Tapaus Michael Skråmo saa taas uuden käänteen

Skråmo-ny-juli-2018
Kuvassa Michael Skråmo siellä jossain.

Ruotsalaisen terroristi Michael Skråmon juttu saa taas uusia vivahteita. Nyt esille tulleet seikat asettavat koko ruotsalaisen valtamedian hyvin outoon asemaan ja saa kysymään: mikä toimittelijoiden motiivi työlleen on.

Tähän asti on annettu ymmärtää, että Michael Skråmo oli ikäänkuin yksinäinen harhautunut nuorukainen, joka vaimonsa kanssa lähti isikseen. Molemmat kääntyivät muslimeiksi, jonka jälkeen radikalisoituivat ja lähtivät Syyriaan lastensa kanssa.
Nyt iltapäivälehti Expressen kertoo kuin ohimennen, ihan kuin asia olisi vähäpätöinen sivudetaljee, että vaimon äitikin oli isis-terroristi. Eli Skråmon anoppi siis.
Anoppi, joka tunnetaan musliminimeltään  kääntyi tyttärensä Amanda Gonzalesin, eli siis Skråmon vaimon kanssa muslimeiksi 2007. Mistään ei selviä olivatko äiti ja tytär mahdollisesti taustaisia vaiko ruotsalaisia. Amanda jokatapauksessa tutustui Skråmoon samoihin aikoihin 2007. He avioituivat. Pariskunta tutki koraania siinä määrin, että lähtivät isikseen 2014. Heillä oli tuolloin neljä lasta. Syyriassa on siten syntynyt kolme lasta lisää.
Mutta se anopin osuus. Nimittäin anoppi seurasi tytärtään ja Skråmoa kalifaattiin tuolloin 2014. Hamza paljastui kanadalaisen CBC tv:n haastattelussa muutama vuosi sitten isis-rekrytoijaksi. Hamzan osuus Syyriassa oli propagoida Euroopan suuntaan ja houkutella nuoria naisia miesjihadistien vaimoiksi. Hamza kuitenkin palasi jihadista takaisin Ruotsiin 2016 ja on sen jälkeen saanut salatun uuden identiteetin. Syytä tälle ei selviä oikein mistään.

Nainen oli siis isiksessä, sen organisaation paalupaikoilla. Paluunsa jälkeen takaisin Ruotsiin hänelle annettiin salattu uusi identiteetti.

 
CBC:n haastattelussa Hamzan kerrotaan sanoneen, että elämä kalifaatissa oli fantastista ja naisten olot vapaampia kuin Ruotsissa.
Nyt Umm Hamza on lähtenyt Irakiin Erbiliin hakemaan seitsemää lapsenlastaan takaisin Ruotsiin. Ruotsin sosiaalitoimi on alustavasti päättänyt, että lasten huoltajuus annetaan aiemmin julkisuudessa pyörineelle isoisälle. Nyt selviää, että isoäiti on osana lasten huoltajuutta.
Aika hurja tilanne. Äiti, tytär ja tyttären aviopuoliso kääntyvät muslimeiksi. He radikalisoituvat ja lähtevät koko perhe Syyriaan kalifaattiin. Mukaan otetaan neljä lasta. Syyriassa syntyy kolme lisää. Isä ja äiti kuolevat kalifaatissa. Sen jälkeen lasten huoltajuus annetaan isoäidille, joka on palannut aiemmin isiksestä Ruotsiin. Isiksessä isoäiti on ollut ylemmän tason toimija.
Elämä jatkuu Ruotsissa kuin ei mitään. Kirkko jopa järjestää lapsille tukikonsertin.
Kysymys kuuluukin: Mikä tyyppi Umm Hamza oikein on? Miksi hänelle on annettu salainen identiteetti sen jälkeen kun hän on palannut isiksestä, oltuaan siellä korkeassa asemassa? Miksi Hamzan mahdollisuutta osuutta sotarikoksiin ei ole tutkittu Ruotsissa?