Ruotsin bensamanifesti kasvaa

59619588_10157083013340140_1719277805180551168_n.jpg

Ruotsissa on syntynyt lyhyessä ajassa uusi mielenkiintoinen ilmiö, joka on kerännyt Facebookissakin yli 300 tuhatta jäsentä. Kyseessä on bensan hintaa protestoiva ”Bensamanifesti”, ruotsiksi ”Bensinuppropet 2.0”.

Ilmiön koko olemassaolo perustuu Ruotsin yhä kohoaviin bensan ja dieselin hintoihin. Esimerkiksi Tukholmassa 95 hinta OKQ8-asemilla on tällä hetkellä 16,69 kruunua (1,55 euroa. HUOM! Kruunun kurssivaihtelun takia hinta tuntuu euroina ei välttämättä niin kovin korkealta)
Monissa paikoissa on kuitenkin rikottu jo 17 kruunun (1,57 euron) raja. Kiirunassa on ollut jopa 18 kruunun (1,67 euron) litrahintoja.
Diesel taas on Ruotsissa vieläkin kalliimpaa. OKQ8:lla perusdieselin litrahinta on 16,74 kruunua (1,55 euroa. HUOM! Dieselin 5 äyriä kalliimpi hinta ei vaikuta euroiksi muutettuun hintaa, koska 5 äyriä on niin pieni yksikkö, että sellaista ei voi oikein euroina ilmaista). Jos vetäisee Audin tankin täyteen 70 litraa dieseliä niin hinta Ruotsissa on siten 1171,80 kruunua eli 108,48 euroa.
https://www.facebook.com/groups/1171593203022193/
Eilen perjantaina piti järjestää suuria mielenosoituksia ainakin Tukholmassa, Göteborgissa, Malmössä, Örebrossa, Uppsalassa, yhteensä 12:ssa kaupungissa. Poliisi ei lopulta kuitenkaan antanut lupaa mielenosoituksille, sillä niihin odotettiin osallistuvan tuhansia ihmisiä ja liikenne olisi tukkeentunut, kuten mielenosoituksen tarkoituskin oli.
Bensamanifestin perustajien mukaan bensan verotus on yksinkertaisesti liian korkea ja se vaikuttaa jo tavallisten ihmisten elämään. Suurkaupunkien ulkopuolella välimatkat ovat pitkiä ja ihmiset yksinkertaisesti tarvitsevat autojaan, varsinkin kun maaseudulla ei ole kunnollisia bussiyhteyksiä.
Bensamanifestilla on siten jonkinlainen samankaltaisuus Ranskan keltaliivimielenosoitusten kanssa, jonka senkin kerrotaan lähteneen liikkeelle polttoaineen hinnoista. Ruotsissa bensan hinta on ollut pitkään suuren nurinan aiheena, joten tässä saattaa olla mahdollisuuksia isoihinkin mielenosoituksiin.
DSC_1136
 
