YLE: SPR:n mukaan Sotapakolaisilla monipuolista osaamista

aggregate-1589262_960_720

Yleisradio kirjoittaa turvapaikanhakijamiesten työhaluista otsikolla ”Punainen Risti: Turvapaikanhakijoilla monipuolista osaamista, muttei pääsyä Suomen työelämään – “Mikä vain työ käy””.

Artikkelissa kerrotaan mm. SPR:n tekemästä haastattelusta, jossa turvapaikanhakijamiehiltä kyseltiin heidän koulutustaustoistaan. Kysely tehtii Irakista, Afganistanista ja Somaliasta tulleille henkilöille, haastatelluista 86 % oli miehiä. Artikkelissa kerrotaan:

– Vastanneista yli puolet ilmoitti käyneensä vähintään kuusi vuotta perus- ja keskiasteen koulua. Noin neljäsosa ilmoitti käyneensä korkeakoulua ja hieman yli puolella heistä oli tutkinto.

Miehillä kerrotaan olevan työkokemusta erityisesti rakennus- ja myyntitöistä sekä konepaja-, asennus- ja korjaustöistä.

Lainaus Yleltä loppuu.

SPR;n tulokset voivat mahdollisesti pitää paikkaansa ainakin afganistanilaisten ja irakilaisten kohdalla. Mutta ei somalialaisten.

 • Afganistanilaisten naisten  keskimääräinen koulutusaika 1,2 vuotta.
 • Irakilaisten naisten keskimääräinen koulutusaika 4,4 vuotta
 • Suomalaisten naisten keskimääräinen koulutusaika 10,3 vuotta.

Lähde ylle: http://hdr.undp.org/en/content/mean-years-schooling-females-aged-25-years-and-above-years

 • Afganistanilaisten miesten keskimääräinen koulutusaika 5,1 vuotta.
 • Irakilaisten miesten keskimääräinen koulutusaika 6,7 vuotta.
 • Suomalaisten miesten keskimääräinen koulutusaika 10,2 vuotta.

Lähde ylle: http://hdr.undp.org/en/content/mean-years-schooling-males-aged-25-years-and-above-years

Somaliasta ei ole olemassa mitään tilastoja, sillä Somaliassa ei ole kouluja. 90 % väestöstä on luku- ja kirjoitustaidottomia.

space-1771903_960_720

 

Jokainen ymmärtää, että näillä kouluvuosilla ei koskaan päästä sellaisiin ammatteihin kuin lääkäri, koneinsinööri tai jokin muu oikeaa tietotaitoa vaativa ammatti. Edes syyrialaisten koulutustaso ei ole kuin 6- 7 vuoden hujakoilla, vaikka esimerkiksi Ruotsissa Syyrian kerrotaan olevan korkeastikoulutettu yliopistomaa. Jota se ei kuitenkaan ole sitä minkään tilaston valossa.

Ruotsalainen ekonomisti Tino Sanandaji on tutkinut asiaa ja hänen mukaan väite, että Eurooppaan tullut mieslauma olisi korkeastikoulutettua, on aivan tuulesta temmattu. (Kerron esimerkkejä Ruotsista, sillä Suomessa sotapakolaisten vähyyden vuoksi ei ole olemassa mitään kunnollisia tutkimuksia. SPR:n tutkimuksia ei voi pitää luotettavina.)

– Vuosittain tulijoiden joukossa voi olla yksittäisiä lääkäreitä, mutta nämäkään eivät pääse työskentelemään lääkärin toimessa Ruotsissa kuin vasta usean vuoden maassaolon jälkeen opetellessaan ensin kielen ja ruotsalaiset alan hygieni- yms standardit, jotka poikkeavat merkittävästi lähtömaiden standardeista. Tällöinkään ei ole varmaa saako tulija ruotsalaisen lääkärin toimiluvan, Sanandaji kertoo SVT:lle.

