Filipstadin talous romahtaa sotapakolaisten takia

Kuvakaappaus 2019-04-16 11-24-15

Filipstadin kunta on nostettu viime aikoina otsikoihin useaan otteeseen siellä majailevien turvapaikanhakijoiden takia. Tai pikemminkin sen takia, että yli 80 % ei tee töitä ja lopuistakin puolet on erilaisissa puuhasteluohjelmissa.

Filipstad on ottanut vuosien 2012-1016 aikana eniten kolmansista maista tulleita tulijoita suhteessa väkilukuun. SVT kirjoittaa uutisessaan, että yli 80 % Euroopan ulkopuolelta tulleista tulijoista on työttömänä. Tulijoihin kuuluvat mm. Somaliasta, Syyriasta ja Afganistanista tulleet tulijat.
Sosiaalidemokraattien kunnanvaltuutettu Per Gruvberg ei nää tulevaisuutta kovin valoisana. Hän kertoo uutisille, että useimmilla ei ole mitään realistista mahdollisuutta päästä työmarkkinoille kouluttamattomuutensa ja surkea kielitaitonsa vuoksi. Toisaalta pienessä kylässä ei edes ole työpaikkoja.
Sosiaalitoimen kulut ovat nousseet jättimäisiin summiin. Kun 2000-luvun alussa kunna sosiaalibudjetti oli 5 miljoonaa kruunua (500 000 euroa) niin kuluvan vuoden arvio huitelee 31 miljoonassa kruunussa (3,1 miljoonaa euroa), siis pelkkä toimeentulotuki.

Filipstad konkurssiin turvapaikanhakijoiden sosiaalitukien takia?


Filipstad ei ole yksin ongelmiensa kanssa, samassa tilanteessa on useita muitakin kuntia. Teen koostetta niistä lähiaikoina.