Ympäristöministeri Miljööpuolueen Isabella Lövin ei kuitenkaan tunne sympatiaa ihmisiä kohtaan, joille bensan hinta on rasite. Hän vain kehoitti maaseudulla asuvia ihmisiä hankkimaan jonkun muun kulkuneuvon, joka ei kulje fossiililla polttoaineilla.
– Lähtekää mukaan taisteluun kohti fossiilivapautta. Näin saamme nopeammin kontrollin mm. työmatkoista aiheutuviin kuluihin.
Bensamanifestin pääpuuhamies Peder Blohm Bokenhielm kertoo Facebookissa, että he aikovat yrittää uutta mielenosoituslupaa ensi perjantaiksi. Bokenhielm kertoo, että hommat on tehtä lain ja säädösten mukaan, jotta bensan hintaan voidaan vaikuttaa, sillä manifestissa on mukana jo niin paljon ihmsiä, ja lisää tulee, että sitä ei voi ohittaa ihan huomiotta. Siksi ei haluta leimata liikettä vain jonkinlaiseksi rähinäliikkeeksi.
Valtamedia on ottanut manifestin vastaisen asenteen. Siihen suhtaudutaan naureskellen ja bensan hinnalle kerrotaan olevan hyvä syy. Esimerkiksi Sverigesradio on hakenut haastatteluun Miljööpuolueen fanaattisen aktivistin Cheryl Jones Furin, jonka mukaan:
– Ehkäpä pitäisi ajatella, että korkealle hinnalle on jokin syy. Eikä vain valittaa.
Ruotsin bensan hinnoissa on erilaisia ympäristöveroja. Useimpien politiikoiden mielestä bensan hinnalle ei ole olemassa mitään ylärajaa vaan se voi maksaa mitä tahansa. Ainoa joka vähän hillitsee on Sverigedemokraattien Jimmie Åkesson, joka kertoi medioille:
– Ymmärrän kyllä ihmisten kiukun korkeista hinnoista. Politiikot kuvittelevat, että bensa voi maksaa mitä tahansa, nyt kuitenkin ollaan menty vähän liian pitkälle. Onko bensan hinnan lasku realistista? Riippuu vähän minkälainen hallitus valitaan. SD haluaa lopettaa hintojen jatkuvat korotukset ja jopa laskea hintoja.
Yleisesti politiikkojen mielipide on se, että korkealla bensan hinnalla on jotain tekemistä ilmastomuutoksen kanssa. Polttomoottoriautoilijoita halutaan ohjastaa valitsemaan sähköautoja tai muita kulkupelejä.

Subscribe
Notify of
guest
21 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
toni lajos

Tässä on oivallinen esimerkki jota maamme uuden hallituksen on heti apinoitava. ” Tohtori ” Haavisto onkin matkustanut Ruotsiin kyselemään tarkemmin ruotsalaisten tuntoja korotusten jälkeen, ettei täällä kompuroitaisi samoihin virheisiin. Haaviston on kuultu hyvin pontevasti lausuvan, onhan se kumma, ettei tätä autoilua saada kuriin.

Valtsu

Nobel-voittaja Haavisto asuu 500 neliön kämpässä puolisonsa kanssa Kulosaaressa. Harvardin professori Haaviston on helppo aloittaa ilmastoteot vaihtamalla kaksioon Vuosaaressa.
Mutta joo, jollain se kehitysmaalaistaminen on pakko rahoittaa ja pakolliset hyödykkeet – bensa, sähkö, ruoka ja viina – ovat silloin parhaita verotuskohteita. Ruokaa ja viinaa saa liian helpolla ulkomailta, jotta niitä voisi loputtomiin verottaa, joten jäljelle jäävät nuo kaksi muuta. Tsori siitä.

Acc

Haavisto puolisoineen voisi majoittaa tilavaan asuntoonsa turvapaikanhakijoita. Samoin tietysti Tarja Halonenkin voisi tehdä.

Van, Mie

Niin.
Pekkahan tykkää nuorista ruskeista miehistä. 😉
Puoliso(nykyinen) sattaa tosin tykätä ”kyttyrää”

Alarik Lundin

Pakettiauton voi ihan hyvin maaseudun asukki korvata itse vedettävillä kärryillä joiden suunnittelussa on tehokkaasti hyödynnetty vipuvoimia niin, että ovat mahdollisimman keveästi vedettävissä.
Lainsäädännöllä voidaan tulla sitten vastaan ja tukea tällaista kuljetustapaa lieventämällä leiriytymisstä koskevaa lainsäädäntöä, jotta pitkillä matkoilla kärryn vetäjät voivat pitää mukanaan telttoja ja tietenkin mukana kuljetettavia eko-vessoja, (eihän ulosteen fossiilipäästöjä tietenkään saa päästää luontoon.)
Teiden varsille voisi myös rakentaa pysyviö saniteettitukipisteitä matkailija-telttailijoita varten.
Työaikoihin myös tottakai höllennyksiä joissa huomioidaan kasvaneet työmatkoihin kuluneet ajat.
Näillä eväillä eteenpäin vaan järjellisempään ja kestävämpään huomiseen!

Matuheppa

Voisikohan moniosaajat valjastaa…?

Van, Mie

Eikös kameli ole ekologinen ja ikiaikainen kuormajuhta?
Sillähän voi hoitaa tavara- ja henkilökuljetukset?
Valmiiksioppineita kuskejakin on koko Swedenistan pullollaan?