Sanandajin mukaan yksin  syyrialaisista vain 0,3 % on jonkinlainen tutkijan koulutus, josta voisi olla jotain hyötyä Ruotsissa. Eli käytännössä ei kenelläkään.

http://www.svt.se/opinion/svt-borde-ha-namnt-att-endast-0-3-procent-av-de-nyanlanda-har-forskarutbildning

Lisäksi samoja heikkoja koulutuksen tutkimustuloksia tulee Norjasta ja Tanskasta. Esimerkiksi Tanskan Viborgin työvoimatoimistossa ollaan tultu tutkimuksissa siihen tulokseen, että vain 5- 10 prosentilla syyrialaisista on jokin sellainen koulutus, josta on jotain hyötyä Tanskan työmarkkinoilla. Somalialaisilla ei ole minkäänlaista toimivaa koulutusta, kuten ei Iranista tulevilla afgaaneillakaan.

http://www.dr.dk/nyheder/regionale/midtvest/faa-syriske-flygtninge-har-uddannelse-til-et-dansk-job

Myös Norjassa valtion tilastokeskuksen äänensävy on karu:

 • 30 % syyrialaisista on käynyt jonkinlaisen peruskoulun.
 • 15 % on käynyt jonkinlaisen jatkokoulutuksen.
 • 12,5 % on käynyt enintään 4 vuotta kouluja.
 • 5,8 % on käynyt kouluja enemmän kuin 4 vuotta.
 • 35 % ei tiedä koulutustaan.

Frisch- keskuksen johtaja Oddbjørn Raaum, joka on maahanmuuton ja työllisyyden tutkija, kertoo, että tilanne ei näytä kolmansista maista tulevien tulijoiden kohdalla hyvältä. Frisch- senteret on Oslon Yliopiston alaisuudessa toimiva talouden ja työllisyyden tutkimuslaitos. Koulutustaso onkin pelkkä puhdas myytti.

http://www.nrk.no/norge/eksperter_-syrere-kan-bli-vanskelig-a-fa-i-jobb-1.12586205

Esimerkeissä Syyria toistuu usein. Se johtuu siitä, että syksystä 2015 alkaen Skandinavian maissa ollaan pyritty todistamaan syyrialaisilla turvapaikanhakijoiden korkeaa koulutusta. Syyrialaiset ovat tulijoista keskimäärin koulutetuimpia, Ylen artikkelissa mainitut Somalia, Irak ja Afganistan tulevat kaukana takanapäin. Syyrialaisten koulutustaso on surkea verrattuna Skandinaaviseen koulutustasoon, joten tätä taustaa vasten ymmärtää afgaanien ja somalialaisten vielä surkeamman tason.

Advertisements

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

42 thoughts on “YLE: SPR:n mukaan Sotapakolaisilla monipuolista osaamista

 1. on kyllä nähty mikä tämä korkea koulutustaso on,viimeksi maanantaina yksi ählämi sai 4 vuotta 13 vuotiaan raiskauksesta,.

  121
  1. Täällä taas yksittäistapauksen perusteella tuomitaan koko porukka. Eilen oli taas Yle-pääuutisissa, että osaavaa porukkaa ovat nämä maahanmuuttajat.

   4
   20
   1. Varmasti ovat osaavaa porukkaa, pätevää sitten taas eivät. Jätetään kuitenkin siitä ”osaavasta” luku- ja kirjoitustaito pois laskuista, ettei ”tuomita koko porukkaa”.
    Näistä ei tule mitään eläkepommin purkajia! Ovat yhteiskunnallinen menoerä ja KALLIS sellainen. Koska tämä idiotismi loppuu?

    10
 2. Hei, olen 16 -vuotias (34v) ja olen käynyt kouluja 6 vuotta (0v), jonka jälkeen opiskelin koneinsinööriksi (☺️).

  MISSÄ MINU TYÖPAIKKA!

  124
  1. Meren pohjassa ilman happi tahi muita apuvälineitä

   50
  2. Meren tutkijana pohjanmaan kautta betonikellukkeet nilkoissa, siinä sinu paika!

   46
  3. Olisi hyvä nähdä jonkun työvoimaviranomaisen laatima tilasto niistä ammateista, joihin palkatuilla matuilla on mahdollisuus elättää itsensä ja opittu riittävä suomen kielen taito. Varmaankin luku-ja kirjoitustaidottoman kouluttaminen vaatii kymmeniä vuosia ennenkuin oppii edes kielen ja voi työllistyä sellaiselle alalle jolla tienaa elantonsa. Näitä valehtelevia matuja on muutenkin liikaa.
   Nykyisetkin aiheuttavat niin mittavat kustannukset suomen veronmaksajille, ettei yhtään lisää tarvitse.

