Käytti nuorta tyttöä seksuaalisesti hyväkseen – oikeuden mukaan vankeus olisi haitallista nuorukaiselle

Itä-Suomen hovioikeus vahvisti 19.2.2019 Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden 27.6.2018 Ismael Kaballe annetun ehdollisen vankeuden törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja raiskauksesta.

Tekoaika oli 14.6.2017. Vuonna 1998 syntynyt Kaba oli tutustunut aiemmin vuonna 2002 syntyneeseen, tekoaikana 14-vuotiaaseen tyttöön. Kaba oli tuolloin siis 18-vuotias, kohta 19. Nuorukaiset olivat tutustuneet sosiaalisen median kautta ja he tapasivat kaupungilla. Kyseessä ei kuitenkaan ollut seurustelusuhde, lähinnä hengailua.
Kaba pyysi tyttöä mukaan asunnolleen, johon tyttö suostui. Ei olisi pitänyt, sillä Kaballa pullotti puntissa siihen malliin, että jotain pantavaa oli pakko saada.
Asunnolla Kaba veti tytön syliinsä ja yritti ns. pakkopussausta. Tyttö ei lämmennyt. Nyt Kaba kaatoi tytön sohvalle ja istui tämän päälle. Tässä yhteydessä käytettiin pientä väkivaltaakin. Tytön huuleen tuli kovakouraisesta käsittelystä vekki. Lopulta Kaba sai riuhdottua tytöltä housut jalasta ja tunki useaan otteeseen sormensa tytön alapäähän.
Tyttö pelkäsi, sillä hän ei tiennyt mitä Kaba aikoo tehdä. Tyttö sanoi useaan otteeseen, että ei halua mitään kanssakäymistä ja yritti laittaa vastaan sen mitä uskalsi. Kuvaavaa afrikkalaisen käytökselle on se, että kun tyttö pääsi lopulta lähtemään asunnolta mies saatteli tytön pysäkille. Seuraavana päivänä hän yritti ottaa yhteyttä sosiaalisen median kautta, mutta tyttö esti Kaban jokaisella alustalla.
Teon törkeydestä huolimatta, ts. tyttä oli täysin seksuaalisesti kokematon siihen mennessä, ja väkivallasta, molemmat oikeusasteet päättivät huomauttaa Kabaa vain kahden vuoden ehdollisella vankeudella. Oikeuden päätöksessä kerrotaan mm, että teko ei ollut törkeä, koska uhri ei ollut humalassa. Niin ikään Kaba ei käytä päihteitä.
Edelleen lievää tuomiota perustellaan sillä, että Kaba on yksintullut. Hän opiskelee eikä ole aiemmin ollut poliisin kanssa tekemisissä. Oikeuden mukaan tämä osoittaa Kaban pyrkimyksiä elää nuhteettomasti. Vankeusrangaistuksesta arvioidaan olevan Kaballe haitallisia vaikutuksia.
– Pitkästä vankeusrangaistuksesta voitaisiin arvioida olevan Kaban sosiaaliselle selviytymiselle ja rikoksettoman elämän turvaamiselle olennaista ja merkityksellistä haittaa, oikeuden päätöksessä kerrotaan.
– Käräjäoikeus katsoo, että esillä olevassa tapauksessa on olemassa poikkeuksellisen painavia perusteita määrätä Kaballe tuomittu vankeusrangaistus ehdolliseksi.
Oikeus toisin sanoen katsoi, että ehdoton vankeus olisi tässä tapauksessa haitallisempaa kuin Kaban tekemä raiskausrikos. 2 vuoden vankeudesta Kaba olisi ensikertalaisena nuorena rikoksentekijänä istunut joka tapauksessa vain 8 kuukautta.
Sekin on huomioitavaa, että Kaballa näyttää olevan kaksi syntymäaikaa. Tosin eroa ei ole kuin joitakin viikkoja. Hieman riippuen kumpi ikä katsotaan oikeaksi oli Kaba tekohetkellä 18 tai 19. Sillä ei tosin ole rangaistukseen vaikuttavaa merkistystä.