Leso

Jos silleen leveyspiireittäin tarkastelee asiaa ja kuta kuinkin puolueettomasti, niin…
Alhaalla on kamelit.
Sitten ylempänä on aasit.
Sitten on suomenhevoset.
Päättelemmä tästä mitä?

Taas äimän käkenä

Lienee rasismia valjastaa moniosaajia, kantiksethan ovat jo vanhastaan tottuneet selkänahasta repimiseen joten lisää on luvassa.
Bensakapinasta, ensin he nauravat teille, sitten he eivät ole huomaavinaan teitä, lopuksi he pelkäävät teitä…

Håll käften, vittu.

Joo, bensan hintahan se on se Ruotsin suurin ongelma joo-o… Järkyttävä pellemaa. Ihme kitinää, uusia autoja saa Ruotsissa pellehintaan ja pankkilainoja ei ole edes tarkoitettu takaisinmaksettaviksi, luottokortteja tipahtelee jokaiselle postiluukusta harva se päivä jne jne.. mutta voi voi kun bensa maksaa.

Ruotsalaissa henki vielä pihisee?

Ruotsin STV- uutisissa haastateltu afrikaanomies rastanappulat ja Ray Banit päässä sanoi että hänen puolestaan bensan hinnan saa vaikka kaksinkertaistaa.
Ja jos autoileva herra Huumematu puolestaan tienaa 40.000kr päivässä niin ei se häntäkään haittaa kun luksusautoaan tyyräilee.

fatwantarkistaja

Polttoaineiden hinta tulee kahdeksankertaistaa ja heti! Ellei köyhä viitsi ostaa Teslaa, voisiko se rotta kuolla pois.
Pakolaisten harrastukset nyt maksavat hieman, jollain konstilla nekin on rahoitettava.

Tommy the Who

Kun jatkossa täällä hölmölässäkin joudumme, etenkin maaseudulla, käyttämään vankkureita ja rattaita itse vetäen, niin meneeko siitä vero jos rattaissani on pyöreät pyörät? Vai armahtaako sammakko-Antti suuressa hyväntahtoisuudessaan minut tältä verolta?

Leso

PT: ”Poliisi ei lopulta kuitenkaan antanut lupaa mielenosoituksille, sillä niihin odotettiin osallistuvan tuhansia ihmisiä ja liikenne olisi tukkeentunut, kuten mielenosoituksen tarkoituskin oli.”
Buahhahhaa! Ouh, nouh, huhhuh… Taas alkaa… hahhahhaa!…
Ohhoijaa. Mikähän tuossa naurattaa? *tirsk*
Juu tosiaan, eikös Ranskan keltaliivimellakat alkaneet juuri tällä bensatekosyyllä?
Siis tekosyyllä, kun käsittääkseni bensa jostain syystä sytytti ylipäätäisen vihan?
Onko siinä kysymys aikuisten oikeasti Euroopan kantisten tulevaisuudesta? Näin olen ymmärtänyt.
Mulla on jäänyt nyt seuraaminen vähälle.
Kaikkea tällaista kun sattuu ja tapahtuu ja jatkuu, mutku mikään ei muutu. MIKÄÄN EI MUUTU.
Paitsi vanhat kirkot palaa, niinku joku ihme Notre Dame. Ketä kiinnostaa?
Mitäs muuten sinne kuuluu, kukkuluuruu?
JA ennen kuin joku muka-nokkela keskinkertaisuus ehättää, että mitäs Leso on tehnyt, Leso on tehnyt.
Suututtanut ja kiihoittanut kommaripiirejä. Kyyneltäkin on heiltä irronnut, vaan kylmästi olen nauranut päälle.
Kommunistille sielun ja maailmankuvan murskautuminen on kivuliaampaa kuin nyrkki -siellä-.
Onko tää mielenosoitusuhkailu täyttä räpellystä, kuten näytästää, vaiko itkukurkkuinen hätähuuto?
Niin siis minä en enää usko aitoruotsalaisuuteen ollenkaan.
Taisi olla lapsuuden viattoman ajan vitsit oikeassa: homoja on kaikki ruotsalaiset, tai ainakin tyhmiä.
Suomalainen, ruotsalainen ja norjalainen ajelivat Saharan aavikolla. Auto meni rikki.
Päättivät lähteä taivaltamaan kohti sivistystä.
Norjalainen otti mukaan sivupeilin, jolla välkyttää heijastuksia ylilentäville lentokoneille.
Suomalainen otti mukaan vesipullot, jotta voisi juoda, kun tulee jano.
Ruotsalainen otti mukaan etuoven, jotta voi veivata ikkunan auki, kun tulee kuuma.
PT: ”Poliisi ei lopulta kuitenkaan antanut lupaa mielenosoituksille, sillä niihin odotettiin osallistuvan tuhansia ihmisiä ja liikenne olisi tukkeentunut, kuten mielenosoituksen tarkoituskin oli.”
Pakko tässä lähteä kömpimään läpi poliisivaltion ajanlaskun kohti valtiohallintaista monopoliliikettä, huoh.
Ei nää jutut, tapahtumat, sattumukset ja sen sellaiset sinällään väsytä, mutta kun mikään ei muutu.
PT: ”Poliisi ei lopulta kuitenkaan antanut lupaa mielenosoituksille, sillä niihin odotettiin osallistuvan tuhansia ihmisiä ja liikenne olisi tukkeentunut, kuten mielenosoituksen tarkoituskin oli.”