   48
   1. 95% näistä matuista ei edes halua opiskella suomea ja ne ketkä haluaisivat oppia, eivät opi. Näin ollen eivät edes halua olla osa suomalaista yhteiskuntaa, vaan perustavat omat yhteisönsä, joissa sitten eletään, kuin sotatila-alueella, kuten ruotsissa.

  4. Neljäsosan piti olla korkeakoulussa opiskelleita. Jutussa mainitut ammatit eivät juurikaan sisältäneet sellaisia nimikkeitä, jotka vaatisivat korkeakouluopintoja.

   Ehkä jutusta haluttiin tarkoituksella jättää mainitsematta, että tuon 1/4 korkeasti koulutetun osalta opinnot tai tutkinto liittyi tavalla tai toisella juurikin koraaniin, eikä esim luonnontieteisiin, tekniikkaan tai lääketieteiseen.

   14
 3. Nyt kisa pystyyn! Arvaa, kumpi mainituista puljuista, YLE vaiko SPR, on moisen aivopierun päästänyt ilmoille. Ja vielä ihan pokkana.

  98
 4. SPR (rikollisjärjestö) tutkii koulutustasoa YLE (valemedia) tekee jutun. Hmm. Kuka uskoo? En ainakaan minä.

  117
  1. Ainoa luotettava luku tuossa tutkimuksessa oli vastaajien määrä.
   Jopa tuo miesten 86%:n osuus on kuitenkin ”miesoletettuja”, sillä eihän sitäkään voi varmuudella tietää…

   15
 5. Tämän puolueettomammaksi ei tilasto pääse: SPR kysyy turvapaikanhakijamiehiltä. Ja yle työhaluista samaisilta miehiltä. Jospa puhuttaisiin ihan rehellisesti siitä miten on käytännössä. Somalit tulivat jo lähes 30 vuotta sitten. Montako somalia on töissä yksityisellä sektorilla tuottavassa työssä? Montako somalia on korkeastikouluttautunut? Montako somalia ei edelleenkään osaa edes kelvollista suomea saamastaan kansalaisuudesta huolimatta? Moniko somaleista on edelleen luku- ja/tai kirjoitustaidoton? Ja miksi kysely kohdistettiin vain miehiin, tässä jakamattoman tasa-arvon maassa? Kysymyksiä joihin ei koskaan saada vastauksia koska?

  117
 6. SPR:n propaganda-osasto ja Yle yhdessä suoltavat päivä päivältä sellaista pa..kaa, että takertuvat omaan valheiden verkkoon.

  103
  1. No miten selität 18 % osuuden äänestäjistä, jotka äänestivät demareita. Lisäksi olisi 13% vihreiden äänestäjiä. Sitten on vielä 8% vasemmistoliiton äänestäjiä..

   18
   1
 7. Olen shokissa, osaako kamelinpaskansyöjä muka laskea????
  Samantein geelipäille kaikki professuurit mitä maasta löytyy, nehän ovat sateentekijöitä, paskasateen.
  Allahu aghbar ja päitä lentelee jos ei valkonaama taitu.
  Kaikki kiimassa olevat batiikkinoidat ovat jo luukku levällään.

  73
 8. Vakavasti ottaen, meille on paukkinut vain ja ainoastaan sotilaskarkureita ja terroristejä.
  Ne maleksivat esimerkiksi Helsingin Kampissa jahtaamassa pikkutyttöjä.
  Muutaman kerran vastaan tullut noita ja minä en vanhana faitterina niitä väistä.
  Ne nimittään kävelevät tarkoituksella päin.
  Sitten tapellaan ja jokainen vitun kähtävä on pudonnut.
  ” olen ampunut serkkusi ” on aika hyvä trikkeri noille ja saattaa jopa pitää paikkaansa.
  Veljet , älkää antako noille paskoille periksi, ne aidon oikeasti vievät tilaisuuden tullen kaiken.

  97
  1. Hyvin kirjoitettu. Meillä päin ei vielä paljon ananastukkaisia näy. Mutta silloin kun niitä tulee vastaan, väistävät kyllä. Arvelen sen johtuvan habituksestani. Jos eivät väistä, seurauksena voipi olla kiva ja jännä leikkihetki, jossa ananastukat muuttuvat hassuiksi pellekaljuiksi – isällisen tukkapöllyn ja muun keppostelun seurauksena.

