Videosuositus: Dokumentti – Sähköautojen todellinen hinta

Sähköauton väitetään olevan ympäristöystävällinen ratkaisu. Mutta kuinka ympäristöystävällistä akkuihin käytettävien raaka-aineiden hankinta on?

Saksalaisen ZDF-kanavan dokumentti kuuluu jokaisen ihmisen yleissivistykseen, etenkin niiden, jotka vaativat polttomoottoriautojen valmistuksen lopettamista korvaamalla autot sähköautoilla.
Akkuihin tarvittavat suurimma raaka-aineet ovat litium ja koboltti. Lisäksi tarvitaan grafiittia ja mangaania.
Litiumia tuotetaan tällä hetkellä eniten Chilessä. Chilessä sijaitsevan suola-aavikon alla pohjavesi on erittäin mineraalipitoista. Tässä pohjavedessä on litiumia.
Prosessi alkaa kun maan alta pumpataan pohjavettä jättimäisiin altaisiin. Altaiden pinta-ala on 44 neliökilometriä. Vettä pumpataan joka päivä 21 miljoonaa litraa. Kun allas on saatu täyteen vettä sen annetaan haihtua auringossa viisi kuukautta ja jäljelle jää tiivistynyt massa, joka sisältää 6 % litiumia. Lieju toimitetaan tankkiautoilla jalostamoihin, joissa siitä jalostetaan litiumkarbonaattia.
Pohjaveden pumppaaminen kuivuttaa ennestään kuivaa aluetta. Paikallisilla ei ole tulevaisuutta. Kaivosyhtiöt ovat varanneet kaikki vesioikeudet varmistaakseen tuotannon. Ihmisten on säännösteltävä vettä, jotta sitä riittäisi talouskäyttöön kun samaan aikaan kaivosyhtiöt pumppaavat sitä maan alta 21 miljoonaa litraa per päivä.
Samalla luonto kärsii. Suolajärvien biosysteemi on kuolemassa kun järvet ovat kuivuneet. Valtavan alueen pohjavesivaranto tuhotaan.
Toisaalla Kongossa tuotetaan kobolttia. Paikalliset kaivat sitä kirjaimellisesti haarukoilla ja lusikoilla. Hauras maa on koko ajan sortumisvaaran alla ja onnettomuuksia sattuu joka päivä.

Loput dokumentista. Ohjelmassa on Hämis Tuubin ansiokas suomenkielinen tekstitys. Videon ajastuksessa oli jotain ongelmaa, joten klikkaa filmi alkuun jos se alkaa jostain puolesta välistä. Suomitekstin saa vasemmasta alareunasta klikkaamalla ratasta.

 

 
 

Subscribe
Notify of
guest
11 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Ei sähköautoille

Ovat mainostaneet, että Suomen maaperällä muhii oikein litium-jättipotti.

Näin vain Suomessa ja Akrikassa

Jos niin, niin se lahjoitetaan kansainvälisille kaivosyhtiöille ja veronmaksajat kustantaa infran kaivoksille.

Out of sight out of mind - sanoo vihervammaisto

Ei toi vihervammaistoa liikuta, kun se on jossain muualla – kaukana.

kammohemmo

Litumia on myös Suomessa ja varmaan siirtomaa isännät sen vievät. Jälleen.

El Comandante Cero

Jos sähköhilavitkuttimia tulisi ne määrät mitä höpsöimmät demarit punaviinihuuruissaan kuvittelevat. Käytännössä kaikki nämä asunto-osakeyhtiöksi kutsut kolhoosit joutuvat rakentamaan sähköistyksen nousujohdoists lähtien uusiksi. Seuraavaksi Pyhäjoelle saadaan tilata pari kolmereaktoria lisää, koska ei niitä ladata paneeleilla kuutamolla eikä ropellisähköllä. Ekologisesti akuston ikä tällähetkellä pikalatauksilla on luokkaa noin 5 vuotta. Autoista tulee todellisia kerskakulutusyhteiskunnan turhakkeita. Koko kuvio osoittaa kuplassa elävien olioiden tietämättömyyttä siitä kuinka tie helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla ja Mouto Rotchild punkulla.

Viha in vihannes

Kun sähkökiukaat tulivat, niin tuo sama itkuvirsi oli käytössä. Tiedoksi vaan, että v.1900-luvun alussa New Yorkissa oli huomattava määrä sähköautoja, ettei tämä nyt niin uusi juttu ole.

El Comandante Cero

Vai olisiko sittenkin kysymys autoritäärisesti hallitun paneurooppalaisen liittovaltion luomisesta? Valtioissa joissa on tiukka keskusvalta ja vähän mitään muita oikeuksia kuin maksaa veroja aloitetaan kansalaisten oikeuksien rajoittaminen kahdesta asiasta ensiksi viedään aseet etteivät kapinoisi ja seuraavaksi rajoitetaan liikkumista valtion sisällä jotta olisivat tiukemmin yhteiskunnan valvottavissa. Samasta syystä asutus pyritään keskittämään sopivan kokoisiin keskuksiin missä valvonta on helppoa. Sen jälkeen aloitetaan varhaiskasvatuksessa kasvattamaan Pavlik Mozoroveja jotka vasikoivat perheensä ja kaikki ympäristönsä ihmiset vallanpitäjien ohranalle.

fatwantarkistaja

Kummasti kiinalaiset saavat kusettaa mustia, kyse ei ole rasismista.

Anonymous

Kiina on niin iso valtio ettei sitä kukaan voi komentaa ei etes USA

Anonymous

Suomen kallioperässä lienee riittävästi hyödynnettävää lithiumia. #kaivoslaki