Junahenkilökuntaa häiritään systemaattisesti – joutuvat pakenemaan jopa lukkojen taakse

Minkä luulisit olevan Ruotsin eniten vihattu ja uhkailtu ammatti? Jos unohdetaan sellaiset turvallisuusalan ammatit kuin vanginvartija, poliisi, vartija yms ammatit ja pitäydytään ihan perustavallisessa ammatissa.

Tässä ammatissa sen työntekijöitä uhkaillaan, ladellaan tappouhkauksia, syljetään päälle ja henkilökunta joutuu päivittäin pakenemaan ”turvahuoneeseen” uhittelijoita. Tällainen ammatti on junan konduktööri ja veturinkuljettaja.
TV4:n uutisten mukaan junatyöntekijöiden ammattikunta kertoo, että työtilanne ympäri maata on kestämätön. Jatkuvat henkilökunnan pahoinpitelyt, tappouhkaukset ja muut uhkaavat tilanteet alkavat olla niin arkipäivää, että moni ei jaksa enää ammatissa. Työsuojeluviranomainen vahvistaa, että juna-alalla työolosuhteet ovat muuttuneet todella vaarallisiksi.
Nelosen uutisten mukaan junahenkilökunta joutuu tehtyjen rikosilmoitusten mukaan tuplasti enemmän erilaisten väkivaltatilanteiden keskelle kuin vartijat, vanginvartijat tai poliisit. Uutisten haastattelema naispuolinen konduktööri kertoo, että suurin uhkaavia tilanteita aiheuttava ryhmä ovat ”nuorukaiset”. Joskus tilanne äityy niin pahasti, että konduktöörit joutuvat pakenemaan lukkojen taakse toimistohuoneseensa.
Lainaus TV4:ltä loppuu.
Mistä oikein on kyse? Pt-median haastattelema muuan Tukholman keskusrautatieasemalla työskentelevä ruotsinsuomalainen työntekijä kertoo, että kyse on yksintulleista sotalapsista.
– Jostain syystä tällä ryhmällä on sellainen käsitys, että junilla voi matkusta ilmaiseksi miten haluaa. Sen kun nousee ja poistuu junasta kun parhaaksi katsoo. Joudumme päivittäin auttamaan Tukholmaan tulevien junien konduktööreitä. He ottavat junasta yhteyttä, että tulisimme asemalle ikäänkuin turvaksi, jos vartijat tai poliisit eivät ole ehtineet asemalle, tai jos poliisiin ei olla ehditty ottaa yhteyttä ja uhkaava henkilö on vielä junassa. He pelkäävät, että uhkailija käy päälle.
– Tilanne junissa on sikäli surkea, että yhdessä junassa on yleensä vain yksi konnari. Usein hänkin naispuolinen. Mitä sellainen voi tehdä kun vastassa on räyhäävä mies. Niinä kertoina kun olen ollut mukana näissä ”turvahommissa” niin tekijä on ollut aina tulija. Ruotsalaiset juopot saattavat aiheuttaa pahennusta, mutta he ovat yleensä hiljaa kun konnari sanoo ”håll käften”.