 9. Kun riittävästi valitti postille, niin vaihtoivat lopulta jakajia ja postista tulee huomattavasti suurempi osa perille. Mustahipiäiset siirrteettiin kai jonnekin muualle. Postillahan on kai noin neljännes työntekijöistä ulkomaalaisia. Joku älyvapaa tasa-arvosuunnitelma, mikä on kyllä kaikilla kaupungeillakin, esim. Espoon kaupunki palkkaa samassa suhteessa kuin on ulkomaalisia eli noin 25% asukkaista ja niinpä koulutuksella ja osaamisella ei oikeasti ole mitään väliä ja sen huomaa palveluissa, siisteydessä, ym.

  48
  1. Helsinki-Vantaan kentällä on taksien paikat siirretty terminaalin alakertaan. Liukuportaiden jälkeen ilmestyy näkymä kolmesta taksijonosta edestäpäin. Siitä näkyy seuraavien autojen merkki ja kuljettaja, joka seisoo vieressä odottamassa.
   Voit vapaasti valita auton ja mieleisesi kuljettajan. Autolla ei minulle ole niin suurta merkitystä, hyviä ovat kaikki.
   Mutta kuljettajalla on. Voit valita luotettavuuden ja turvallisuuden perusteella.
   Muistan Kekkosen ajan hyvänä ja minulle on jäänyt vahva mielikuva kampauksen ja turvallisuuden välille. Sellainen luotettavan näköinen kuljettaja on toistaiseksi aina löytynyt. Kampauksesta tunnistan että arvopohja on kunnossa ja minun jakamatonta ihmisoikeuttani kunnioitetaan.
   Tämä on kuulemma väliaikainen ratkaisu, jota toivottavasti ei pilata poistamalla upea valinnanmahdollisuus.

   37
  2. Siinä ei uudet ja automatisoidut lajittelukeskukset auta jos työntekijät varastaa lähetyksiä.

 10. Hölmölä on selittelijöiden ja heihin uskovien Klondike. Maalaisjärki ei ole enää nähtävästi käypää valuuttaa. Ajatellaanpa järkevästi tätä.

  Syyria, Irak, Iran, Afganistan ja Somalia ovat kehitysmaita sen takia että:
  A) Väestö kouluttamatonta ja lähes luku ja kirjoitustaidotonta.
  B) Koska internet, Trump, natsit ja fasistit.

  Näistä kehitysmaista lähtevät elintasopakolaiset eivät onnistu millään työllistymään koska:
  A) Suomen kaltaisessa yhteiskunnassa ei ole tarjolla työpaikkoja luku- ja kirjoitustaidottomille kamelipaimenille, vaikka työhaluja sattumalta olisikin.
  B) Natsit eivät suostu ottamaan töihin.

  Näistä kolmansista maista tänne ryntäävät sotakuntoiset miehet valitsevat juuri pohjois-euroopan työmarkkina-alueekseen koska:
  A) Täällä on niin hyvä ilmasto.
  B) Jostain muusta syystä.

  Sitten vielä lopuksi monivalintatehtävä aiheen sivusta. Valitse yksi tai useampi oikea vaihtoehto.

  Suomi on saamassa ”punavihreän kansanrintaman” hallitusvastuuseen. Se tarkoittaa sitä että:

  A) Rajat vuotavat kuin seula seuraavat neljä vuotta.
  B) Kaikki maassa nyt laittomasti olevat ja tänne pääsevät saavat oleskeluluvan.
  C) Kansan selkänahka alkaa olemaan uhanalainen luonnonvara.
  D) Työpaikat tapetaan ilmastohysterian alttarilla.
  E) Jessika Aro leimaa natsiksi ja Venäjän trolliksi jokaisen, joka uskaltaa liian äänekkäästi arvostella menoa ja komissaari Tapola kirjoittaa pikku sakon päälle rasismista.

  77
 11. Tämä todistelu tulijoiden korkeasta koulutustasosta ei ole tae tulevaisuudesta joka lunastaa oikeutuksen nykyhetken uhrauksiin.
  Tyhmä ihminen ei ota nyt anettua yhtä rahaa vaan jää odottamaan huomiselle luvattua kahta rahaa, lupausta joka ei koskaan lunasta itseään koska annoit nyt, tässä hetkessä pettää itseäsi.

  19
 12. Eivät nuo tulijat itsekään usko noihin tutkimuksiin ja tilastoihin. Tyhmiä vääräuskoisia on vain niin kiva koijata. Rahaakin tulee tekemättä ja osaamatta mitään.