Särmääjä

Jännä että Ruotsissakin tollaseen asiaan löytyy kyllä isoa kansanliikkeen voimaa muttei siihen että maa muuttuu lähi-idäksi vaikka kuitenkin media ja poliitikot on niin islamisoitumisen kun korkeiden bensahintojenkin puolella. Suomessa taas ei edes bensanhinta saa ketään liikahtamaankaan mihinkään vaikka puhutaan aika samoista hinnoista. Tosin olihan Ruotsissa isommat gcm-miekkaritkin kun täällä. Vaaleissa sentään oli hilkulla tulla persuista suurin puolue johon taas Ruotsista ei ole mitään mahkuja mutta onko silti loppujen lopuksi kummassakaan maassa mahdollisuutta muutoksiin kun yleinen hegemonia hallinnoilla on mokutus ja ilmastopsykoosi.

Anonymous

Tyytymättömyys voi ilmentyä erilaisissa asioissa. Toki bensa on kallista.

Anonymous

Kohta se bensa kallistuu täälläkin kun antti ja vihreät alkavat ilmastopelleilemään oikein olan takaa.

Acc

Ruotsalaisten ongelma ei ole bensiinin hinta vaan haitallinen muukalaisväestö. Bensaprotestointi on korviketoimintaa. Muukalaisväestö aiheuttaa kuluja yhteiskunnalle muun muassa käyttämänsä sosiaaliturvan kautta. Mutta syvin ongelma Ruotsissa on ruotsalaisen väestön lepsuus. Kun se on poistettu, ruotsalaiset voivat siirtyä poistamaan lepsuutensa aiheuttamia ongelmia. Niiden poistaminen mahdollistaa bensan hinnan alentamisenkin.

