Oulun pizzamafia uhkaili Olli Immosta

Olli Immonen kertoi Facebook-päivityksessään, että myös häntä ja ystäviään on uhkailtu poliittisten mielipiteiden takia. Uhkailijoina on Oulun ns. pizzamafia. Pizzamafialla tarkoitetaan yhtä turkkilaistaustaista sukua, joilla on Oulun seudulla useita pizzaravintoloita.

Immosen uhkailu ei ole ensimmäinen. Samainen pizzamafia on uhkaillut myös Junes Lokkaa kun tämä kirjoitti aikoinaan pizzamafiaan kohdistuneista poliisitutkinnoista. Mafiaan kohdistui monenlaisia mm. kiristysepäilyjä kun nämä yrittivät ajaa muut yrittäjät ahtaalle. Turkkilaiset yrittivät sanella ehtoja kuka Oulussa saa pyörittää pizzeriaa.
Asia kiinnosti sen verran, että piti hieman penkoa asiaa. Nimittäin kun selaa pizzamafioossojen Facebook-sivuja niin sieltä hyppää silmille luksuselämä. On uuden karheaa coupe-Bemaria ja pitkiä lomia Turkissa. Ravintoloissa virtaa parhaat kuohuviinit.
Saako pizzan pyörittämisellä luksuselämää?
Otetaan esimerkkinä joku peruspizzeria jossain Oulun keskustassa ja lasketaan sille ensin menot. Oletataan, että ravintola on auki klo 10-04. Näin ollen paikassa pitää olla myös ainakin kaksi ulkopuolista palkkatyöntekijää.

  • Kiinteistön vuokra. Sanotaan lonkalta joku 150 neliön pikkupaikka, vuokra vähintään hyvällä liikepaikalla 2 000 euroa.
  • Sähkö, vesi ym kiinteistöön liittyvät maksut. 100 euroa.
  • Raaka-aineet. Otetaan lonkalta joku tukkuun menevä rahamäärä, vaikka 3 000 euroa.
  • Henkilöstökulut. Oletaan, että työntekijä saa 1 500 euroa/ kk palkkaa, joten kahden työntekijän kulut työnantajamaksuineen on 4 230 euroa.
  • Mahdolliset muut kulut 300 euroa.

Näin ollen pizzerian kuukausimenot ovat: 9 630 euroa. Summa on veroton, sillä jätetään asian yksinkertaistamiseksi arvonlisävero pois laskuista.
Jos yhden pizzan veroton myyntihinta on vaikkapa 7 euroa (asiakkaalle pizza maksaisi 7,98 euroa alv 14 % kanssa) niin silloin kuukaudessa pitää vääntää 1 376 pizzaa, päivässä 45 pizzaa. Pizzerian aukiolon 18 tunnin aikana pizzoja pitäisi vääntää siis vajaa kolme pizzaa tunnissa.  Menolaskelmissa ei kuitenkaan otettu huomioon omistajan omia nostoja. 2 000 euroa ulos omana palkkana nostaisi myytävien pizzojen määrän 1 662:een. Jos velipoika nostaa toiset 2 000 euroa pitäisi pizzaa vääntää vajaa 2 000 kappaletta eli 67 pizzaa päivässä, 4 pizzaa tunnissa. Onko tämä realistista, mahdollisesti.
Nopeissa lonkkalaskelmissa ei otettu huomioon sitä, että jos mafialla on vaikkapa 5 pizzeriaa niin omistaja ei nosta tietenkään erikseen jokaisesta palkkaa. Toisaalta työnantajamaksut nousevat selvästi, sillä työntekijöitä joutuu palkkaamaan viiteen ravintolaan vähintään 15 työntekijää. Heidän yhteinen menoerä yrittäjälle kuukaudessa olisi  1 500 euron palkalla 31 725 euroa. Menot ovat luultavasti suuremmat kuin arviossani, mutta mennään näillä. Niin ikään kun otetaan huomioon arvonlisävero 14 %, eli veroton 7 euron pizza maksaa kuluttajalle 7,98, niin arvonlisäveroihinkin pitäisi löytyä reilu tonni.