Jihadistit kävivät paikkauttamassa sotavammojaan Ruotsissa

Ruotsalaisia isis-jihadisteja: Khaled Shahadeh, Yasser Sadek ja Ahmed Hassan.

Ruotsissa on tullut esille vuosien ajan useita tapauksia, joissa isikseen lähteneet jihadistit ovat käyneet paikkauttamassa haavojaan Ruotsissa ja palanneet levänneenä takaisin lahtihommiin.

Muutama vuosi sitten tuli ilmi, että kaksi örebrolaista veljestä palasivat vuonna 2015 Syyriasta takaisin Örebroon. Molemmilla oli pientä ampumahaavaa, jotka hoidettiin. Toinen veljeksistä lähti pian takaisin jihadiin, mutta kunnan sosiaalitoimi yritti pelastaa toisen veljeksen.
Nuorukaiselle annettiin ilmainen asunto ja terapiatyötä kunnan puisto-osastolta haravahommissa. Jihadi kuitenkin veti puoleensa ja toinenkin lähti takaisin Syyriaan. Sittemmin molempien kerrotaan kaatuneen rintamalla.
Lue lisää:

Örebron tuplamurhista vangittu oli aiemmin mukana kaupungin terapiaohjelmassa


 
Doku-niminen journalistien tutkiva sivu kertoo, että Ruotsissa on käynyt sairaanhoidossa useita muitakin jihadisteja. Nimeltä mainitaan 28-vuotias Khaled Shahadeh, joka palasi Syyriasta Ruotsiin vaikeiden sotavammojen kanssa. Hän sai lääkärinhoitoa Ruotsin sairaanhoidolta, jonka jälkeen parannuttuaan mies lähti takaisin Syyriaan.
Ruotsin Lääkäriliiton puheenjohtaja Thomas Linden kertoo, että Lääkäriliiton etiikan mukaan he antavat hoitoa ja lääkitystä sitä tarvitseville.
– Me emme kysele mikä ihminen on tai mitä hän on tehnyt, vaan meidän etiikkamme mukaan me annamme vain hoitoa. Muut instanssit sitten tekevät muita toimenpiteitä.
Kun Shahadeh oli saanut haavansa lääkittyä, lähti hän takaisin Syyriaan mukanaan Ruotsista otettu uusi vaimo, isiksen lapsentekokone. Nainen on synnyttänyt ainakin kaksi lasta Syyriassa.
Shahadeh on rankattu Ruotsin turvallisuuspoliisi SÄPO:n listalla yhdeksi vaarallisimmista henkilöistä, jos hän palaa Ruotsiin.  Shahadeh on toiminut vuosia Syyrian rintamalla. Lisäksi hän on värväri, joka levittää aktiivisesti isis-propagandaa. Mm. Ruotsiin suunnatuilla videoilla hän yrittää saada uusruotsalaisia nuorukaisia mukaan jihadiin.

Shahadeh ja Skråmo.
SÄPO:n listalla on lisäksi kolme muuta erittäin vaarallista jihadistia. Heidän arvioidaan olevan potentiaalisia iskun tekijöitä Euroopassa.
Michael Skråmo, 33. Hän on kantaruotsalainen käännynnäinen, joka radikalisoitui pahasti. Matkusti vaimonsa ja usean lapsensa kanssa Syyriaan. Rahoitti elämää isiksessä Ruotsista saamillaan lapsilisillä. On kehoittanut useilla videoilla terrori-iskuihin Ruotsia kohtaan. On ilmoittanut omaistensa välityksellä, että mieluummin kuolee kuin antautuu.
Nader el Shaya, 28. Boråsissa asunut pitkän linjan jihadisti. Lähti Syyriaan jo 2014, jonne lähti vaimonsa ja lapsensa kanssa. El Shayan kanssa Boråsista lähti Syyriaan useita muitakin nuorukaisia. SÄPO:n mukaan mies haluaa tehdä iskun myös Ruotsissa.
Mohamud Saeed Adib, 37. On todellinen sotaveteraani, jolla useita lankoja käsissä. Välikäsi ruotsalaisille jihadisteille, isiksen todellinen “Rahikainen”. On ollut mukana Syyrian ulkopuolellekin tehdyissä iskuissa. Lähtiessää Syyriaan hän jätti ruotsalaisten veronmaksajien ruokittavaksi pienen lapsensa. Miehen nykysijainnista ei ole tarkkaa tietoa.