Leso

Eikös sama ongelma ole Ranskassakin?
Itse sanon, että ongelma on koko Euroopassa. Koko Euroopalla on sama ongelma.
Itse näen Euroopan aivan ainutlaatuisena kokonaisuutena, ja selvää on, että ilman Eurooppaa eli valkoista rotua en minäkään tässä kirjoittelisi tänään tässä tällä vehkeellä. Muita mantereita ei edes ”olisi” ilman eurooppalaisia.
Fakta. Täysi fakta. Jos olet eri mieltä, otapa ja mieti vähän. Vähän riittää, enempää en typeryksiltä voi vaatia.
Vika on eurooppalaisissa eli valkoisissa (siis sis. USA, Australia, Etelä-Afrikka yms.).
Olet Accaivan oikeassa, Vika on lepsuudessa.
Minä itse olen sitä sukupolvea, joka kasvatettiin kult.marxistisesti ja feministiksi.
Kyllä, juuri noin.
Tämä on kuulkaa isompi juttu kuin vain bensakapina. Kerta kaikkiaan.
Kysy itseltäsi puhtaan järkiperäisesti vailla tunteita, että kenet oman elämäsi naisista uskaltaisit laskea vieraille laitumille ja olla varma, että se lehmä/hieho kyllä pärjää ja selviää siellä jossakin issekseen eikä itkuparkuile apua, kun pätö ongelma kuten lähentelyt, seksuaaliviritteiset vihjailut tai muuta mikä on varvi kohti reikää, nakki sämpylän väliin?
Aivan. Arvaan, että harvan oikeasti laskisit laitumille.
Tämä pitää tajuta. Minun sukupolvi yms. siitä eteenpäin ainakin on opetettu kuvittelemaan että eiku myö ollaan ja osataan.
Näin ei oikeasti ole. Se että joka vitun vittu kuvittelee olevansa pystyvä, on syönyt mahdollisuudet minulta ja muilta niiltä naisilta, jotka ovat oikeasti eri karjaa kuin tavikset lehmät/hiehot.
Kyllä. Feminismi on paitsi syönyt vasikkansa, torpannut mahdollisuudet kyvykkäiltä, myös koko ajan muokkaa maailmaa sillä viissiin, että typerät kantturat pärjää.
Miten tämä liittyy bensaan ja kapinaan siitä? No vittu kato koko kuvaa, jumalauta.
Nyky femalehmät pärjää hyvin ns. puoli-islamissa, koska ”vahva naiseus” ja ”heikompien puolustus” ja…
… missään nimessä ei vähäisimpänä: tunteet ja tunnelmat.
Nää femalehmät ei osaa ajatella elämää seuraavaa tilipäivää pitemmälle. Tiliä, jonka antaa Valde.
Femalehmät on myös ”kehopositiivisia” ja niistä on ihanaa kun ”musta ja valkea iho on vastakkain”.
Femalehmät ei ajattele sataa vuotta eteenpäin, femalehmä syö oman tyttönsä mahikset moiseen sexikiihottumiseen, kun kaikki on sekarotuisia ja kakanvärisiä.
Ikävä kyllä taidan olla liian vanha tehtaileen valkoisia tyttölapsia, mutta eipä neekeri naiselta älyä kaipaa…
Iho, ma sanoo, se iho!
Niin siis femakot eivät muuten ymmärrä, miten Valde toimii. Niille se vaan silleen ”on vaan olemassa”.
Tämä on minun mielestä melkein tuhoavinta, mitä meillä nyt on.
Mutta toki olen vain katkera ja kateellinen, kun vitun tyhmät lehmät sorkkii mutaan mun mahikset keksiä radium.
Ikävä katsoa, kun pojat syö soijaa ja kauraa = estrogeeniä. Sitten ne nälvii minua, jolla enempi palleja kuin itsellään.
Mutta hei jätkät, ettekös tekin ole sitä mieltä, että kandeis KESKUSTELLA??!!1!
Bensakapina… Mä nään, että on valkoisen Euroopan, siis koko maailman, koska ei olisi tämänpäiväistä maailmaa ilman Eurooppaa, hätähuuto. Ja minä en siedä hätähuutoja. Hätähuuto = vitun typerykset ei heränneet ajoissa.
Turha pyllistää kun paska on housuissa.
Nyt… Ai et keksi kuinka siivota kakka, vai?
Tsori. Kukaan ei kuuntele, ei edes omat.
Jumalauta, pistäkää ämmänne kuriin, saatana.

Numento

Upproret voidaan kääntää myös kansannousuksi. Polttoaineiden hinnasta vinkuminen ei ole rasismia joten siihen voivat autoilevat matutkin eli uusruotsalaiset osallistua. Yks juttu tässä askarruttaa. Jos saavat luvan mielenosoitukseen niin keitä ulvoo vastamiekkarissa ja keitä poliisi komennetaan pamputtamaan jos meno villiintyy? Mitään vaikutusta mihinkään ei takuulla tule ja kansannousu tussahtaa sammuksiin kun kesälomat alkaa.