Swedbank harjoittanut massiivista rahanpesua

Ruotsin Swedpankki on ollut suuren pyörityksen kohteena ja luultavasti pankki ajetaan konkurssiin. On epäselvää mitä ihmisten säästöille mahdollisesti tapahtuu.

Tapahtumat alkoivat kiehua helmikuussa kun ajankohtaisohjelma Uppdrag Granskning kertoi, että Swedbank on harjoittanut rahanpesua ainakin vuosikymmenen. Arvion mukaan 40 miljardia kruunua on pyöritetty muutamien pankkitilien välillä.
Koko homma kietutuu aiemmin julkisuutta saaneen Danske Bankenin ympärille, joka on ollut suuressa rahanpesukohussa sekä Tanskassa että Virossa. Ainakin Viron Danske Bankenin johtoa oli jossain vaiheessa vangittuna.
Rahaa on siirretty ainakin 50 epäillyn henkilön tai yhtiön ja pankin välillä. Yhtiöillä ei ole ollut mitään toimintaa vaan ne ovat olleet bulvaanifirmoja ja omistajat olleet vain maalivahteja. Rahaa on siis siirretty Danske Bankenin ja Swedbankenin välillä.
Danske Bankenin jupakassa rahaa on siirrelty eri tavalla 2 000 miljardia kruunua. Viron päässä on käyty tällä hetkellä läpi 6 200 ulkomaista asiakasta ja näyttää, että kaikki ovat olleet osallisia rahanpesussa.
Molempien pankkien rahoja on siirretty systemaattisesti Viron, Liettuan ja Latvian Swedpankkeihin ja Danske pankkeihin. Ruotsin finanssivirastolle on käytännössä väärennetty kaikki mahdollinen raportointi.
Tarkaan ei tiedetä mistä kaikki pestävä raha tulee. Voidaan vain arvailla, mutta raha pyörii kuitenkin aseissa, huumeissa, rakennusalalla jne. Nyt kyseessä olevat summat ovat kuitenkin niin huimia, että jonkinlaista lainapetosta voidaan arvailla myöskin käytetyn.
Merkillistä on se, että Swedpankin Ruotsin johtaja on eronnut työstään ja hän sai miljoonasumman erorahaa.
Kaikenkaikkiaan rahanpesuryppään sanotaan olevan maailman suurin rahanpesujupakka.