Virossa muistetaan tänään Neuvstoliiton Maaliskuun kyyditysten uhreja

Tänään vietetään Virossa Maaliskuun kyyditysten muistopäivää, viroksi Märtsiküüditamine. Stalinin vainojen kyyditykset alkoivat sotien loppumisen jälkeen ja vuosi 1949 oli Viron pahin vuosi sen Neuvostomiehityksensä aikana. Kymmeniä tuhansia ihmisiä pakkokuljetettiin Siperiaan.

Koko talven 1949 neuvostomiehittäjät olivat hakeneet ihmisiä mukaansa. Yleensä nouto tapahtui aamuyöstä. Ovet potkittiin auki ja miliisit ja sotilaat astelivat sisään. Oli lähdön aika. Ihmisille annettiin tunti pari aikaa pakata tavaroita, mutta lähtöä ei voinut välttää.
Kun perhe oli valmis matkalle, asteli taloon kommunistipuolueen tavarantarkastajat, jotka takavarikoivat valtiolle ja kommunistipuolueelle kaikki muut tavarat.
Vaikka kyydityksiä oli tapahtunut pienemmissä määrissä koko talven niin maaliskuun kyyditykset olivat suurimmat ja pahimmat. 25. päivän kyyditystä oltiin suunniteltu huolellisesti. Toimi oli jaettu aluekomiteoihin ja kunnallisiin komiteoihin. Paikalliset NKVD:t eli kansankomisaarit olivat tehneet listoja kyyditettävistä. Juuri ennen noutojen toteuttamista komissaarit sulkivat kaiken radioliikenteen ja lähettivät radioitse käskyn alemmille toimeenpaneville tahoille keitä haetaan. Kaikki kynnellekykenevät kommunistisen puolueen toimihenkilöt olivat liikkeellä. Neuvostoliitosta oli tullut tuhansia autolastillisia toimeenpanevia viranomaisia.
Historian mukaan jonkinlaisia yleisiä kriteereitä noudoille oli. Mutta suurin osa operaatiosta perustui siihen, että Neuvostoliitolla oli sosialistinen suunnitelma-talous. Moni 70-80-luvulla kouluja käynyt saattaa muistaa oppitunnilta viisivuotis-suunnitelman.

 
Suunnitelmatalouteen kuului myös tietty määrä kansanvihollisia. Viholliskiintiö toisin sanoen. Moskovasta oli määrätty, että 7 500 perhettä pitää karkoittaa ja yhteensä 22 500 ihmistä. Kyyditettäville oli olemassa varakyyditettävät. Jos sattui, että perhe ei ollut noutohetkellä kotona, otettiin listalla seuraavana oleva varakyyditettäväperhe. Alkuperäinen kyyditettävä saattoi siten säästyä. Periaatteessa kuitenkin kuka tahansa, riippumatta henkilön taustasta, mielipiteestä tms seikoista, saattoi joutua kyyditettäväksi.

“Moskovasta oli määrätty, että 7 500 perhettä pitää karkoittaa ja yhteensä 22 500 ihmistä”
 

Noudot tapahtuivat ympäri Viroa. Kyyditetyt kerättiin kuntakeskuksiin, joissa ihmiset lastattiin juniin. Vastaavia kyydityksiä tapahtui kaikissa muissakin Baltian maissa.
Alkoi viikkoja kestänyt matka Siperiaan. Ihmiset lastattiin karjavaunuihin, joissa he olivat matkan aikana täysin oman onnensa nojassa. Ainoa mahdollisuus selvitä matkasta oli se, että jos oli osannut ottaa lähdön hetkellä mukaan ruokaa. Tallinnan juna-asemilla tapahtui ilmiö. Junissa olleet kirjoittivat kirjeitä omaisilleen ja heittelivät niitä juna-vaunujen lautojen raoista rata-pihalle. Täältä jotkut ystävälliset ihmiset keräsivät kirjeitä ja toimittivat niitä omaisille minkä kykenivät.
Marraskuun aikana reilu 20 000 virolaista sai lähtökäskyn ja kaiken kaikkiaan noin 30 000 ihmistä kyyditettiin. Viron väkiluku oli tuolloin jotain 800 000 asukasta.

