Hovioikeuden ennakkopäätös: Huono ruotsin kielen taito vapautti rikossyytteistä

delat-barnbidrag-640x336

Götan hovioikeus teki alkuviikosta ennakkopäätöksen, jonka mukaan huono ruotsinkielen taito vapauttaa rikoksesta epäillyn rikossyytteistä.

Kyseessä on 43-vuotiaan Jordaniasta kotoisin olevan miehen tapaus. Mies muutti takaisin Jordaniaan. Hän ei kuitenkaan tehnyt viranomaisille tarvittavia ilmoituksia muutosta, joten hän nosti vuoden ajan yksinhuoltajalle tarkoitettu elatustukea, asumistukea, lapsilisää, lapsilisän korotusosaa ja vanhempainrahaa. Raha juoksi miehen tilille, vaikka hän asui vuoden Jordaniassa.
Kaiken kaikkiaan hän ehti nostaa 236 867 kruunua (noin 24 tuhatta euroa).
Asia tuli jotain kautta ilmi ja siitä tehtiin poliisitutkinta törkeästä petoksesta, joka eteni oikeuteen.
Kalmarin käräjäoikeus kuitenkin vapautti miehen syytteistä. Perusteluna päätökselle oli se, että miehen ruotsin kielen taito oli hyvin puutteellinen ja hän ei siksi ymmärtänyt voimassa olevia lakeja ja velvollisuuksia. Päätöksessä mainittiin, että mies ei ollut ymmärtänyt tehdä ilmoitusta Försäkringskassalle (=Kela)  muuttunueesta elämän- ja perhetilanteesta.
Mies oli hakiessaan tukia tarvinnut tulkin apua tukihakemusten vireille laittamiseksi.
Syyttäjä valitti asiasta hovioikeuteen, joka vahvisti käräjäoikeuden tuomion.
Mielenkiintoista asiassa on se, että mies on hakenut Ruotsin kansalaisuutta, vaikka ei osaa ruotsia.
Asiasta kirjoitti mm. Östra Småland.