Vesipiippukielto voimaan kesäkuussa – arabiaanoilla paniikki

Tukholman arabipiireissä kuohuu. Nimittäin kesällä astuu voimaan uusi tupakkalaki, joka kieltää tupakoinnin, vesipiiputtelun ja sähkötupakan käytön ravintoloissa ja ravintoloiden terasseilla.

Arabiaanoja tämä koskee siinä mielessä erityisen paljon, että Tukholman keskustassa on kymmeniä arabiaanobaareja, joissa vesipiippua poltellaan niin ravintolan sisällä kuin terassilla läpi yön. Esimerkiksi Kungsgatanilla on pari kolme suosittua arabiaanoravintolaa, joissa vesipiipun krohina kuuluu pitkälle aamuun. Sandaalin läpsytys vain naputtaa katua kun asiakkaat jonottavat joka ilta paikkoja ravintolaan.
Vesipiipussa poltellaan monenlaisia vermeitä. Pohjana on useimiten tupakkaa, 50-70 %. Siihen lisätään hedelmiä, taateleita, hunajaa ja sen sataa sorttia yrttejä tms. Vesipiippu on moninkertaisesti terveydelle haitallisempaa kuin tavallinen tupakka. Yhdestä vesipiippusessiosta voi helposti saada kartongin verran nikotiinia ja muita tupakassa olevia aineita sisäänsä.
Ruotsin arabiaanot ovat kuitenkin sitä mieltä, että laki ei koske heitä. Tai ei ainakaan pitäisi koskea. Esimerkiksi muuan vesipiippuravintoloitsija Karen Harutyunyan kirjoittaa:

“HERÄÄ RUOTSI!
Keskittykää oikeihin asioihin ja laittakaa resursseja todellisiin ongelmiin, joita yhteiskunnassa on. Nuorisoa ammutaan kadulla kuoliaaksi! Katso SVT:n haastattelu ja jaa juttua, sillä yhdessä voimme estää vesipiippukieltolain. Vesipiippua ei pidä todellakaan verrata tupakanpolttoon”
 

 
Monet arabiaanot vannovat. että aikovat jatkaa vesipiipun polttoa terassilla. “Brosha, jag ska lova!”
Nettiin on väsätty Suomen kansalaisaloitetta vastaava vetoomus, jolla vesipiippukielto pyritään estämään. Kansalaisaloitteessa kirjoitetaan mm:

“Vesipiippu on ollut itämaisissa ja afrikkalaisissa kulttuureissa vuosisatoja ja 1990 alkaen levinnyt huimaa vauhtia länsimaissa ja viime vuosina Ruotsissa. Vesipiippukahviloita on siten Ruotsissa todella paljon ja työntekijöitäkin satoja. He maksavat veroja ja elättävät perheitään. Vesipiippukielto tekee heistä työttömiä.  Meitä on monta, jotka tykkäämme vesipiiputella ja se onkin yksinkertaisesti seurustelutapa. Vesipiippukielto tulee siten koskettamaan huonolla tavalla monia ihmisiä.”

Kerrankin jotakin hyvää. Toivottavasti vesipiipun poltto kielletään kokonaan ja kaikki Ruotsin ja Euroopan vesipiiput rikotaan. Joku voisi laittaa vastaavan lakialoitteen Suomeenkin.
 

Subscribe
Notify of
guest
30 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Isokäsi

Niin piippu laukkuun, ja kotiin! Helppoa siellä saa pössytellä sitä kamelin paskaa ihan rauhassa.

Anonymous

Juuri tällaisia lakiuudistuksia tarvitaan että aines joka ei kuulu Eurooppaan ymmärtää sen itsekin. Sen aineksen joka ei tänne kuulu ei myöskään kuulu tuntea oloaan tervetulleeksi tai kotoisaksi täällä. Toivottavasti mahdollisimman moni heistä ymmärtää palata kotiinsa vapaaehtoisesti.

