EKRE Viron vaalien voittaja, 10 prosenttiyksikön nousu edellisvaaleista

Kuvakaappaus 2019-03-04 11-05-30

Viron vaalit olivat aika yllätyksettömät. Konservatiivisen Kansanpuolueen EKRE:n nousua osattiin odottaa etukäteen ja sen tulos oli suurinpiirtein se, mitä gallupit etukäteen näyttivät.

EKRE olikin vaalien suurin voittaja. Se nousi edellsivaalien 8 %:sta 17,8 % kannatukseen. Suurimmaksi puolueeksi nousi Reformipuolue 29,2 % kannatuksella ja toiseksi Keskusta 22,5 % tuloksella.
Paikkajako menee kolmen suurimman kesken 34, 26 ja EKRE:lle 19 paikkaa 101-paikkaisessa eduskunnassa eli riigikogussa. EKRE sai siten 12 paikkaa lisää sitten viime vaalien.
Jättimenestys kaiken kaikkiaan EKRE:lle. Suomen media on revitellyt aamun EKRE:n nationalismista ja maahanmuuttajakielteisyydestä ihan kuin Viroa olisi kohdannut katastrofi. Ensinnäkin on otettava huomioon se, että Viro ja Suomi ovat loppujen lopuksi hyvin erilaisia yhteiskuntia, varsinkin poliitisen kentän osalta.
Nyt valituista puolueista jokainen olisi Suomen tai Ruotsin mittapuun mukaan ”rasistinen” puolue, koska kenenkään agendalla ei suoraan ole jotain sellaista kuin turvapaikkamaahanmuuton lisääminen. Suomalaisten toimittajien ongelma on se, että he vertaavat Viron vaaleja Suomeen ja yrittävät jollain tavalla lokeroida virolaisia puolueita suomalaisen poliittisen kentän mukaan rasisteihin ja ei-rasisteihin. EKRE on tällä saralla vain näkyvin neljänneksi tulleen Isänmaa-puolueen kanssa.
EKRE:n suosio ei perustu maahanmuuttajien pelkoon, kuten mm. HS väitti. EKRE:n suosio perustuu siihen, että sen ensisijainen agenda on virolaisille tärkeät maanläheiset asiat. Seuraavana tulevat sitten turvapaikkamaahanmuuttoon liittyvät asiat. EKRE:ssä seurataan hyvin tarkasti länsi- ja pohjoisen naapurimaiden tapahtumia ja EKRE:n äänestäjät ovat tietoisia mitä siellä tapahtuu. Äänestäjät ovat siten yksimielisiä siitä, että Viroon ei haluta sellaisia maahanmuuttajataustaisia ongelmalähiöitä kuten Ruotsissa jo on ja jollaisia Suomeen on syntymässä. Maahanmuuttajiin EKRE:ssä suhtaudutaan ystävällisesti. Monissa tilaisuuksissa mukanaolleena voin kertoa, että mitään vastaisuutta en ole siellä kokenut. Lisäksi monet ekreläiset ovat työskennelleet Suomessa, joten siltäkin pohjalta maahanmuuttovastaisuus on aivan järjetön väite.
Virossa EKRE:n nousuun on suhtauduttu aika neutraalisti. Mitään isompaa hyperventilaatiota ei ole esiintynyt. Tosin molemmat johtavat puolueet Reformi ja Keskusta kertoivat eilen uutisissa, että eivät luultavasti lähde EKRE:n kanssa hallitukseen.
Huomionarvoista on se, että Vihreä puolue sai aivan mitättömän äänimäärän. Virossa ilmastoahdistus ei siis ole vielä ahdistanut ihmisiä niin paljon, että sen katsottaisiin olevan ahdistuksen arvoinen asia. Keskustapuolue taas on profiloitunut venäläisväestön puolueeksi ja se sai esimerkiksi Itä-Virunmaalla suurimman äänimäärän, jossa venäläisten osuus on merkittävä.
Korjaus: EKRE:n nousu ei ollu 10 % kuten aluksi kirjoitin vaan 10 prosenthiyksikköä.
 
 

Subscribe
Notify of
guest
16 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Pessimisti
Pessimisti
4.3.2019 11:37

Onneksi olkoon Viro. Eläke häämöttää ja Estonia kutsuu. Hienoa!

pen
pen
4.3.2019 14:29
Vastaa...  Pessimisti

Eestiläiset ajavat tuommoiset rasistit ulos maasta!

Kaukola
Kaukola
4.3.2019 15:29
Vastaa...  pen

Yhyy, rasismifasisminatsismi, uli uli. Hanki elämä tai muuta Afrikkaan, niin voit pullahalailla mielesi kyllyydestä ja elää ”unelmaasi”.

