Suomi yksi suosituimmista matkailumaista viime vuosina

0

lapland-2984828_960_720

Vuonna 2016 Suomessa vieraili jopa yli 7,4 miljoonaa ulkomaista turistia. He toivat Suomeen yhteensä 2,4 miljardia euroa, eli voisi turvallisin mielin sanoa, että turismi kukoistaa kotimaassamme. Parin vuoden takainen Matkailijatutkimus kertoo, että venäläismatkailijat ovat vähentymään päin, mutta sen sijaan kiinalaiset ja japanilaiset matkaililjat suuntaavat Suomeen.

Suomen matkailu on tullut viime vuosina paljon monipuolisemmaksi, nimittäin tutkimusten mukaan ulkomaisten turistien yöpyminen Suomessa kasvoi parin viime vuoden aikana.

 

Miltä Suomen matkailu näyttää nyt?

Visit Finlandin teettämän tutkimuksen mukaan ulkomaalaiset turistit tekivät vuonna 2016 Suomeen 2,5 miljoonaa päivän kestävää matkaa ja jopa huimat 4,9 miljoonaa matkaa, jotka kestivät yön yli.

Tilastokeskuksen mukaan turistit toivat Suomeen vuonna 2016 2,4 miljoonaa euroa, eli jopa enemmän kuin suomalainen blackjack online casinoilla. Se oli 259 miljoonaa euroa vähemmän kuin edellisenä vuonna. Matkailutulo on laskenut, mitä selittää se, että venäläismatkailijat kuluttivat Suomenmaalla 366 miljoonaa euroa vähemmän kuin aikaisemmin.

Venäjältä kotoisin olevien matkailijoiden tulva Suomeen vähentyi 30 % kaikkiin EU-maihin siksi, että naapurimaassa kohdattiin talouskriisi ja rupla heikentyi. Tämä siis selitti jonkin verran sitä, miksi tulot olivat vähemmän, vaikka matkailijoita oli enemmän.

Tällä hetkellä siis venäläisten matkailijoiden määrä on laskenut, kun taas muista maista tulevien turistien määrä on noussut. Matkailualan Suomessa tulee siis panostaa enemmän aasialaisiin ja eurooppalaisiin matkailijoihin.

Matkailijoita on viime vuosina saapunut Suomeen eniten Venäjältä, Virosta, Ruotsista, Saksaasta, Kiinasta, Japanista sekä Iso-Britanniasta.

 

Stopover luo paljon mahdollisuuksia lisää

Helsinki-Vantaan lentokentällä vaihtaneita matkustajia oli jopa 1,3 miljoonaa kappaletta. Niinpä monet näkevätkin vaihtomatkustajissa jonkin verran kasvupotentiaalia Suomen matkailulle.  Etenkin aasialaiset turistit ovat haluttuja vieraita, sillä he käyttivät vuonna 2015 eniten rahaa per matkapäivä.

Japanilaiset vieraat käyttivät 183 euroa per matkapäivä, kun taas kiinalaiset käyttivät 137 euroa per matkapäivä. Venäläiset kuluttivat 82 euroa, ruotsalaiset vieraat 43 euroa ja virolaiset turistit 38 euroa.

Matkailu onkin yksi kotimaamme suurimpia vientialoja. Siihen kohdistuu paljon kasvuodotuksia ja tavoitteena on, että Suomen matkailu kasvaa yhä enemmän.

Stopoverin odotetaan tuovan lisää potentiaalia matkailuun. Stopover Finland saisi siis Suomesta ehkä vetovoimaisemman kohteen heille, jotka matkustavat Helsingin kautta muualle Eurooppaan.

 

Hyvinvointikohde sekä joulupukin maa

Suomesta rakennetaan niin sanotusti hyvinvointikohdetta, jossa pääsee nauttimaan kauniista saaristolaismaisemista, upeasta luonnosta ja rentouttavasta kokemuksesta. Tietysti myös Lappi on yksi Suomen suurimpia vierailukohteita, sillä kukapa ei haluaisi käydä tervehtimässä joulupukkia?

Suomi on myös vuoden 2016 jälkeen vetänyt puoleensa paljon turisteja. Etenkin isobritannialaiset turistit matkustavat mielellään Lappiin. Viime talvena tosin lumen puute alkutalvesta sai jopa turistikoneet kääntymään takaisin.

 

Yhteenveto

Suomi tunnetaan maailmalla etenkin tekniikan ja vihreän kullan maana. Suomi on tullut tutuksi sekä Nokiasta että kauniista järvimaisemista. Viime vuosina kuitenkin matkailusta on tullut yksi Suomen valttikorteista. Yhä useammat eurooppalaiset ja aasialaiset matkustavat Suomeen joko päiväksi tai ainakin yhdeksi yöksi.

Matkailualan liitto on panostanut etenkin kiinalaisille, japanilaisille ja saksalaisille markkinointiin, ja se lieneekin toiminut, sillä turisteja on vaikka millä mitalla. Suomen taloudelle tämä on tietysti erinomainen asia. Odotammekin, että tulevina vuosina matkailu lisääntyy Suomessa entistä enemmän ja yhä useammat matkustavat Suomeen yöksi tai pariksi Stopover Finland -mallin houkuttelemana.

Hyvinvointikohteena Suomesta on tulossa erittäin tunnettu. Kukapa ei haluaisi nauttia kauniista saaristolaismaisemasta, saunasta ja rentouttavasta ilmapiiristä?