Pääsiäisepistola: Córdoban Pyhä Perfectus

Pappi Córdoban Pyhä Perfectus menetti päänsä 18. huhtikuuta 850 jKr.

Oli huhtikuun 18. päivä vuonna 850 jKr. Suurin osa Espanjaa oli elänyt yli 100 vuotta islamilaisen invaasion alla, joka alkoi vuonna 711 jKr.

Muslimit hyväksyivät kristityt, jos he elivät täydellisessä alamaisen asemassa silloisessa ummassa eli islamilaisessa kalifaatissa. Alueena se kattaa suurinpiirtein nykyisen Espanjan alueen. Kristittyjen piti kumartaa kohdatessaan muslimin, kristityt eivät saaneet rakentaan kirkkoja, kristittyjen piti maksaa muslimeille jizyaa eli eräänlaista suojelurahaa ja veroa ja muslimit saivat ottaa kristittyjä naisia seksiorjikseen miten mielivät.
Muuan kristitty pappi nimeltään, nimeltään Córdoban Pyhä Perfectus, asui Etelä-Espanjassa Córdoba-nimisessä kaupungissa, joka oli sen ajan maurien pääkaupunki. Maurit olivat afrikkalaisia muslimeja, jotka olivat valloittaneet Espanjan 700-luvulla. Maurit jatkoivat kristittyjen vainoa edelleen 800-luvulla emiiri Abderrahmanin valtakunnassa.
Córdoban Pyhä Perfectus tiesi mikä kristittyjen asema yhteiskunnassa oli. Eräänä kauniina päivänä 18. huhtikuuta 850 pappi Pyhä Perfectus oli kävelyllä kun vastaan tuli kaksi muslimia. He kysyivät papilta: “Kumpi oli suurempi profeetta, Muhammed vai Jeesus?”.
Pappi ei halunnut ensin vastata, sillä hän ei tiennyt mitä muslimit ajoivat takaa. Muslimit lupasivat olla tekemättä mitään vastatoimia riippumatta mitä pappi vastaisi, jos tämä vastaisi rehellisesti.
Pappi vastasi silloin arabiaksi muslimeille, että Muhammed oli moraaliton väärä profeetta kun taas Jeesus oli Jumalan poika ja Vapahtajamme.
Muslimit päästivät papin menemään. Mutta kun pappi oli mennyt niin muslimit katsoivat, että lupaus ei ollut enää voimassa. Niinpä pappi Pyhä Perfectuksesta annettiin pidätysmääräys jumalanpilkasta eli kutsumisesta Muhammedia vääräksi profeetaksi.
Pappi kiisti ensin kaiken, mutta kun tajusi, että kuolee vaikka sanoisi mitä, hän sanoi muslimeille profeetta Muhammedista seuraavaa:
– Olen kironnut profeettanne ja kiroan hänet uudelleen. Olen kutsunut profeettaanne riivaajaksi, avionrikkojaksi ja valehtelijaksi ja islam on paholaisen ideologia.
Sen jälkeen pappi Córdoban Pyhä Perfectus mestattiin katkaisemalla hänen kaulansa. Oli huhtikuun 18. vuonna 850, pääsiäinen eli Jeesuksen ylösnousemuspäivä.
Muslimien aika ei ollut tullut vielä lähteä. Kristityt saivat kärsiä vielä muutaman sata vuotta, kunnes Espanja alkoi pikkuhiljaa nousta. Vuonna 1492 kukistettiin viimeinenkin islamilainen linnoitus kuningatar Isabella Katolilaisen toimesta.
Eurooppa oli sillä erää pelastettu islamilaiselta invaasiolta.