MW-lehti
MW-lehti
4.3.2019 11:55

Viron vihreä puolue ei ole ollut koskaan mikään varteenotettava puolue. Sillä ei ole juuri muuta ohjelmaa kuin pyöräteiden lisääminen ja kunnostus jne., eikä sillä ole mm. uskottavan ulkopoliittisen ja talousohjelman puutteessa toivoakaan saada suurta äänimäärää. Varsinaista ilmastoahdistusta eivät Virossa pode edes hipsterit. Virossa ei kopioida kuitenkaan ihan kaikkea maailmalta tulevaa huuhaata 🙂

Ilmari
Ilmari
4.3.2019 12:00
Vastaa...  MW-lehti

Kuvaus sopii myös Suomen vihreisiin. Ei silläkään ole mitään uskottavia ohjelmia tai järkevää politiikkaa. Siitä huolimatta vihreät ovat syövän lailla levinneet koko yhteiskuntaruumiiseen.

vihreät hörhöt pölyksi
vihreät hörhöt pölyksi
4.3.2019 14:17
Vastaa...  Ilmari

Tämän hetken trendi Suomen vihreillä syöpäläisillä on valjastaa aivopestyjä penikoita hörhöämään ilmaston muutos uskonnosta toreilla ja turuilla. Koulut ovat jo olleetopitkään saasteessa.

Looginen selitys
Looginen selitys
5.3.2019 08:21

Tämähän menee aivan kulttuurimarxilaisuuden oppikirjan mukaan.
Kulttuurimarxilaisuushan on ”parannettu versio” perinteisestä marxilaisuudesta, ja tavoitteena on marxilaisuuden edistäminen paljon tehokkaammin tekemällä se kulttuurin kautta.
Keinona on sijoittaa ”omaa väkeä” tärkeille avainpaikoille (kuten esim. toimittajiksi, opettajiksi sekä erilaisiin viranomaistehtäviin) josta käsin nämä sitten pystyvät vaikuttamaan koko yhteiskuntaan paljon tehokkaammin kuin toimimalla pelkkinä tavallisina rivikansalaisina (jonka ainoa vaikutusmahdollisuus on äänestämässä käyminen muutaman vuoden välein).
Kaikkein selkeimmin tämä on näkynyt toimittajien keskuudessa. Valtamedian sisältöhän on viimeisten 10-15 vuoden aikana muuttunut lähinnä vihervasemmistolaisen politiikan edistämiseksi perinteisen objektiivisen journalismin sijaan. Tätä havaintoa ovat tukeneet myös toimittajien ja media-alan opiskelijoiden keskuudessa suoritetut kyselyt, joiden tuloksena noin 70-75 % vastaajista on ilmoittanut kannattavansa vihreitä tai vasemmistoliittoa. Kun tähän vielä lisätään demareiden saama noin 10 prosentin osuus, niin eipä siitä enää kovin paljon muille puolueille jää…

Ilmari
Ilmari
4.3.2019 11:56

Reformin pj Kaja Kallas sanoi tv:ssa että EKRE:n kanssa ei voi mennä samaan hallitukseen koska se on EU-vastainen. Ei siis mitään rasismisyytöksiä tai arvopohjahöpinää. Olen Paavon kanssa samaa mieltä, että maahanmuutto ei ollut mikään kysymys Viron vaaleissa.

Kepuleja kaikkialla
Kepuleja kaikkialla
4.3.2019 13:25

Keskusta on paska puolue oli sitten kysymys mistä maasta tahansa, näemmä.

Ei matemaatikko
Ei matemaatikko
4.3.2019 14:15

Kymmenen prosentin nousu tarkoittaisi 10 pros edellisistä vaaleista eli noin yksi edustaja lisää.
Vaalivoitto oli yli kymmenen prosenttiyksikköä ja nousuprosenttina pitkälle toista sataa.

Anonymous
Anonymous
5.3.2019 00:05
Vastaa...  Ei matemaatikko

Hieno korjaus

Kossu
Kossu
4.3.2019 16:07

Hieno tulos mutta mitä eestin lehtiä ja uutisia selaillut niin ruotsin SD.n kohtalo edessä eli yhteistyötä ei haluta tehdä….

Särmääjä
Särmääjä
4.3.2019 18:34

Keskusta, reformi ja ”demarit” kuitenkin kannattaa gcm-sopimusta niin ei ne Viron puolueet mitään kovin pakolaiskielteisiä tunnu olevan.

Pena
Pena
4.3.2019 20:10

Valtamediassa kova itku kun ”äärioikeisto” meni voittamaan vaalit virossa. Siinä sopiikin miettiä miksi kansalaiset virossakin kannattavat näitä puolueita.