 
Kyyditykset aiheuttivat sen, että Viroon astui pelko. Kun muutama prosentti ihmisistä noin vain, simsalabim, lakkaa olemasta ja häviää, niin se aiheuttaa jäljelle jääneisiin hirvittävän pelon joutua itsekin hävinneeksi. Ihmiset tajusivat, että kuka tahansa ja hän itsekin saattaa joutua junaan. Samalla ymmärrettiin myös se, että Neuvostoliitto ei välitä Virosta tippaakaan. Kansallinen itsetunto nujerrettiin vuosikymmeniksi.
Stalinin kuoleman jälkeen 1953 alkaen osa virolaisista pääsi Siperian leireiltä. Osa ei saanut lupaa palata kotikylälleen ja he joutuivat jäämään asumaan ikään kuin maanpaossa. Jotkut harvat saivat luvan matkustaa kotiin.
Suurempia määriä Siperiasta vapautui alkaen 1956, mutta tässäkin vapautumista piti anoa. Omaisten piti kirjoittaa vetoomus vapautuksen puolesta. Tämä toimenpide oli kuitenkin epävarma, sillä käsittelyajat olivat vuosia. Yleensä vapautuksen ehtona oli, että henkilö ei saanut muuttaa Tallinnaan.
Lähes jokaisessa virolaisessa suvussa on joku, joka joutui junaan. 1950-80-luvun välisenä aikana asioista ei uskallettu puhua. Ensimmäisen kerran niistä alettiin puhumaankin vasta 80-luvun lopussa. Nykyään kyydittämisen uhreille on perustettu säätiö, joka pyrkii keräämään tietoja kaikista Neuvostovainon uhreista. Muistopäivää vietetään mm. Tallinnassa Vapauden aukiolla.
 

Subscribe
Notify of
guest
24 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Suomalaiset poliitikot katsoivat tumput suorina veljeskansan kyydityksiä. Mitään tuomitsevaa ei uskallettu sanoa.

Ilmari

Ei niistä Suomessa tiedetty. Päts ja Laidoner myivät maansa jo 1939. Viron armeija olisi taistellut.

Pessimisti

Jumala auttoi Viroa vapautumaan kommunismin ikeestä. Nyt tuo sama saatanallinen ideologia on tunketumassa Suomeen uudessa kuosissa vasemmistoliberaalien ja globalistimarxilaisten toimesta. Varokaa suomalaiset!!

Anonymous

Neuvostoliiton alueella monia suomensukuisia heimoja kansanmurhattiin ja monia muitakin kansoja. Kun kerran perusryssäkin oli kansanmurha-/gulaglistoilla, mietin aina kuka niitä lähetti sinne lähetteli. Bolsevikkihallinto ei ollut venäläisperäinen, niin toisten kansojen murhaaminen ei tunnu niin pahalta kuin oman.

T

Itselleni suurimpia yllätyksiä elämässä on ollut kun tutustuin mistä väestöryhmästä ylivoimainen enemmistö bolsevikkihallinnosta koostui. Mielenkiintoisesti jätetty kertomatta tämä asia historiankirjoista.
En kannata Suomen liittämistä Venäjään tai venäläisten maahanmuuttoa Suomeen, heillä on jo oma kotimaansa.

Viimeisiä linnakkeita

Aidot Virolaiset ovat katovaa kansanperinnettä, sikisi maahan ei kannata päästää Afrikkalaisia, Lähi-itäläisiä ym. musuja. Pankaa aidot Virolaiset, pankaa….. ja lisääntykäääääää.

Ilmari

Virossa on laulu jossa lauletaan: Täyttäkää maa virolaisilla lapsilla. Sielläkin on havahduttu liian alhaiseen syntyvyyteen, mutta kukaan ei esitä että väkeä tuotaisiin muualta. Suomessa kun erehtyy puhumaan synnytystalkoista, saa kuraa niskaansa.
Ex-presidentti Ilves sanoi että ainoa syy Viron olemassaololle on Viron kansan, kielen ja kulttuurin säilyminen.

Silmät auki

Ei kommunisteja Suomeen, ei kommunisteja minnekään! Tarkoitan kommunismilla vasemman käden polun kulkemista ja pidän kokoomustakin kommunistipuolueena. Suomessahan on vain kaksi puoluetta: Järjestelmäpuolue ja kansallismieliset. Järjestelmäpuolue jatkaa meilläkin samaa kommunistista linjaa: kansalaisia pitää sensuroida, syyllistää, köyhdyttää, rajoittaa, pelotella, aivopestä, hakea heidän joukostaan syntipukkeja. Tämä kaikki on näkyvissä jo nyt. Täytyy vain yrittää estää, ettei viimeiseen vaiheeseen eli kyydityksiin asti ehditä. Virolaisillekin kyyditykset tulivat ilmeisesti pyytämättä ja yllätyksenä. Täydelliseen tyranniaan lipuminen tapahtuu usein lähes huomaamatta.

T

Itse jakaisin politiikan suuret linjat globalisteihin ja kansallismielisiin. Isoista puolueista kaikki muut paitsi PS ovat globalisteja. Harmi että en voi äänestää eduskuntavaaleissa Junesta.

