Norja nostaa syytteen kaikkia isis-palaajia vastaan

dhLZSwU0AxrRBlhMNC2bGgMF7nviwlmeQcKVd--msx8w.jpeg
Uusnorjalaisia isis-terroristeja siellä jossain. 

Pohjoismaista Norjassa lienee toimivin lainsäädäntö mitä tulee isis-jihadisteihin. Norjan lakien mukaan jo yksin isiksessä mukana olo on rangaistavaa. Jihadistin ei ole tarvinnut erikseen osallistua tappotöihin.

Ruotsalainen johtava terrorismitutkija Magnus Ranstorp kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle, että Norjan pitäisi tuoda isis-naiset kotiin, mutta Ruotsin ei. Ruotsissa ei ole minkäänlaisia valmiuksia ottaa isiksessä olleita henkilöitä vastaan.
– Norjalla on toimiva lainsäädäntö, jonka mukaan isiksen-kaltaiseen terroristijoukkioon kuuluminen jo sinällään on rikos. Ne Norjan kansalaiset, jotka ovat olleet isiksessä, tulevat siten joutumaan Norjassa oikeustoimien alle ja heidän lapsensa lastensuojelutoimien kohteeksi.
Ranstorp katsoo, että Ruotsilla ei ole minkäänlaista lainsäädäntöä asian suhteen eikä systeemiä, joilla varmistetaan, että palaajat eivät ole vaarallisia. Joten Ruotsin ei myöskään pidä ottaa isiksessä olleita henkilöitä takaisin.
Tähän mennessä Norja on tuominnut ainakin kahdeksan henkilöä useiden vuosien vankeuksiin kuulumisesta isikseen. Kahdeksasta seitsemän on uusnorjalaisia, joista yksi puolalainen, yksi kantanorjalainen.
Ranstorpin mukaan on virheellinen käsitys kuvitella naiset ei-vaarallisina ja uhreina.
– Naiset ovat yhtä aktiivisia kuin miehet. Monet naisista ovat hyvin radikaaleja ja toimineet julmalla tavalla moraalipoliiseina muita naisia kohtaan kalifaatissa. Heitä pitäisi lähtökohtaisesti pitää vaarallisina.