  48
 13. Mitä hitonkaan väliä noiden kehareiden kouluttamattomuudella tai työhaluttomuudella muka on. Annetaan niille rahaa, sitähän ne osaavat käyttää. Yle jo kertoi rahojen tulevan tuplana takaisin, joten ei ole mitään syytä mennä töihin enää koskaan. Yle saa kertoa sen syyn nyt heti, jos sellaisen jostain kellariarkistostaan löytää.

  Annetaan muslimeille tehtäväksi keksiä 10 uutta Nokiaa, siihen asti pidetään ne leirillä. Lapsien raiskaushommissa niillä näköjään menneet prioriteetit sekaisin.

  43
 14. ”Miehillä kerrotaan olevan työkokemusta erityisesti rakennus- ja myyntitöistä sekä konepaja-, asennus- ja korjaustöistä.”

  Jos on joskus päässyt näkemään kehitysmaissa rakennustyömaita, konepajoja, korjaustöitä, myyntihenkilöitä jne., tajuaa, että nuo mainitut työkokemukset ovat eurooppalaisessa maailmassa arvottomia. Ne taidot eivät ole laadultaan sellaisia, että kelpaisivat Euroopassa lainkaan.

  57
 15. Iltiksessä oli tänään(eilen) joku ETLA:n raportti, jonka mukaan ulkomaalaisten yritystoiminta on kokonaisvaltaisesti arvostellen tappiollista yhteiskunnalle.

  Yllättäen ei ollut kommenttikenttää auki.

  62
 16. Tulijoista on mustaa valkoisella, opetusministeriö päätti tutkia 2015 tulleiden osaamitason, antamalla jokaiselle matulle omalla kielellä täytettäväksi lomake, missä kysyttiin henkilön tietoja. 75% oli joko luku- tai kirjoitustaidoton, kun ei pystynyt täyttämään lomaketta. Tämä tutkimus oli aika kauan opetushallituksen sivuilla, kunnes Wille Rydman verkkouutisissa kirjoitti ja ihmetteli tulleiden osaamistasoa, kun joka taholla puhuttiin korkeakoulutetuista, niin se poistettiin.

  41
 17. moniosaajaa pukkaa joka saatanan ikkunasta ja ovesta 😂🤘🤘 luulis näiden pakoloisten kotimaiden olevan aivan saatanallisia teknologia- ja tiedeparatiiseja

  44
 18. Suomen Parasiitti Rahtarien mukaan Jeesus käveli vetten päällä ja oli Jumalan poika.

  3
  2
  1. Joka uskonto on keksitty heikkojen ihmisten kuolemanpelon liventämiseen, joka muuta väittää on jo aivonsa surkasttuttanut lopullisesti.

   7
   2
   1. Onko mukava maksella kirkkoveroa ja elättää sillä laittomasti maassa olevia isis paskoja?
    Lähes joka uksonto tulee kamelin perseestä eli lähi-idästä, eli onko mukavaa olla yhtä sekaisin kun allahin paskakasat,hä?

 19. Ja vaikka nämä moniosaajat olisivatkin raketti-insinöörejä, niin eikö se ole kolonialismia riistää kehitysmaista osaava väki Eurooppaan? Kun pätevä väestö lähtee pois Afrikasta, kuka jää rakentamaan heidän kotimaat?

  37
 20. mina paljo osaamista
  mina osaa kirku mina osaa raiska mina osaa vieda raha mina osaa sylke mina osaa riehuta mina osaa heita happo mina osaa heitaa kakkat mina huipuosata

  Näemmä ylenannon ja asspeeärrän satutädit ja -sedät ovat lyöneet tyhjyyttä kumisevat päänsä yhteen. Keksien tuhannen ja yhden yön sadun tänne lappaajien osaamisesta. Joillakin on kova hinku saavuttaa ruotsi sekoilun määrässä. Maaotteluhenkeä parhaimmillaan (lue: pahimmillaan).

  30
 21. Molemmat ovat rikollisjärjestöjä joiden propagandalla ei ole mitään arvoa.Samoin kuin ei ole heidän palveluksessaan olevilla henkilöillä.Väkivalta ylen tai sprn biojätteitä kohtaan missä ja milloin tahansa on lastemme suojelua sekä sankarillista kansalaistottelemattomuutta.

  20

Comments are closed.