Autovarkaus – miten se tehdään, ja miksi

car-1590508__340.jpg

Rikokset muuttavat vuosikymmenien saatossa muotoaan. Tänä päivänä tuntuu naurettavalta miten vielä 20 vuotta sitten henkilötodistuksena kelpasi pahvilappu, johon niitattiin kuva ja kuvan päälle leima. Maailman yksinkertaisin väärentää.

Autovarkaus on sellainen laji, joka on muuttunut jos mahdollista niin eniten sitten 90-luvulta. Sen jälkeen kun käynnistyksenestolaitteet alkoivat yleistyä niin varkaudet, tai pikemminkin luvattomat käyttöönotot loppuivat lähes kuin seinään.
90-luvulla autovarkaus oli luvaton käyttöönotto. Autoa ei toisin sanoen sen aikaisen lain mukaan varastettu, jos auto hylättiin ajelun jälkeen. Trendi oli pölliä autoja huvikäyttöön. Autoa ei siis myyty varaosina eteenpäin vaan pikkuvarkaat ajelivat autoilla pillurallia. Kun auto alkoi polttamaan alla se hylättiin johonkin ojan pohjalle ja pöllittiin uusi auto.
Jokaisella gangsterilla oli oma tapansa saada auto käyntiin. Esimerkiksi kolmoismurhaaja Juha Valjakkala, ennenkuin alkoi monimurhaajaksi, lanseerasi 80-luvun Saab 900 käynnistyksen haarukalla. Kun haarukan laitimmaiset piikit taivutti ylös niin kahdella keskimmäisellä piikillä sai Saabin virtalukon vempattua niin, että auton sai käyntiin rikkomatta paikkoja.
Toinen yhtä yleinen tapa käynnistää auto oli repiä lukkopesän muovisuojat irti ja käynnistää auto johdoilla. Sen homman oppi tyhmempikin autovaras yhdessä illassa. Rattilukko piti vielä vääntää rikki, jotta kotteroa pystyi ohjaamaan.
multi-storey-car-park-2705368_960_720
 
Nykyautoja ei saa enää käyntiin ennesvanhaisilla kikkakakkosilla. Ei millään vaikka kylillä liikkuu monenlaisia huhuja scannereista ja muista vempeleistä, joilla käynnistyksenesto ohitetaan. Ne ovat urbaaneja legendoja.
Nykyään kuitenkin edelleenkin varastetaan autoja. Tosin vain murto-osa siitä mitä niitä varastettiin 90-luvulla. Tänä päivänä autovarkaat ovat esimerkiksi Ruotsissa oma ammattiryhmä. Autoja ei varasteta huviajeluun vaan keikoille.
Kuvio toimii siten,että ns. avainkauppiaat haalivat itselleen autojen avaimia. Tämä voi tapahtua vaikkapa uimahallien pukuhuoneissa, ravintoloissa… missä tahansa missä auton avaimia nyt voi saada käsiinsä huolimattomilta auton omistajilta. Avain voidaan napata vaikkapa ovi auki olevan omakotitalon eteisestä. Tai palkataan pikkuvaras kokaiinipalkalla taskuvarashommiin.
Kun auton avain saadaan haltuun niin autoa ei viedä vaan selvitetään vain sen rekisterinumero. Sen jälkeen avain pidetään jemmassa. Avainta voidaan säilytellä vuosikin. Auton omistaja on siihen mennessä unohtanut koko avaimen katoamisen ja ajelee vara-avaimilla. Kunnes autolle löytyy tarvitsija. Pankkirosvo, joka tarvitsee keika-auton tai murhamies, joka tarvitsee ruumisauton. Avainkauppias selvittää ajoneuvorekisteristä auton haltijan ja asuinpaikan. Sen jälkeen käydään varmistamassa auton parkkipaikka. Kun tiedetään auton sijanti niin avain ja raha vaihtavat omistajaa. Pankkirosvo tai murhamies saa alleen auton, joka ei heti piippaa vastaantulevan poliisiauton lukulaitteessa varastettuna autona.
Parhaimmissa tapauksissa, tai huonoimmissa, miten vaan, auton haltija ei edes huomaa auton lainausta. Auto haetaan yöllä ja sillä tehdään keikka. Kokaiinivarasto siirretään paikasta A paikkaan B. Kun pulveri on vaihtanut paikkaa viedään auto takaisin samaan parkkiin ja poistutaan paikalta omalla autolla.
Jonkun verran autoja varastetaan varaosiksi. Tämä ei ole mitenkään erityisen yleistä, mutta sitä kuitenkin tapahtuu jonkinverran. Näissä tapauksissa auto vedetään trailerin kyytiin ja viedään suoraan talliin purkuun. Niin ikään jonkin verran on liikkeellä “koeajajia”. Näissä tapauksissa auto otetaan huviajoon. Haetaan auto liikkeestä koeajolle eikä palauteta sitä.
Koeajovarkaus on kuitenkin ehkä autopuolen typerin varkaus. Ruotsissa kaikissa poliisiautoissa on lukulaitteet, jotka skannaavat niin edessä kuin takana olevien autojen rekisterikilpiä. Ruuhkassa lukulaite voi lukea kymmeniä autoja minuutissa. Kiinnijääminen on siis liki satavarmaa, jos ajelee auton omille rekisterikilvillä.
Älä tee kotona näitä asioita.
Viime aikoina on tullut ilmi, että joissakin uusissa autoissa on olemassa keinoja saada auto liikkeelle melko helposti. En ole perehtynyt tähän keinoon, joten jätettäkööt sen avaaminen sitä tunteville.
 

Subscribe
Notify of
guest
1 Kommentti
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Ei tarvitse tulla taloon sisälle