella ja se onkin yksinkertaisesti seurustelutapa. Vesipiippukielto tulee siten koskettamaan huonolla tavalla monia ihmisiä.”

Kerrankin jotakin hyvää. Toivottavasti vesipiipun poltto kielletään kokonaan ja kaikki Ruotsin ja Euroopan vesipiiput rikotaan. Joku voisi laittaa vastaavan lakialoitteen Suomeenkin.
 

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.