Dimma

Karen Harutyunyan “Ei koske heitä,tai ei aikanakaan pitäisi koskea”,mitäköhän kaikkea on jo “mikä ei koske heitä” ? Ainakaan ei tarvitse tajuta eikä ymmärtää mistään mitään. Voi uida uimahallissa 10 vuotta sitten viimeksi “pestyssä” mustassa säkissä. Jne. Jne.
Varmaan tuostakin tulee joku Mutiaisten Hätäkokous.

rocky

Ja ruotsin poliisi varmaan tarmokkaasti takavarikoi kaikki näkemänsä vesipiiput.

Patriootti

Kyllä. Varmasti yhtä tehokkaasti takavarikoivat kuin pidättävätkin/saavat kiinni rikollisia rikoksista.

Minä

“Tupakointi on ollut eurooppalaisissa kulttuureissa vuosisatoja…”
Olen kyllä sitä mieltä, että tupakoinnin kieltäminen lailla baareissa ja ravintoloissa ei ole muuta kuin moralistien kontrollihimon tuote. Tupakointia sietämättömät voisivat ja olisivat voineet jo ajat sitten saada omia ravintoloitaan, mutta eivät ole osoittaneet halua siihen. Etenkin ulkotiloissa, kuten terassilla, tupakansavu mietonee niin paljon heti, että se ei ole edes nk. passiivisen tupakoinnin aihio, joten sen kieltämiselle ei ole todellisia syitä. Jonkun mielestä siinä on sietämätön hajuhaitta, mutta eihän hänen ole pakko mennä sinne, missä on se kamala hajuhaitta.
Itse olen tosin siirtynyt sähkikseen ajat sitten, enkä juuri koskaan käy noissa paikoissa, mutta olen periaatteessa sitä mieltä, että holhouksesta tuossa on kysymys, ei muusta.

Aikki.

Ihminen joka tupakoi, ei kärsi tupakanhajusta, kuten tupakoimaton. Kokemusta on kummastakin tupakoinnista sekä 25 vuoden tupakoimattomuudesta. Suosittelen jokaiselle tupakattomuutta. Kärsin kaikenlaisen savun tuomasta haitasta astmaatikkona, joten olen iloinen Suomen tupakkalaista, jonka ansiosta minäkin otin itseäni niskasta kiinni ja lopetin monen vuoden sauhuttelun. Se minua ihmetytti, kun Suomessa kiellettiin nuuskankäyttö, joka ei aiheuta sivullisille huonoa oloa. Taisi nuuskankäyttö lisääntyä tuon kiellon takia, koska sitä salakuljetetaan myyntiin, kuten aikoinaan alkoholia. En käytä nuuskaa, mutta tiedä muita jotka sitä käyttävät ja kuinka hankala nuuskaa on saada Suomessa. Sitä ihmettelen miksi tupakanpolttoa ei kielletty, sillä se on tupakoimattomalle paljon haitallisempaa kuin nuuska.

Ilmari

Kyllähän se savu tietysti miedontuu terassilla, mutta haisee silti hirveältä. Kyseessä on myös ravintolan henkilökunnan työturvallisuus. Ei missään muussakaan työpaikassa tarvitse hengitellä myrkyllisiä kaasuja.
Valtio on ties kuinka kauan kertonut ihmisille että tupakka tappaa. Se on näkyvissä jokaisessa askissa. Kuinka joku on niin tyhmä, että edelleen polttaa?

T

Oletko huomannut miten nuuskaamattomat ihmiset eivät kritisoi nuuskaamista? Mistähän asia voisi johtua? Ehkä siitä että nuuskaamisesta ei ole haittaa muille kuin käyttäjille, toisin kuin tupakoinnissa. En käytä nuuskaa, mutta mielestäni nuuskan myynti tulisi sallia Suomessa. On jokaisen oma asia nuuskaako vai ei. Sen sijaan esim parveketupakointi tärvelee raikkaan ilman muiden parvekkeiden osalta.

