Vironsuomalaiset tekivät vastineen Sami Lotilan vääristeleville artikkeleille

Useat vironsuomalaiset toimijat ovat julkaisseet vastineen Iltalehden Sami Lotilan Viroa parjaavien artikkelien johdosta. Allekirjoittaneet ovat sitä mieltä, että Lotila pyrkii systemaattisesti vahingoittamaan suomalaisten ja virolaisten suhteita.

Vastine on julkaistu mm. Öhtylehdessä ja siinä sanotaan:
– Toimittaja Sami Lotila on parjannut Viron valtiota ja virolaista kulttuuria uutisjutuissaan, artikkeleissaan ja blogikirjoituksissaan vuosikymmenten ajan. Hän on kirjoittanut viime vuosina eritoten Iltalehteen ja Kauppalehteen lukuisia tarkoituksenhakuisia negatiivisia artikkeleita Virosta. Hän kirjoitttaa systemaattisesti puolitotuuksia, yleistyksiä ja vääristeleviä asiasisältöjä.
Yhtenä esimerkkinä nostetaan Lotilan 22.4. Iltalehdessä julkaisema artikkeli otsikolla ”’Nyt tuli hätä pöksyyn – suomalaiset hylkäsivät Tallinnan ja näistä syistä se johtuu”. Allekirjoittaneiden mukaan artikkeli sisältää puhtaasti täysin vääriä väitteitä.
– Räikein virhe on jo väitteessä. Tosiasiassa suomalaisten Tallinnan turismissa ylitettiin helmikuussa 2019 helmikuun 2018 turismimäärä. Lotila myös valitsi vuonna 2018 tallinnanlaivojen remonttikauden nostaakseen vähentyneen turismin valokeilaan. Hän on toistuvasti palannut aiheeseen teksteissään, allekirjoittaneet alleviivaavat.
Niin ikään kerrotaan, että Lotilan artikkelit ovat olleet puhdasta solvaamista. Blogissaan hän on kirjoittanut virolaisten miesten haisevan pahalle, tai että bulgarialaiset romanit ovat yllättyneet, että rikkaan Suomen takapihalla on sotkuinen Viro. Allekirjoittaneet kertovat, että Lotila on Viron medioissa nykyään ei-toivottu henkilö.
Niin ikään allekirjoittaneet kertovat, että Lotila väittää jatkuvasti olevan korruptoitunut kehitysmaa.
– Meidän mielestämme Viro on hyvin kehittynyt yhteiskunta ja verrattuna muihin Neuvostoliiton romahtamisen aikana vapautuneisiin yhteiskuntiin Viron kehitys on ollut huikeaa.
Vastine loppuu:
– Olemme huolissamme Kauppalehden ja Iltalehden mediakäyttäytymisestä, sillä Lotilan artikkelit vahingoittavat virolaisten imagoa Suomessa. Lisäksi Lotilan artikkelit antavat suomalaisista vääristyneen käsityksen.
Vastineen ovat allekirjoittaneet:
Ville Hytönen, kirjailija, toimittaja, Tallinna
Anniina Ljokkoi, suomentaja, tietokirjailija, Tallinna
Mika Keränen, kirjailija, Tartto
Mika Vesalahti, taidemaalari, Viljandi
Kivi Larmola, kirjailija, sarjakuvantekijä, Tallinna
Sanna Larmola, valokuvaaja, elokuvantekijä, Tallinna
Maria Susanna, runoilija, Tallinna
Roope Ahola, elokuvantekijä, kuvataiteilija, Tallinna
Heidi Iivari, kääntäjä ja suomen kielen opettaja, Tartto
Tapio Mäkeläinen, tietokirjailija ja kulttuurisihteeri, Tallinna
Aki-Petteri Lehtinen, toimittaja, tutkija, Viljandi
 

Subscribe
Notify of
guest
23 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Heppu Korhonen

On valitettavaa jos toimittajan ammattitaito ei riitä antipatioidensa ja vihansa peittelemiseen kuin harsomaisen ohuesti.
Mutta kun kyseessä on suomalainen toimittaja, niin tässähän ei ole mitään uutta ja ihmeellistä.

Tommi Jokinen

Pieni korjaus:Tapio Mäkeläinen, tietokirjailija ja kulttuurisihteeri, Talsinki.????? Pitää ilmeisesti olla Tallinna.
Turglas-seuran kulttuurisihteeri ja aktivisti, matkaopas ja tietokirjailija Tapio Mäkeläinen on julkaisut uransa aikana yli kymmenen matkaopasta Virosta.