T

Kokoomus, Kepu ja SDP ovat melkolailla suopeita massamaahanmuutolle. Kokoomus haluaa halpatyövoimaa, SDP on unohtanut tavallisen työntekijän ja haluaa uuden uhriluokan äänestäjikseen. Kepun motiivit ovat vaikeaselkoisempia. No, Kepu on yleensä sieluton/moraaliton ajopuupuolue eli kannattaa mitä tahansa mikä sattuu olemaan suosittua/muodikasta, suurimman intressin ollessa rahan siirtäminen isoista kaupungeista maakuntiin.
Sairaanhoitajien palkka pysyy liian matalana, mikäli työnantajalla on mahdollisuus ylläpitää optiota työperäiselle maahanmuutolle. Maailmassa on miljoonia ihmisiä, jotka olisivat valmiita tulemaan suomeen millä tahansa palkalla, päästäkseen pois kotimaastaan.
Osa ihmisistä pitää termiä “halpatyövoima” myyttinä. Tiedän että ulkomaalaiselle maksetaan sama palkka kuin suomalaiselle, mutta tärkeintä on ymmärtää kysynnän ja tarjonnan laki: Kun työvoiman tarjonta ylittää kysynnän, työvoiman hinta laskee. Sairaanhoitajien neuvotteluasema on huonompi, mikäli työnantajalla on optio loputtomaan työvoimareserviin, mitä kolmannen maailman maissa on.
Työperäistä maahanmuuttoa on kahta lajia:
1. Oikeaan tarpeeseen tulevaa työperäistä maahanmuuttoa, kuten oli suomalaisten muutto ruotsiin töihin 2 maailmansodan jälkeen. Silloin oli oikeaa pulaa työvoimasta.
2. Työperäinen maahanmuutto, jonka tarkoitus on pitää työvoiman hinta alhaisena ja estää paine palkankorotuksiin(Kokoomus ajaa tätä). Nykyisessä talousjärjestelmässä perustavaa laatua oleva tekijä on inflaatio. Mikäli palkat eivät nouse suhteessa inflaatioon, työvoiman hinta itseasiassa laskee.

Numento

Matkavinkki. Paide, Wittenstein ajakeskus. Linnantorniin on rakennettu laadukas Viron historian katsaus kivikaudesta nykyaikaan. Siellä on oma kerros Neuvostoajasta kyydityksineen. Matka Tallinnasta pauttiarallaa 70km. Sopivan kevyt kesäretken kohde. Ts. ei vituta liikaa kun kävelet pönttö kokemastasi sekaisin lähimpään baariin ottamaan rauhoittavat. https://www.tripadvisor.fi/Attraction_Review-g277794-d3525030-Reviews-Ajakeskus_Wittenstein-Paide_Jarva_County.html

kammohemmo

Kyyditykset täällä Virossa muistetaan hyvin. Nimiä luetaan ja Vapaudenaukio on täynnä kynttilöitä. Maaliskuun kyydittämisen lisäksi oli toinen suurempi kyydittämisen jo kesäkuussa 1941 eli juuri viikkoja ennen Suomen hyökkäystä Neuvostoliittoon.
Tunnen ja olen tavannut usein tuolta reissulta palanneen miehen. Kesäkuun kyydityksestä ei kovin moni palannut.
Mies ei puhu edelleenkään edes omille sukulaisilleen, jos nämä ovat punaisia tai näiden lapsia.

Jallu

Jos Suomi olisi suostunut 1939 neuvotteluissa Stalinin ehtoihin, tilanne suomalaistenkin kohdalla olisi ollut sama, esimerkkejä ei tarvitse kaukaa hakea. Tosin entiset ja nykyisetkin kommarit yrittelevät tehdä mustasta valkoista tässäkin asiassa. Suurin kiitos kuuluu tietenkin suomalaisille sotilaille, jotka uskalsivat panna hanttiin täysin ylivoimaiselle vihollisille. Vastaavaan ei ole pystynyt kukaan muu maa maailmassa. Myötätunto nyt kuitenkin Virolaisten puolella. Iso voitto heillekin, että ovat vapaa kansa.

EUCCP is here?

Joutuuko Suomessa tänään maksamaan sakkoja jos julkisesti protestoi sellaista sananvapauden kansalta eväämistä jollainen johti lopulta miljoonien “rasistien” massamurhiin Neuvostoliitossa?

Särmääjä

Punaterrorin puolestapuhuja Johan Bäckmann varmasti osaisi kiertoa meille kuinka mahtavia tai maailmaa avartavia olisi tollaset kyyditykset ollu meilläkin, jos Suomikin olisi vain antaunut neuvostokansojen hellään syleilyyn. Hyi helvetti.

Kupparit

Katsokaapa vain Danske Bankin ja Swedbankin rahapesuloita, kenes rahoja siellä pestään…

Alarik Lundin

Autuaita ovat ne, jotka voittivat paikan Auschwitzissä Siperian sijaan.