40 vuotta tupakoinut

Yhteiskunnan piikkiin ne menee kauheat suu jahammas vauriot joita nuuskaajille tulee melko pian aloittamisen jälkeen.Ei ole kaunista katseltavaa vuosia nuuskanneen suuvärkki.

Anonymous

Tupakkateollisuus on yksi törkeimmistä salaliitoista ihmisten terveyttä vastaan ihmiskunnan historiassa eikä saisi ikipäivänä lupaa tuotteilleen jos aloittaisi nyt. Onneksi tupakkateollisuuttaa ollaan ajamassa alas ja lähitulevaisuudessa kielletään koko paska.
Vain idiootti hengittää syöpäkääryleitä vapaaehtoisesti ja vielä maksaa itsensä kipeäksi siitä.

Aikki.

Iloitsen siitä, kun 38 vuotias tyttäreni kertoi, ettei ole kertakaan laittanut tupakkaa suuhunsa. Vaikka itse tupakoin, osasin valistaa tytärtäni tupakanpolton haitoista, ja hän otti niistä opikseen.

toni lajos

Hra Harutyanyan uhmakas lausunto kiellon suhteen antaa voimakkaan singnaalin päättäjille, piippukielto tullaan perumaan, ehkä pieniä korvauksia maksetaan niille piiputtelijoille joiden mielenrauhaa uusi ukaasi on järkyttänyt.

Harri

“Joutuvat työttömiksi”-uhkaus on lienee jokin arabivitsi. Suurella todennäköisyydellä samat “ravintolayrittäjät” ovat Ruotsiin tulostaan asti olleet jatkuvasti työttömyyskortistoissa asiakkaina. Sen sijaan lain voimaantulon seuraus onkin harmaatalouden vähentyminen, mikä onkin hyvä asia.

Sam Colt

Parempi vitsi oli tuo maininta “veronmaksusta” ja “perheitten elättämisestä”.
Miljööpuolue voisi osallistua keskusteluun ja vaatia myös huppunaisille oikeutta julkiseen pössyttelyyn.

Anonymous

olis se näky kun vastaan tulee ählämi täysburhkhaan pukeutuneena ja savua tulee joka aukosta.

fatwantarkistaja

En ole asiantuntija, mutta kyseessä saattaa olla uusi termi “arabivitsi”. Otetaan luvatta käyttöön, porukalla ja sääliä tuntematta.
Ei ketään naurattaisi vastaava esim ruotsinsuomalaisen suusta kuultuna. “Mä ja Pena ollaan vuasisataisen perinteen vaalijoita puistoryyppäämisen saralla. Ilman meitä teillä ei ois duunia ja teijän lapset kualisivatten **ttu ***tana nälkähän ja me janoon. Kylä kylä asia o nih!”

arvon presidentti sauli niinstö

Meidän presidentillä on käntaa ottavia *kansaa rauhoitavia*luottamusta häneen arvokeskusteluita
ja hän otta todelisiin ongelmiin kantaa arvojohtajan elkein esim
köyhyys erirvoisuus oulun case ymmm sote soppa tai siis …….
Leikkauksesta toipuva presidentti Niinistö tviittaili
“parin tabun” jälkeen – “Olen hävinnyt kaikki sakkimatsit”
voi sauli rukkaa olen keväsen asti murtunut pedofilian uhrin tyttären isä
saulin sakkimatsi häviöistä
tai karenssissa oleva työtön leipä jonossa asunottomana oleva ihminen
kuuli taas Rohkaisevan häntä koskevan presidentin huolen aiheen
juuri hänen laisistaan
viestin paremmasta tulevaisuudesta
ILTALEHDEN LAATU MEDIASTA

Taudinlevittämispiippu

Loppu pössyttelylle koskee kaikkia, myös kunniakansalaisia. Muistakaa ilmoittaa poliisille heti jos alkaa kuulua krohinaa.
Vårdguidenin mukaan vesipiiputtelu lisää tuberkuloosin ja herpeksen leviämistä. No tulihan se sieltä eli ketkä sitä TUBIa Ruotsiin tuo, vuonna 2015 oli huippuvuosi luonnollisesti, 850 uutta tubitapausta matuvyöryn seuraamuksena.
https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/statistikdatabaser-och-visualisering/sjukdomsstatistik/tuberkulos/

Ilmari

Ruotsissa vesipiiputtelu voi myös olla haasteellisempaa kun kotimaassa koska kamelinpaskaa piippuun ei voi työntää.

loppuu se mölinä yöaikaan

Kun vesipiippu on laiton niin vesipiipun saa rikkoa aina tavattaessa.