Nestori Lundahl

Suomalaisia punikkeja taitaa harmittaa kun ei lahden toisella rannalla olekaan enää Eesti Nõukogude Sotsialistlik Vabariik vaan Eesti Vabariik, joka taisi lopullisesti hylätä kommunismin johon nämä meidän punikkitoimittajat haikailee.
Kaipa sellainen kirvelee.

kalev

tottahan Lotila kirjoittaa. nää paremmat pers…t näkee nää kuviot väärältä kantilta kun kyse on koko virosta.
kaukaa saa hakea hyvin kehittynyttä länsimaata. maassa elää kommunisti todella hyvin ja ulkomaalais viha elää hyvin kans.
jos ja kun olet kookkaampi (en välttämättä= tarkoita itseäni niin rauhassa saat olla joka mestassa mutta näet kyllä epäviisakasta käyttäytymistä. Mitä tulee HUMALAISEEN suomalaiseen niin voi olla aivan rauhassa MUTTA HUMALAINEN VIROLAINEN siinä vasta ruudinkeksijä niin niin käsin kosketeltavissa eTelleen Neuvostoliittolainen kasvatus.
Olen antanut neuvoja tutuille: käsittele aikuista niin varhais kuin muitakin puperteetti ikäisinä jos sen unohdat huomaan kuinka ne loukkaantuu pienistäkin asioista.

Anonymous

Saa kaineks

Aappa

En lukenut lotinaa otsikkoa pidemmälle, mutta arvelin heti, että agendajournalistisesta propagandasta on kyse.

Pessimisti

Voi näitä punikkitoimittajia. TAIDAN MUUTTAA VAPAASEEN VIROON.

Saku

60 kommenttia Öhtylehdessä, mutta mitähän he kommentoivat? Siinä seuraava jutun aihe 🙂

Anonymous

Täällä Tallinnassa useimmissa paikoissa saa vain hyvää palvelua. Ainoastaan joissain ruokakaupoissa joissa on kassalla eläkeiän ylittänyt yleensä vironvenäläinen nainen on ilmeet kuin “ei voi vähempää kiinnostaa”.
Ymmärtäähän sen, onhan se todella motivoivaa istua 12 tuntia kaupan kassalla ja palkka on suurinpiirtein samaa tasoa kuin Suomen työmarkkinatuki. Eipä noita voi moittia, varmasti tekisivät tuossa iässä jotain mukavampaa, vaikkapa matkustelisivat. Mutta kun ei eläke riitä niin pitää tehdä töitä.

K.L.

Hymy-lehden entinen päätoimittaja purkautuu päivittäin lotisten Iltalehdessä.Voi “aikuinen”enää tyhmempi olla?Onkohan parjauksen syy sama kuin toista veljeskansaa Unkaria kohtaan esiintyy…epäilemättä.

Valtsu

Niin, olisi täysin sama asia päästää dosentti Bäckman raportoimaan vaikka Ukrainan tilanteesta. Ei olisi pelkoa puolueettomuudesta. Se paljon puhuttu hybridisota käy aika helpoksi, jos tämän tasoiset riidankylväjät palkataan valtamediaan töihin.

jippos123

Meillähän valtaosa osa “toimittajista” on kulttuurimarxilaisen ja kommunistisen Tampereen “unelma-opiston” tuotteita joten ei ollenkaan yllätä peppukipuilu Vironkaan suhteen.
Viro kuuluu maihin jonne loiset eivät rantaudu kun elämä ei olekkaan ilmaista.
Siksi nämä peppukipuilijat ovat hyperventiloineet Viron ohella myös Unkarista, Puolasta, Itävallasta ja USA:sta.
Onhan eräs Ruotsin humanitaarisen suurvallan toimittelija meinannut saada verensyöksyn vouhkatessaan siitä, että kylläpä edellä mainittujen maiden kelpaa elvistellä nolllalla terrori-iskulla kun eihän niillä ole matuja.
Nou shit sherlok.

Moonman

Kaikki kyllä tietävät, mitä arvomaailmaa suomalaiset toimittelijat noin yleisesti edustavat. Siinä valossa ei ole mikään ihme että Viron tapa hoitaa asiat ärsyttää. Siellä ei lobata kehitysmaalaisia ja homoja, eikä järjestetä rahallista erityiskohtelua maahantunkeutujille. Vaikka Viro hoitaa kaiken “kansainvälisten sopimusten” mukaan, niin kehitysmaalaiset häippäsevät, koska vastikkeetonta rahaa jaetaan vain sen verran että sillä saa ruokaa, eikä Tallinnasta löydykään notkuvia ja ahdistelevia jengejä joihin voisi liittyä mukaan. Näin Viro pelastaa itsensä kun me muut uppoamme.

