Uppsalan keskusta muuttunut nuorille tytöille no-go-alueeksi

Kuvakaappaus 2019-03-09 21-31-45.png

Uppsalan keskusta on määritelty viime aikoina eräänlaiseksi riskialueeksi nuorille tytöille. Syynä ovat eritoten afganistanilaisten nuorukaisten systemaattinen ahdistelu. Uppsalan paikallislehti UNT on kirjoittanut asiasta artikkelisarjan. Myös poliisi vahvistaa, että todellisuus on tällä hetkellä hurjanpuoleinen.

UNT kertoo esimerkin 14-vuotiaasta Emeliesta, joka laittaa lenkkikengät jalkaansa kun hän menee vaikkapa koulusta kotiin. Tämä siksi, että hän voisi juosta nopeammin kun yksintulleet käyvät hyökkäykseen. Emelie kertoo, että on joutunut monta kertaa erilaisten päällekarkausten uhriksi. Yksi sellainen oli kun hän matkusti paikallisbussilla kotiin niin suuri joukko yksintulleita piiritti tytön. Nuorukaiset alkoivat hipelöimään tyttöä ja yrittivät päästä iholle kiinni.
– Olin suunniltaan pelosta. Sanoin heille kymmeniä kertoja, että lopettakaa, mutta eivät he kuunnelleet minua. Tämä on aivan kauheaa. Tämä on niin väärin. Haluan vain olla ulkona rauhassa, Emelie kertoo UNT:ille.
Edelleen Emelie kertoo, että kaikki hänen ystävättärensä kokevat olonsa turvattomaksi. Tytöt välttelevtä ulkonakulkemista pelosta, että joutuvat yksintulleiden ahdistelujen ja kommenttien kohteeksi.
Uppsalan teettämän tutkimuksen mukaan vain 19 % kouluikäisistä tytöistä kokee olonsa turvalliseksi kun vuonna 2013 45 % tytöistä koki olonsa turvalliseksi. Turvallisuus on siten romahtanut hurjanpuoleisesti.
Uppsalalainen Kristillisen puolueen puheenjohtaja Ebba Busch Thor on myös ottanut asiaan kantaa. Naistenpäivänä hän kertoi medioissa:
– Naisten turvallisuus pitää ottaa nyt käsittelyyn. Tilanne on akuutti. Omassa kotikaupungissani neljä viidestä kokee olonsa turvattomaksi ulkona. Pelko johtuu juuri-maahan-tulleiden nuorukaisten systemaattisesta ahdistelusta. Tilanne on mennyt todella pahaksi. Kaupungin nuorisopäivystys kehoittaa tyttöjä olemaan liikkumatta yksin kaupungilla, edes päivällä. Tyttöjä kehoitetaan jäämään kotiin tai kulkemaan saattajan kanssa.
Asiasta on kohistu jo ainakin vuoden parin ajan. Aluksi ahdistelua tapahtui kaupungin keskustassa pääbussiasemalla, mutta sittemin se on levinnyt ympäri keskustaa ja nuorilla tytöillä ei käytännössä ole enää minkäänlaisia mahdollisuuksia liikkua vapaasti julkisessa tilassa. Asian on vahvistanut poliisi ja se on useaan otteeseen varoittanut nuoria tyttöjä liikkumasta ilta-aikaan keskustassa yksin.
– On tullut esille, että city koetaan hyvin turvattomana. Siellä on kymmeniä yksintulleiden jengejä, jotka ahdistelevat tyttöjä ja huutelevat heille hävyttömyyksiä, Uppsalan poliisikomissario Daniel Larsson kertoo.
UNT
Se mikä asiassa on mielenkiintoista on se, että afgaanien ahdisteluun ei puututa millään tavalla. Poliisi ei voi mitään, isät ja veljet eivät tee mitään. Tilanne vain jatkuu ja jatkuu ja pahenee.
Näin se tulee menemään Suomessakin.