Numento

Tuberkuloosin, huuliherpeksen ja ties minkä haitan levityskone on syytä poistaa julkisilta paikoilta ja yhteiskunnan on annettava selkeä viesti, ettei vesipiiputtelu ole hyväksyttyä. Lisäksi kannabishartsia l. hashista poltellaan surutta samaisessa piipussa kun valvova silmä välttää. Menkööt jonnekin yksityiseen syrjäiseen tilaan lussuttamaan jos se niin tärkeä seurustelumuoto on. Meillä ulvotaan sähkötupakastakin kuin oikeasta paperossista vaikka siitä vapautuu ympäristöön vain vesihöyryä. Kun terveys ym. fasismia on lähdetty harjoittamaan niin ulotetaan se sitten kaikkiin perkele. Kenelläkään ei saa olla erioikeuksia eikä mukavampaa kuin toisilla. Mielestäni arabiaanojen vesipiiputtelusessiot sopisivat sinne vihasaarnojen pitopaikkaan. Jumittakoot siellä saatana. Insh allah.

Anonymous

“ja nuorisoa ammutaan kaduilla” , ja kukahan niitä ampuu.

jippos123

Kielto tullaan aivan varmasti perumaan “kulttuurillisen erityispiirteen” ja suvakkien joukkorääkymisen perusteella. Samalla päättäjät pelkäävät, että moniosaajat pistävät paikat paskaksi ja palamaan, siinähän se paskasakki on maailman kärkiporukkaa.

Säkillinen peetä

Ja minäkun luin ”paskasäkki” ja sekin passaa.

Pientä vihjettä

Piippu kainaloon ja takaisin Tubistaniin. Siellä voi ruveta vaikka Youtuuberiksi jos ei muuta keksi.

Cohiba maistuu

Vesipiiputtelijat voivat painua omiin maihinsa tapojensa kanssa. Viekööt myös ne nuorten ampujat mukanaan.

Ratkaisija

Kaikki ongelmat ratkaistaan kun kielletään islam ja annetaan sosiaaliturvaa ainoastaan maassa syntyneille maan kansalaisille, ja sillekin muutaman vuoden aikaraja. Ja katsos kummaa, kaikki muslimit muuttavat maasta pois maagisesti.

Matut vittuun.

Tämä pitää paikkansa, eli kun islam kielletään tulee ählyn poistua sellaisesta maasta. Voi tietenkin olla, että he valitsevat myös jihadin tässä tilanteessa, jos heillä sattuu olemaan tarpeeksi voimaa siihen.
Lainaus musujen omista teksteistä:
“Mutta muslimien tulee olla täynnä moraalia ja itsevarmuutta; heidän tulee olla johtajia, ei seuraajia. Heidän tulee pidellä vallan ohjaksia; minkään vallan ei tule olla heidän yläpuolellaan, paitsi Allahin vallan. Näin ollen muslimien on kiellettyä pysyä maissa, joissa islamilla ei ole mitään asemaa, paitsi silloin, kun he kykenevät vapaasti harjoittamaan uskontoaan sekä noudattamaan sitä ilman mitään esteitä, ja vailla pelkoa siitä, että heidän läsnäolonsa siellä voisi vahingoittaa heitä jollain tavalla.”

Anonymous

Toisaalta, mikseivät voisi poltella kodeissaan vesipiippuja. Miksi aina pitää tulla julkisille paikoille valittamaan.
Vesipiipun terveydelliset seurauksethan voivat toisaalta olla helpotus joillekin.