Huru-ukko

loimittelija totila eiku tomittelija lotila mainitsee jutunsa loppupuolella, että entisaikoina juttuja kirjoittavat saivat ilmaisen ylöspidon, kun kirjoittivat myönteisen jutun Virosta. Aivan kuin saivat iolamsien vapaalipun Linnanmäelle samalla lailla. Siitä tuli mieleen yksi syy näihin mollausjuttuihin, loimittelija totila ei ole saanut sellaista etuutta ja se aiheuttaa hänelle jatkuvaa peppukipua. Ja kun se perhanan EKRE:kin pääsi ihan hallitukseen. Suomessa ei sellaista satu, että kansallismielinen PS pääsisi hallitusvastuuseen, sitä ei muut puolueet kestäisi, johan se orpopiru keroi kassakaappisopimuksesta joka asiasta on tehty. Se pitänee paremmin kuin väykän aikoinaan junailema vastaava.

fatwantarkistaja

Nykyaikana toimittaja saa vaikka mitä palkintoja, kunhan kirjoittelee joukkoraiskaajista ja sen kaltaisista ylistäviä juttuja.
Jos erehtyy kritisoimaan, erehtyy vain kerran, työpaikkaa ei meinaa saada enää mistään.

Alarik Lundin

Ei voi odottaa Virolta liikoja, kun ei siellä ole samanlaista rikkautta ja voimavaraa kuin Suomessa.

Jones

Näin se vaan Suomen lehdistö harjoittaa yllyttämistä kansanryhmää vastaan ja täysin vapaasti. Kukaan ei näytä USKALTAVAN siihen puuttua.

Juha

Eikö tuo Lotilan horina ole kiihottamista kansanryhmää kohtaan.
Junes, tutkintapyyntöä kehiin?

Shokki Sibulis

Lotilan kirjoitukset sisältävät vähemmän asiaa kuin Kaarisateen troolaukset , onnistunut taas, tällä kertaa AL meni lankaan 😀
https://kaarisade.home.blog/2019/04/24/akateeminen-sivistys-on-paras-ase-sananvapauspopulismia-vastaan-al-24-4-2019/

timo peltonen

Ihmettelinkin sitä juttua. Asiahan sitten selvisi.

Soome poeg

Sehän se just on, että Lotilan jutuista ½ ainakin on totta, ellei enemmän. Onhan esim. Pt:llekin Eesti mukavampi paikka kuin se, josta minulla on kokemusta. Mutta Lotilan juttujen lukemistesta tekee hankalan juuri tuo eka virkkeessä mainittu.
Minusta ensinnäkin maassa on yhä enemmän tai vähemmän kähmintää ja korruptiota. Ja kun tästä voin kuulla joiltakin eestiläisiltä tutuiltanikin. Ja happamuudessa lienemme molemmat kansat maailman huipputasoa. Mutta minun nähdäkseni suomalaisilla on eestin kansaan päin hiukan turhaa ymmärtämistä ja sen korostamista, että se on nimenomaan veljeskansa. Toisin päin minä en koe sitä korostamista tapahtuvan ainakaan jokapäiväisessä elämässä. Saattaahan sitä jengin tiedoissa olla faktana.
Erityismanintana, että helmikuinen soihtumarssi oli lämmin ja aito ainakin kotinäytöltä katsottuna. Ja muu kadun väki siellä suvaitsi sitä. Heh, ja ainoa poliisiauto näkyi siellä Vabaduse väljakin laidassa.
Neukkuaikana kävin Tallinnassa 1982 alk. kerran-pari vuodessa vähintään. Pääasia oli mennä viihtymään vaikkei ainoa. Tyttöystävän kanssa selvin päin ja yhden jäbän kanssa/luona monesti selvin päin päiväajat. Jatkoin reissuja suoraan siitä maan itsenäistyttyä. Jatkan yhä kaupungin kauppojen ja palvelujen ostamista. Tuotteista valitsen mieluiten Eestissä valmistetun. Nyt reissaamisesta vain ehkä 10. osa tapahtuu “viihteessä”.

Tallinn=armastus

A. Lotila on aivovammainen idiootti. Haluaisin tietää, mikä sai hänet asumaan Tallinnassa niin pitkään ja silti antipatiat ovat vahvasti läsnä? Oliko Tallinna24 lehden surkea menestys syynä katkeroitumiseen?
B. Miksi Õhtuleht on suomennettu Öhtylehdeksi? Sehän on suomeksi Iltalehti.